Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Μέρα - νύχτα «στο πόδι» με μια υπογραφή!

Εργοδότες και δήμαρχοι θα αποφασίζουν λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 6 π.μ. της επόμενης μέρας!

Το νέο φιρμάνι της κυβέρνησης, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα να «τεντώνουν» ακόμα περισσότερο το ωράριο, καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Από τις πολλές και διάφορες διατάξεις για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο που φέρει τον προσχηματικό τίτλο «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών», δεν λείπουν οι ρυθμίσεις που προσθέτουν ένα ακόμα πλήγμα στους όρους εργασίας στον κλάδο του Εμπορίου.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπεται η δυνατότητα να παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων «μέχρι και τις 6.00 της επόμενης ημέρας» (!) με απόφαση «του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου». Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι τα εμπορικά καταστήματα δεν μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές κατά τις οποίες διεξάγονται εθνικές εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι με νόμο που ψηφίστηκε μέσα στον Φλεβάρη (5019/2023) η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στους δημάρχους να επεκτείνουν το άνοιγμα των καταστημάτων των δήμων τους σε όσες Κυριακές του έτους θέλουν.

«Η 24ωρη εργασία 7 μέρες τη βδομάδα, το λιώσιμο των εργαζομένων πίσω από τα ταμεία, στα ράφια, στα ψυγεία, στις αποθήκες, στην ορθοστασία, εξαρτάται από την απόφαση ενός δημάρχου», σχολιάζει η Γραμματεία. Πότε με την επίκληση του αυξημένου «καταναλωτικού ενδιαφέροντος», πότε στο όνομα της τουριστικής κίνησης, πότε με πρόσχημα τις «λευκές νύχτες», τη «Black Friday» και πάει λέγοντας, οι εργαζόμενοι «θα είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται διαρκώς σε ετοιμότητα για εργασία» και θα τους λείπει μόνο «η σιδερόμπαλα στα πόδια».

«Ολα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις κάθε χρώματος εφεύρισκαν όρους και προϋποθέσεις για να απελευθερώσουν την κυριακάτικη εργασία, να παρατείνουν τον εργάσιμο χρόνο», σημειώνει, ενώ πλέον «με μια απόφαση δημάρχου όλα απλοποιούνται, σε τουριστικές ή μη περιοχές!». Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλαδική Γραμματεία επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα στα γραφεία των σωματείων, π.χ. του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, φτάνουν αιτήματα από διάφορους δήμους της Αττικής με τα οποία ζητούν να τους γνωστοποιηθούν οι θέσεις τους, στο πλαίσιο της «διαβούλευσης». Μίας διαβούλευσης «που έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα, καθώς δεν προβλέπεται συλλογική συζήτηση ή συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου», αλλά λειτουργεί ως περιτύλιγμα της απόφασης που θα πάρει ο εκάστοτε δήμαρχος.

Μπροστά στις αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά την κυριακάτικη λειτουργία και το καθημερινό ωράριο των καταστημάτων, η Γραμματεία καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Εμπόριο, τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, να απαντήσουν «σε κάθε προσπάθεια που θα διαλύει τη ζωή των εργαζομένων» και «να αναδείξουν τους πραγματικούς λόγους που κρύβονται πίσω από αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οπλοστάσιο στα χέρια της εργοδοσίας από τις κυβερνήσεις(2023-12-02 00:00:00.0)
Φτάνει πια με το ξήλωμα του ωραρίου και της κυριακάτικης αργίας(2023-05-04 00:00:00.0)
Να μπει φρένο στο παραπέρα ξήλωμα του ωραρίου και της κυριακάτικης αργίας(2023-04-25 00:00:00.0)
Να καταργηθεί η απαράδεκτη τροπολογία για το ωράριο(2023-04-11 00:00:00.0)
Σήμερα η διαμαρτυρία εμποροϋπαλλήλων και επαγγελματιών(2023-04-05 00:00:00.0)
«Λευκή Νύχτα» στα μαγαζιά στην Ελασσόνα(2014-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ