Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στην Τουρκία για συνέχιση συνεννοήσεων

Την Τουρκία επισκέπτεται στις 4 Απρίλη ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, συνεχίζοντας τις διμερείς επαφές όπως αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα, από τους σεισμούς και μετά, σε διάφορα επίπεδα, δρομολογώντας διευθετήσεις για τη διανομή της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και προς την ενίσχυση της ευρωατλαντικής συνοχής στην ίδια περιοχή.

Ενδεικτικά άλλωστε και τα όσα έλεγε χτες ο πρωθυπουργός, πως οι εκλογές θα κρίνουν και το «ποιος θα σταθεί απέναντι σε έναν γείτονα ο οποίος έχει δείξει ότι μπορεί να είναι πολύ επιθετικός μαζί μας, αλλά ποιος μπορεί και να συζητήσει με έναν γείτονα υπό τις προϋποθέσεις ότι μπορούμε πραγματικά να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης με γνώμονα πάντα το Διεθνές Δίκαιο» κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη, παράγοντες του υπουργείου Αμυνας επιβεβαιώνουν ότι ο υπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Χ. Ακάρ, και, εκτός απροόπτου, θα μεταβεί στις σεισμόπληκτες περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Σύμφωνα, δε, με την «Καθημερινή», η συνάντηση «αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή μια διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και επιμήκυνσης της θετικής ατμόσφαιρας για τη μεγαλύτερη δυνατή χρονική διάρκεια», ωστόσο σε αυτήν τη φάση, τουλάχιστον, δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί μια διαδικασία όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που «τρέχουν» σε επίπεδο στρατιωτικών στελεχών.

Εξάλλου, την επόμενη βδομάδα, 4 και 5 Απρίλη, είναι προγραμματισμένη στις Βρυξέλλες η πραγματοποίηση της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου, παρότι δεν έχει οριστεί, δεν αποκλείεται στο περιθώριο να οργανωθεί και ένα σύντομο «τετ α τετ» ανάμεσα στους Ν. Δένδια και Μ. Τσαβούσογλου. Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, μετά από ένα παρόμοιο ραντεβού τους στις Βρυξέλλες (στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία) ανακοινώθηκε η αλληλοϋποστήριξή τους, για θέση της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και γενικού γραμματέα από την Τουρκία στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).

Ενώ πραγματοποιήθηκε και ο 4ος γύρος της λεγόμενης «Θετικής Ατζέντας», στην Αγκυρα, μεταξύ των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, με ανασκόπηση για το πώς προχώρησαν και θα προχωρήσουν παραπέρα οι 25 θεματικές ενότητες των διμερών μπίζνες.

Στο μεταξύ, ο Ν. Δένδιας συμμετέχει σήμερα Παρασκευή στην Τριμερή Συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ στη Λευκωσία. Επισήμως, η τριμερής «θα εστιάσει στην περαιτέρω ενίσχυση της στενής τριμερούς συνεργασίας σε ποικίλους τομείς, όπως Ενέργεια, αντιμετώπιση καταστροφών και προστασία του περιβάλλοντος». Επιπλέον, οι συζητήσεις αναμένεται να καλύψουν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και το Ουκρανικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση σε πλαίσιο ΝΑΤΟ, προάγγελος εξελίξεων(2024-04-06 00:00:00.0)
Σε ΝΑΤΟικό «καμβά» παζάρια και προσπάθειες αναθέρμανσης σχέσεων(2022-01-26 00:00:00.0)
Ενέργεια και ευρωατλαντικά σχήματα «συνεργασίας» στο μενού(2019-10-08 00:00:00.0)
Οι βλέψεις σε υποθαλάσσιο πλούτο και Ενέργεια δίνουν τον τόνο(2018-10-10 00:00:00.0)
Βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα συμφέροντα των μονοπωλίων(2014-09-30 00:00:00.0)
Δρομολογούνται εξελίξεις(2010-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ