Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ - ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ
Πρόταση για «χαλαρή ομοσπονδία»

Τη δημιουργία μιας χαλαρής «ομοσπονδίας» ανάμεσα στην Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι πρότεινε χτες ο πρωθυπουργός της πρώτης, Απολινέρ Κιελέμ Ντε Τεμπελά, αναφερόμενος στην πρώτη προσπάθεια μίας τέτοιας κίνησης μεταξύ Μάλι, Σενεγάλης, Μπουρκίνα Φάσο και Μπενίν μεταξύ 1959 και 1960, κατά την ανεξαρτητοποίησή τους από τη Γαλλία.

Ο Ντε Τεμπελά πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Μάλι και ανέφερε ως κοινή διαπίστωση ότι «περάσαμε πολύ χρόνο να κοιτάμε αλλού ενώ συχνά οι λύσεις είναι ακριβώς δίπλα μας». Χαρακτηριστικά είπε πως η χώρα του και το Μάλι παράγουν βαμβάκι, ζωικό κεφάλαιο και χρυσό και πως αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, μαζί και με άλλες χώρες της περιοχής, μπορούν να αποτελέσουν μία «δύναμη».

Ο 34χρονος λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ μετά το πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου 2022 ανέλαβε την εξουσία στην Μπουρκίνα Φάσο, ζητώντας την αποχώρηση των 400 Γάλλων στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων της επιχείρησης Sabre που εδρεύουν στην Ουαγκαντούγκου.

Από το Μάλι αποχώρησαν τον Φεβρουάριο του 2022 οι Γάλλοι στρατιώτες της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Barkhane», μετά την επιλογή της στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας να συνάψει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία και να ζητήσει τις υπηρεσίες της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner». Η ρωσική «βοήθεια», όπως πιο πριν και η γαλλική, έχει ως «πάτημα» την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά κατέλαβε την εξουσία στο Μάλι τον Μάιο του 2021 και παραμένει έκτοτε «μεταβατικός Πρόεδρος» της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ