Παρασκευή 31 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Σε εξέλιξη η σταδιακή διάλυση του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου της χώρας

Να γίνει κριτήριο ψήφου η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, κάλεσε ο Ηλ. Σιώρας στην περιοδεία του

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει το «έγκλημα» της σταδιακής διάλυσης του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου της χώρας, του «Μεταξά». Η υποστελέχωση σε όλες τις κλινικές έχει χτυπήσει πια «κόκκινο» και το εξουθενωμένο προσωπικό προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονούν για την ίδια τη ζωή των καρκινοπαθών. Από πάνω προσωπικό και ασθενείς ταλαιπωρούνται και από τα εκρηκτικά προβλήματα που προκαλεί η παλαιότητα και η υποσυντήρηση του κτιρίου, σε σημείο που να βγαίνουν σκουριές από τις βρύσες των νιπτήρων «όταν ανοίγουμε το ζεστό νερό να καθαρίσουμε ασθενή και οι γάζες να βάφονται καφέ», όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Τα όσα ανέδειξε η περιοδεία που έγινε την Τετάρτη στο νοσοκομείο από αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον υποψήφιο βουλευτή του Κόμματος Ηλία Σιώρα, ήταν αποκαλυπτικά. Η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της υποχρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας, που διαρκώς οξύνεται όσο εναλλάσσουν τη σκυτάλη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, προσφέροντας χώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους να κερδοφορούν σε βάρος της υγείας του λαού, διαμορφώνει μία ζοφερή κατάσταση:

Οι κενές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό έχουν φτάσει τις 146. Ο μαγνητικός τομογράφος, αν και βρίσκεται κοντά 2 χρόνια στο νοσοκομείο, παραμένει στην «κούτα», αφού δεν υπάρχει προσωπικό να τον λειτουργήσει! Το φαρμακείο του νοσοκομείου, παρά την αποφασιστική του σημασία για την υγεία και την ίδια τη ζωή των ασθενών, συνεχίζει να έχει έναν και μόνιμο φαρμακοποιό, που σημαίνει ότι η λειτουργία του ανά πάσα στιγμή θα τιναχτεί ξανά στον αέρα, όπως έγινε πριν περίπου δύο μήνες, όταν ο φαρμακοποιός αρρώστησε με κορονοϊό, με αποτέλεσμα την αναστολή χημειοθεραπειών.

Στο ακτινολογικό τμήμα πριν από 10 χρόνια καλυπτόταν από 14 γιατρούς, τώρα έχουν απομείνει μόνο 6! «Δουλεύουμε 9ωρα. Εχουμε ξεπεράσει τα όριά μας», ήταν η φράση που κυριαρχούσε ανάμεσα στους εργαζόμενους. Στο ακτινοθεραπευτικό τμήμα σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, το ένα μηχάνημα είναι 20ετίας, το δεύτερο που θεωρείται σύγχρονο 7ετίας, ωστόσο κάθε τόσο παρουσιάζουν βλάβη (τελευταία στο «καινούργιο» καταγράφηκε στις 23 Μάρτη), αφού έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όριά τους, με ακτινοθεραπείες να αναβάλλονται, με ό,τι σημαίνει και αυτό για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Στα χειρουργεία είναι 8 οι αναισθησιολόγοι, με 4 από αυτούς γυναίκες που είναι πάνω από 62 ετών και «εξακολουθούμε να δουλεύουμε χωρίς ανάσα. Αυτός που μεγαλώνει έχει προβλήματα και το ανθρώπινο λάθος καραδοκεί σε βάρος των ασθενών. Δηλαδή το να δουλεύουμε ακόμα και με τέτοιους ρυθμούς δεν είναι ασφαλές. Μια επικίνδυνη αμαξοστοιχία είμαστε και εμείς εδώ», ανέφερε μία από τις αναισθησιολόγους. Και όχι μόνο αυτό. Για κάθε χειρουργική αίθουσα αντιστοιχεί διπλάσιος αριθμός αναισθησιολόγων συν 2. Δηλαδή για τις 4 χειρουργικές αίθουσες - από 6 που ήταν πριν λίγα χρόνια - του «Μεταξά», θα έπρεπε να ήταν το λιγότερο 16 οι αναισθησιολόγοι.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν ως «κερασάκι» οι καθημερινές άθλιες εικόνες, με τους καρκινοπαθείς να είναι ώρες όρθιοι σε ουρές επί ώρες στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, για να κάνουν τη χημειοθεραπεία τους. `Η έξω στην πύλη του νοσοκομείου, περιμένοντας για rapid test.

Ο Ηλ. Σιώρας συνομιλώντας με τους εργαζόμενους τόνισε ότι την ίδια ώρα γύρω από το «Μεταξά», όπως και σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο, «αυξάνονται και ανθούν» ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές. Επισήμανε πως τα όσα αντιμετωπίζουν εκεί μέσα, όλα αυτά τα χρόνια, από την εμπορευματοποίηση και τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και της δημόσιας Υγείας, που υποστηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που ήταν και η αιτία για το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη, να γίνουν κριτήριο ψήφου. «Να κοκκινίσετε την κάλπη», τόνισε και αναδεικνύοντας τι έχουν να κερδίσουν συνολικά οι εργαζόμενοι, ο λαός με ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα, έδειξε πώς λειτούργησε καταλυτικά τόσο στην ανάδειξη των αιτιών του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη, αλλά και των μαζικών κινητοποιήσεων που έγιναν από τη μία άκρη της χώρας έως την άλλη, με σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ