Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΣΕ ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Συμφωνία για πρόσβαση σε άλλες τέσσερις βάσεις στις Φιλιππίνες

Από τις νέες ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

South Korean Defense Ministry

Από τις νέες ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας
Νέα στρατιωτική συμφωνία με τις Φιλιππίνες ανακοίνωσαν χτες οι ΗΠΑ, η οποία διασφαλίζει «πρόσβαση» σε τέσσερις ακόμα στρατιωτικές βάσεις της ασιατικής χώρας, «σε περιοχές στρατηγικής σημασίας», όπως αναφέρει ανακοίνωση των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών. Με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με το Πεκίνο, η Ουάσιγκτον επιχειρεί να ενισχύσει παραπέρα τα στρατιωτικά της «πατήματα» στον Ινδο-Ειρηνικό.

Η νέα συμφωνία ΗΠΑ - Φιλιππίνων αποτελεί ουσιαστικά επέκταση της προϋπάρχουσας από το 2014 «Συμφωνίας διευρυμένης αμυντικής συνεργασίας» (Enhanced Defense Cooperation Agreement, EDCA), η οποία επανειλημμένα έχει βρεθεί στο επίκεντρο σύνθετων παζαριών με τη Μανίλα, εξαιτίας της ενόχλησης που έχει εκφράσει το Πεκίνο.

Οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει πάνω από 82 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση υποδομών σε πέντε βάσεις όπου είχαν ήδη πρόσβαση οι Ενοπλες Δυνάμεις τους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση. Η πρόσβαση στις νέες βάσεις θα αφορά και αυτή την κοινή εκπαίδευση στρατιωτικών δυνάμεων των δύο πλευρών, τη μεταφορά εξοπλισμού και την κατασκευή υποδομών (π.χ. διάδρομοι απογειώσεων - προσγειώσεων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και υλικού) κ.τ.λ., χωρίς ωστόσο η αμερικανική στρατιωτική παρουσία να χαρακτηρίζεται (ακόμα...) μόνιμη.

Η νέα συμφωνία έγινε γνωστή στο πλαίσιο της επίσκεψης που έκανε στις Φιλιππίνες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν, φτάνοντας εκεί από τη Σεούλ, όπου διαμήνυσε ξανά την «αφοσίωση» της Ουάσιγκτον «στην ασφάλεια της περιοχής».

Σύμφωνα με ασιατικά ΜΜΕ, οι περιοχές για τις οποίες η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει να επεκταθεί η «πρόσβαση» των στρατευμάτων της αφορούσαν ζώνες όπως η βόρεια περιοχή των Φιλιππίνων, Λουζόν, που βρίσκεται σχετικά κοντά στην Ταϊβάν, αλλά και το νησί Παλάουαν, απέναντι από το νησιωτικό σύμπλεγμα «Σπράτλι» (στη Νότια Σινική Θάλασσα), για τα οποία οι Φιλιππίνες διαφιλονικούν με την Κίνα.

Νέες ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Στο μεταξύ, μία μέρα μετά τις επαφές Οστιν στη Σεούλ, ΗΠΑ και Νότια Κορέα ανακοίνωσαν πως ολοκληρώθηκαν νέα κοινά αεροπορικά γυμνάσια, με εκπαιδευτικές πτήσεις που έγιναν πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα (μεταξύ Κορεατικής Χερσονήσου και Κίνας). Σε αυτές συμμετείχαν βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας τύπου «B-1B», που θεωρούνται «αόρατα» για τα περισσότερα ραντάρ και μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-22 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και F-35 της νοτιοκορεάτικης Πολεμικής Αεροπορίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σχολίαζαν ότι τα νέα γυμνάσια είχαν σκοπό να δείξουν «τη βούληση και τις δυνατότητες των ΗΠΑ να εγγυηθούν εκτεταμένη, ισχυρή και αξιόπιστη αποτροπή μπροστά στις απειλές (...) της Βόρειας Κορέας». Σημειωτέον ότι ο Οστιν έσπευσε να επισημάνει και από τη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα τη «δέσμευση» των ΗΠΑ «για εκτεταμένη αποτροπή», εξηγώντας ότι «αυτή αφορά το πλήρες εύρος των αμυντικών ικανοτήτων των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των συμβατικών, πυρηνικών και πυραυλικών μας αμυντικών ικανοτήτων».

Στα νέα γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας αντέδρασε η Βόρεια Κορέα, που διαμήνυσε ότι θα απαντήσει στον «ολοκληρωτικό πόλεμο με ολοκληρωτικό πόλεμο», προσθέτοντας πως «δεν ενδιαφέρεται για καμία επαφή ούτε διάλογο με τις ΗΠΑ, όσο συνεχίζουν την εχθρική πολιτική τους», αλλά και ότι οι ΗΠΑ φέρουν «ακέραιη την ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο».

Εγκαινιάστηκε αμερικανική πρεσβεία στις Νήσους Σολομώντα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι εγκαινιάστηκε η νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα των Νήσων Σολομώντα, Χονιάρα.

Τα εγκαίνια «συμβολίζουν την ανανέωση της σχέσης μας και υπογραμμίζει την ισχύ της αφοσίωσής μας στις διμερείς μας σχέσεις» και τις «εταιρικές μας σχέσεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», ανέφερε ο Μπλίνκεν. Διαμήνυσε δε ότι «αξιολογούμε την κοινή ιστορία και τις κοινές μας θυσίες με τις Νήσους και ανυπομονούμε στη συνέχιση της ενίσχυσης της σχέσης μας σε ένα εύρος θεμάτων, περιλαμβανομένης της οικονομικής ανάπτυξης».

Κατέληξε δε ότι στόχος της Ουάσιγκτον «δεν είναι απλά η τοποθέτηση περισσότερων διπλωματών στην περιοχή αλλά η περαιτέρω δέσμευσή μας με τους γείτονές μας στον Ειρηνικό, η σύνδεση με τα προγράμματα και τους πόρους μας».

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα οι συμφωνίες «ασφαλείας» μεταξύ Νήσων Σολομώντα και Κίνας ήταν ένα από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ΗΠΑ ενισχύουν την «αμυντική συνεργασία» τους και με την Ινδονησία(2023-11-15 00:00:00.0)
«Ανεμπόδιστη» πρόσβαση των ΗΠΑ σε στρατιωτικές βάσεις στην Παπούα Νέα Γουινέα(2023-06-16 00:00:00.0)
Μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες(2023-04-12 00:00:00.0)
Προώθηση «συνεργασιών» για στρατιωτικές εγκαταστάσεις και πυρηνική ενέργεια από τις ΗΠΑ(2022-11-22 00:00:00.0)
Εντεινόμενες ευρωατλαντικές προετοιμασίες για όξυνση της αντιπαράθεσης με την Κίνα(2022-05-11 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τα γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας στον Ειρηνικό(2016-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ