Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Οχι στα προγράμματα αναθεώρησης της Ιστορίας

Με αφορμή πρόγραμμα επίσκεψης Γερμανών εκπαιδευτικών στην Κρήτη

Προβληματισμό και αντιδράσεις έχει προκαλέσει το πρόγραμμα επίσκεψης εκπαιδευτικών από τη Γερμανία στην Κρήτη με τίτλο «Θυμόμαστε και μνημονεύουμε στην Κρήτη - Οι γερμανοελληνικές σχέσεις στον 20ό και 21ο αιώνα».

Το θέμα ανέδειξε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, το οποίο αντέδρασε για την επίσκεψη που προβλέπεται στο πρόγραμμα σε ναζιστικά μνημεία της Βέρμαχτ κ.α., ενώ το συνδέει με την προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας που έχουμε δει συχνά τα τελευταία χρόνια.

Αντίστοιχα, θέση για το θέμα παίρνει με ανακοίνωσή της και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση προκαλεί και προσβάλλει τον κρητικό, όλο τον ελληνικό λαό, την αντιστασιακή, απελευθερωτική πάλη του στην Κατοχή». Η ΠΕΑΕΑ εκφράζει προβληματισμό για την οργάνωση του προγράμματος από την «Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης», η οποία και άλλες φορές έχει πάρει παρόμοιες πρωτοβουλίες για τις ιστορικές μνήμες της Κατοχής με προβολή και της άποψης του γερμανικού κράτους.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης των Γερμανών εκπαιδευτικών, το υπουργείο Παιδείας είχε καλέσει με εγκύκλιό του όποιους Ελληνες εκπαιδευτικούς από σχολεία της Κρήτης ενδιαφέρονται, σε συνάντηση με τους Γερμανούς συναδέλφους τους για μια συζήτηση για τα σχολικά συστήματα με άξονες: «Ανάπτυξη των δυνατοτήτων συνεργασίας και υποστήριξης μέσω του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και Erasmus+. Συλλογή ιδεών για ελληνογερμανικά σχολικά προγράμματα. Αρχικός σχεδιασμός πιθανών συνεργασιών και συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα».

«Αυτό το πρόγραμμα, και μάλιστα με την εμπλοκή του "Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας", που χρηματοδοτείται και από την Ελλάδα, πασχίζει να περάσει στα σχολεία την αναθεώρηση και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η υπουργός Παιδείας το χρηματοδότησε με 1.000.000 ευρώ για το 2022, όταν τα σχολεία δεν έχουν αντισεισμική προστασία, είναι ακατάλληλα τα περισσότερα για μάθημα, αλλά δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή. Ηδη υπάρχουν σχεδιασμοί με χρηματοδότηση και του γερμανικού κράτους για το ξαναγράψιμο της "κοινής τους Ιστορίας". Εδώ εντάσσονται και το "Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας" και το "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον", όργανο του ΥΠΕΞ της ΟΔ Γερμανίας», τονίζει μεταξύ άλλων η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην ανακοίνωσή της και θυμίζει ανάλογες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν με το πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής» που αποκάλυψαν και καταδίκασαν η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και πολλοί πανεπιστημιακοί, καθηγητές Ιστορίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ