Σάββατο 30 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Υπό «προθεσμία» πρόεδρος ο Β. Λαμπρίδης

Υπό «προθεσμία» είναι ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης μετά την υποβολή παραίτησης προς τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, την περασμένη Τρίτη 26 Μάρτη. Στην επιστολή παραίτησής του ο πρόεδρος του ΕΣΡ τονίζει τις κατάφωρες παραβιάσεις, που έγιναν μέσα από τα «Bar» και «Big Brother». Εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τα τρία τακτικά μέλη του ΕΣΡ (Β. Αρτινοπούλου, Δ. Δασκαλάκης και Ν. Καϊμάκης), που περιφέρονταν από κανάλι σε κανάλι βάλλοντας κατά της ενέργειας του προέδρου να διακόψει, έστω και για μία νύχτα, τις εκπομπές επιχειρώντας να προδικάσουν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής, αλλά και να υπονομεύσουν τον πρόεδρο. Ο Βασίλης Λαμπρίδης μάλιστα στην επιστολή παραίτησης λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους, τονίζοντας πως τα τρία μέλη «απολογήθηκαν» ουσιαστικά στους ιδιόκτητες του MEGA και του ΑΝΤΕΝΝΑ.

Τα μέλη του ΕΣΡ που «στρογγυλοκάθησαν» στα παράθυρα των τηλεοπτικών σταθμών, ως γνωστό, εκτόξευσαν και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά του προέδρου. Στόχος τους, όπως από καιρό διαφαινόταν, ήταν να εναρμονιστεί το ΕΣΡ με τη «γραμμή» που ήδη είχαν δώσει τα μεγάλα συγκροτήματα και οι μεγαλοεπιχειματίες των ΜΜΕ, για αλλαγή ώρας. Ο στόχος επιτεύχτηκε. Οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί, μετά και από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Πρωτόπαπα «αυτορρυθμίζονται». Τα τηλε-σκουπίδια του χαφιεδισμού, της παρακολούθησης, της κλειδαρότρυπας και του βιασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μετατέθηκαν μία σχεδόν... ώρα αργότερα. Οσο για τις ζωντανές συνδέσεις με το «Bar» και τους έγκλειστους του «Big Brother», οι δείκτες του ρολογιού παραμένουν αμετακίνητοι! Την ικανοποίησή του άλλωστε δεν έκρυψε και ο υπουργός Τύπου, ο οποίος χτες δήλωσε πως έγιναν μερικά πρώτα βήματα στην κατεύθυνση της... αυτορρύθμισης.

Την υπόσχεση ότι σύντομα θα οριστεί νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, έδωσε στο Βασίλη Λαμπρίδη ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, στη συνάντηση που είχαν. Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε προχθές στον πρόεδρο του ΕΣΡ και ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας. Ο Βασίλης Λαμπρίδης μετά από παράκληση του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Τύπου, έκανε αποδεκτό το αίτημά του, δηλώνοντας ότι θα παραμείνει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μη συμμετέχοντας όμως στις συνεδριάσεις του ΕΣΡ, στις οποίες ήδη άρχισε να προεδρεύει ο αναπληρωτής πρόεδρος Σπύρος Φλογαΐτης.

Στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο Βασίλης Λαμπρίδης αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν στην άσκηση της αρμοδιότητάς του να διακόψει τα δύο τηλε-σκουπίδια. Υπογραμμίζει ότι στην «εναγώνια προσπάθειά μου να σταματήσει ο κατήφορος, όπως και εσείς τον χαρακτηρίζετε, της τηλεοπτικής ασυδοσίας» κοινοποίησε στις 20 Μάρτη στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA και ΑΝΤΕΝΝΑ τη διακοπή των δύο εκπομπών. Διευκρινίζει ότι η απόφαση αυτή ήταν προσωρινού χαρακτήρα και πως η απαγόρευση μελλοντικών προγραμμάτων θα αποτελούσε άσκηση προληπτικής λογοκρισίας. Η εν λόγω απόφαση, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «έχει ως κύρια αιτιολογία τη διαπιστωθείσα μέχρι την έκδοσή της κατάφωρη και εξακολουθητική παραβίαση» του επιβαλλόμενου από το Σύνταγμα σεβασμού της αξίας του ανθρώπου, καθώς και των διατάξεων που μεριμνούν για την προστασία της παιδικής ηλικίας και νεότητας. Και ενώ, όπως σημειώνει είχε νομότυπα οριστεί έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να κριθεί η εγκυρότητα ή μη της διακοπής του συγκεκριμένου προγράμματος, παρατηρήθηκε το «πρωτοφανές», όπως το χαρακτηρίζει, για τη λειτουργία συλλογικού οργάνου της διοίκησης γεγονός. Την προηγούμενη της κρίσιμης συνεδρίασης, όπως αναφέρει ο Βασίλης Λαμπιδης, τρία τακτικά μέλη «εμφανίστηκαν σε ειδικές εκπομπές των ενδιαφερομένων τηλεοπτικών σταθμών, που είχαν ως αντικείμενο την υπονόμευση της απόφασης του προέδρου». Με αυτόν τον τρόπο «αποκήρυξαν τον πρόεδρο του Συμβουλίου, απολογήθηκαν ουσιαστικά στους ιδιοκτήτες των εγκαλούμενων τηλεοπτικών σταθμών για τη βλαπτική των συμφερόντων τους διακοπή τηλεοπτικών προγραμμάτων και διαχώρισαν εκ προοιμίου και εκτός συνεδρίασης τη θέση τους, με προαγγελία της αρνητικής ψήφου τους». Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΕΣΡ αναφέρεται στα τακτικά μέλη Β. Αρτινοπούλου, Δ. Δασκαλάκη και Ν. Καϊμάκη που «έκοβαν» βόλτες σε όλα τα κανάλια. Ο Βασίλης Λαμπρίδης χωρίς και αυτό να το κατονομάζει αναφέρεται και σε τέταρτο μέλος του ΕΣΡ, που δημοσίως δήλωσε ότι ο πρόεδρος του ΕΣΡ είναι «ανεπαρκής». Προφανώς, όπως υπογραμμίζει στην επιστολή παραίτησης, το μέλος του ΕΣΡ ήθελε να στηρίξει τη γνώμη του στο ότι ο ίδιος διαφωνούσε με τη διακοπή των δύο προγραμμάτων. Το τέταρτο μέλος στο οποίο αναφέρεται ο Β. Λαμπριδης είναι ο Δ. Ψυχογιός. Για τον πρόεδρο του ΕΣΡ, όμως το ακόμη χειρότερο είναι ότι στην κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής τα ίδια μέλη αρνήθηκαν «επιμόνως να υποστηρίξουν την πανηγυρικώς "ενώπιον καναλιών" διατυπωθείσα διαφωνία τους προς την απόφαση του προέδρου» Και αυτό παρά τις αντιδράσεις άλλων τριών μέλλων (του προέδρου, του Π. Αλέπη και του Κ. Ζώρα), που απαίτησαν να κριθεί το έγκυρο ή μη της απόφασης του προέδρου.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Β. Λαμπρίδης τονίζει στην επιστολή παραίτησης, πως του είναι αδύνατο να συνεχίσει να συνεργάζεται χωρίς απαραίτητη ομοψυχία με μέλη του Συμβουλίου που «μέσω τηλεοπτικών παραθύρων επέδειξαν ιδιαίτερα προσβλητική, για το κύρος το θεσμού ως ανεξάρτητης αρχής, στάση και ανευθυνότητα». Ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής να γίνει δεκτή η παραίτησή του. Την επιστολή - παραίτησης ο πρόεδρος του ΕΣΡ την κοινοποίησε την ίδια ημέρα και στον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαπα.

Να σημειωθεί πως χτες το μεσημέρι διέρρευσαν φήμες πως ο πρόεδρος του ΕΣΡ, ανακάλεσε την παραίτησή του. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ» ο Βασίλης Λαμπρίδης διεύψευσε κατηγορηματικά τις φήμες, τονίζοντας πως δεν τίθεται κανένας λόγος ανάκλησης της παραίτησής του.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ μετά την απόφαση έναρξης κυρωτική διαδικασίας κατά του MEGA για συγκεκριμένες εκπομπές του «Bar» και κατά του ΑΝΤΕΝΝΑ για συγκεκριμένες εκπομπές του «Big Brother» είχαν κληθεί σε ακρόαση εκπρόσωποι των δύο τηλεοπτικών σταθμών. Απόφαση για το εάν ή όχι θα υπάρξουν κυρώσεις θα λάβει το ΕΣΡ στην έκτακτη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης που και αυτή θα γίνει υπό την προεδρία του Σπύρου Φλογαΐτη.

Την παρέμβαση του ΕΣΡ ζήτησαν προχθές εργαζόμενοι του TEMPO, που εξωθούνται σε παραίτηση μετά την απόφαση του Μ. Ανδρουλάκη να κόψει τα δελτία ειδήσεων με πρόφαση ότι το TEMPO θα μετατραπεί σε ψυχαγωγικό κανάλι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θεσμός... υπό κρίση(2002-05-24 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο στέλνει ο Β. Λαμπρίδης(2002-05-14 00:00:00.0)
Σε «εκκρεμότητα» το ΕΣΡ(2002-04-16 00:00:00.0)
Επιστολή παραίτησης από τον πρόεδρο(2002-03-27 00:00:00.0)
Προκαταρκτική έρευνα για τους «οκτώ»(2001-04-04 00:00:00.0)
Προεκλογική περίοδος με «ροζ» σκανδαλολογία(2000-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ