Σάββατο 30 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Το δόγμα της απόλυτης ΝΑΤΟποίησης

Ο πρωθυπουργός δηλώνει μετά το χθεσινό ΚΥΣΕΑ ότι η αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος γίνεται για να «ανταποκριθούμε καλύτερα στις διεθνείς υποχρεώσεις μας»

Την πλήρη ταύτιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εγκατάλειψη του δόγματος υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων, σηματοδοτεί η αναδιοργάνωσή τους, που χθες ανακοινώθηκε επίσημα από τον πρωθυπουργό μετά την πανηγυρική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) που πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Οι αναπροσαρμογές αυτές είναι σε εφαρμογή της λεγόμενης Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης (ΑΣΑ), δηλαδή του νέου αμυντικού δόγματος που είχε εξαγγείλει εδώ και καιρό η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προκειμένου να εναρμονιστεί με τις νέες επιταγές του ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και με τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, που έκανε μετά το ΚΥΣΕΑ. «Με τον τρόπο αυτό, είπε ο Κ. Σημίτης, μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις διεθνείς υποχρεώσεις μας». Μάλιστα στο σημείο αυτό έσπευσε να συμπληρώσει ότι ήδη πάνω από 2.500 στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε διάφορες ανά τον κόσμο ΝΑΤΟικές «ειρηνευτικές» αποστολές (Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Αφγανιστάν κλπ.). Να υπενθυμίσουμε ότι προ ημερών είχε πραγματοποιηθεί στη βόρεια Ελλάδα, στα πλαίσια της προετοιμασίας για τις λεγόμενες «διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές», η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλωτών από Ελληνες στρατιώτες, δίνοντας έτσι περιεχόμενο στον εσωτερικό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της αναθεώρησης του αμυντικού δόγματος είναι η δημιουργία ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων που θα στελεχώνονται κατά κύριο λόγο από Επαγγελματίες Οπλίτες και η προώθηση της διακλαδικότητας μέσω της συνεργασίας των τριών κλάδων (Στρατός Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία) όπως αυτή αποτυπώνεται στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΘΑ) και στη δημιουργία πέντε διακλαδικών στρατηγείων.

Τους βασικούς άξονες της αναθεώρησης παρουσίασε με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ο οποίος έκανε λόγο για «μεγάλη τομή». Κατ' αρχήν περιορίζεται η αυτονομία των τριών κλάδων στη λήψη των αποφάσεων. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ με το διακλαδικό στρατηγείο του καθίσταται «αρχιστράτηγος» και διαθέτει δυνάμεις και των τριών κλάδων από τον καιρό ειρήνης, ενώ αναλαμβάνει και τον έλεγχο των πέντε διακλαδικών στρατηγείων (Β΄ Σώμα Στρατού, Δ΄ Σώμα Στρατού, Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Ελληνικών Νήσων, Αρχηγείο Στόλου, Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας), όπως επίσης και το συντονισμό του αμυντικού σχεδιασμού και των εξοπλισμών.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις με την εφαρμογή της νέας δομής καθίστανται μικρότερες σε μέγεθος και δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το δόγμα περί «ευέλικτης ανταπόδοσης σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της χώρας», ένα δόγμα ωστόσο που από ανώτατα στελέχη του υπουργείου Αμυνας θεωρείται «ψυχροπολεμικό» και «ξεπερασμένο».

Η νέα δομή αφορά κατά κύριο λόγο το Στρατό Ξηράς, όπου θα ενταχθεί και ο μεγαλύτερος αριθμός Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), που μέχρι το τέλος του 2003 θα φθάσουν τις 17.000, με οροφή τους 25.000 που θα φθάσουν το 2005. Επίσης είτε θα καταργηθούν είτε θα συγχωνευτούν πολλές μονάδες και στρατόπεδα. Μέσα δε από όλα αυτά, την κατάργηση μονάδων και τη δημιουργία ταχυκίνητων δυνάμεων, αφήνεται ανοιχτό και ένα παράθυρο που μπορεί να αποτελέσει και το άλλοθι για τη σταδιακή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς θα προβάλλεται το πρόσχημα ότι με τη συγκρότηση δυνάμεων ταχείας αντίδρασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, που θα μπορούν να μεταφέρονται όπου υπάρχει ανάγκη, εξασφαλίζεται... καλύτερα η άμυνα του Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ