Σάββατο 30 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Δεν τιμά το ελληνικό Κοινοβούλιο η μη κύρωση της ετεροδικίας

Ανακοίνωση του Εθνικού Συμβούλιου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών

Την έντονη απογοήτευσή του εκφράζει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών (ΕΣΔΓΟ) για την τακτική της κυβέρνησης να μην επικυρώσει την προηγούμενη βδομάδα τη σύμβαση για την ετεροδικία, που εκκρεμεί εδώ και 40 χρόνια, προφασιζόμενη καλύτερη προετοιμασία!

Με ανακοίνωσή του το ΕΣΔΓΟ ζητάει να οριστεί νέα ημερομηνία συζήτησης του νομοσχεδίου και να κυρωθεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Βασιλείας για την ετεροδικία, ενώ παράλληλα αναφέρει πως αυτή η πρακτική δεν τιμά το ελληνικό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις.

Να σημειωθεί πως η Σύμβαση για την ετεροδικία υπογράφτηκε στη Βασιλεία το 1972 και η χώρα μας δεν την έχει επικυρώσει ακόμη, αν και θα διευκόλυνε την υπόθεση της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Την περασμένη βδομάδα ήταν να επικυρωθεί από τη Βουλή, αλλά τα δύο κόμματα -ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία- επέβαλαν την αναβολή κύρωσης της Σύμβασης, με το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα.

Η ΕΣΔΓΟ αντικρούοντας τους παραπάνω ισχυρισμούς αναφέρει ότι «η δικαιολογία των εισηγητών πως υφίσταται ανάγκη μελέτης ορισμένων διατάξεών της (οι οποίες δεν αναφέρονται στην ετεροδικία, αλλά σε άλλα θέματα), εκθέτει και τους εισηγητές και την Επιτροπή των Εξωτερικών Υποθέσεων, γιατί έπρεπε να είναι προετοιμασμένη για τη συζήτηση της υπόθεσης». Επίσης, η ΕΣΔΓΟ σημειώνει ότι η αμέλεια των ελληνικών κυβερνήσεων για την κύρωση διεθνών συμβάσεων μεγάλης σημασίας, όπως η Σύμβαση της Χάγης του 1907 για το δίκαιο του πολέμου και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την ετεροδικία, δε στερεί βέβαια τίποτε από την ισχύ των παραπάνω συμβάσεων, αλλά δεν τιμά αυτή η τακτική το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Την κύρωση της σύμβασης είχε ζητήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης από τη Βουλή στις 20 Μάρτη, τονίζοντας ότι αυτή εκκρεμεί από το 1974 και η αναβολή της κύρωσης σημαίνει πρακτικά τη ματαίωσή της. Ως χώρα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, έχουμε συμφέρον να την κυρώσουμε, καθώς υπάρχει η ανοιχτή υπόθεση της διεκδίκησης πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία την περίοδο της Κατοχής. Τέλος, ο Σπ. Στριφτάρης είπε ότι η μεθόδευση αυτή προκαλεί ερωτηματικά, αφού η σύμβαση της κύρωσης θα λαμβανόταν υπόψη από το δικαστήριο και πως με την αξιοποίηση των θετικών της διατάξεων θα λειτουργούσε ευνοϊκά για την εκτέλεση των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ