Τετάρτη 29 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο τρόπος κατανομής των εδρών στις 21 Μάη

Με το σύστημα της παρουσιαζόμενης ως απλής αναλογικής θα διεξαχθούν οι εκλογές στις 21 Μάη, όχι όμως της «ανόθευτης» και «άδολης», καθώς ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν κατάργησε το μπόνους των 50 εδρών που έδινε ο προηγούμενος εκλογικός νόμος στο πρώτο σε σύνολο έγκυρων ψηφοδελτίων στην Επικράτεια κόμμα, όμως παράλληλα διατήρησε το όριο του 3% ως κατώφλι για την είσοδο ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά την κατανομή των εδρών ο νόμος 4406/2016 ορίζει ότι «για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300». Στην πράξη οι έδρες των κομμάτων υπολογίζονται ως εξής: Ποσοστό εκλογών/100 X 300 (ο συνολικός αριθμός βουλευτών). Αν, για παράδειγμα, ένα κόμμα λάβει 30% θα έχει συνολικά 90 έδρες. Σημειωτέον, η στρογγυλοποίηση πηγαίνει πάντα προς το προηγούμενο ακέραιο.

Τέλος, όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. «Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ν. 4406/2016.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ