Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κινήσεις για διεύρυνση των «συμφωνιών του Αβραάμ»

Από τη χθεσινή συνάντηση του Μπ. Νετανιάχου με τον Εμ. Μακρόν

Copyright 2023 The Associated

Από τη χθεσινή συνάντηση του Μπ. Νετανιάχου με τον Εμ. Μακρόν
Στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Ισραήλ, η εκεί κυβέρνηση φαίνεται να επιταχύνει κινήσεις για τη διεύρυνση των λεγόμενων «συμφωνιών του Αβραάμ» (συμφωνίες «εξομάλυνσης» σχέσεων του Ισραήλ με ισλαμικές χώρες, με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ).

Σε αυτό το πλαίσιο, αντιπροσωπεία Ισραηλινών αξιωματούχων με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Ελι Κοέν, κατέφθασε χτες στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, επιδιώκοντας την επίσπευση της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της εξομάλυνσης σχέσεων που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020. Η τότε διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε μετά το πραξικόπημα του Σουδανού στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν πριν από περίπου δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο ΚΑΝ, Αμερικανοί διπλωμάτες που συνόδευαν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, στο Ισραήλ είπαν σε Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι το Σουδάν «είναι έτοιμο να ολοκληρώσει μια συμφωνία του Αβραάμ», στο φόντο ανάλογων συμφωνιών του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο.

Πράγματι, επιστρέφοντας στο Ισραήλ, ο Κοέν ανακοίνωσε ότι «συμφωνήσαμε να υπογραφεί συνθήκη ειρήνης μεταξύ του Σουδάν και του Ισραήλ», διευκρινίζοντας ότι η υπογραφή «αναμένεται να λάβει χώρα μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Σουδάν σε μια πολιτική κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί στο πλαίσιο της μεταβατικής διαδικασίας στη χώρα η οποία είναι σε εξέλιξη».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές που επικαλείται το ραδιόφωνο ΚΑΝ, δεν απέκλεισαν να βρίσκονται ήδη στα σκαριά ανάλογες εξελίξεις και στις σχέσεις του Ισραήλ με τη Μαυριτανία, αλλά και την πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, την Ινδονησία.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Τσαντ, Μαχάματ Ιντρίς Ντεμπί, εγκαινίασε χτες την πρεσβεία της χώρας του στο Τελ Αβίβ. Είναι η πρώτη φορά που η αφρικανική χώρα ανοίγει πρεσβεία στο Ισραήλ, παρά τις στενές σχέσεις των δύο χωρών κατά το παρελθόν και την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο πατέρας του νυν Προέδρου, επίσης Πρόεδρος, Ιντρίς Ντεμπί, το 2019. Το Τσαντ είχε και παλιότερα σχέσεις με το Ισραήλ αλλά το 1972 τις διέκοψε ύστερα από πιέσεις του τότε ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.

Τα εγκαίνια της πρεσβείας του Τσαντ έγιναν παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως επιθυμεί την αναβάθμιση των σχέσεων και με άλλες αφρικανικές χώρες, λέγοντας: «Βλέπουμε εξαιρετικά σημαντικές αυτές τις σχέσεις με μια σπουδαία χώρα στην καρδιά της Αφρικής. Θέλουμε να τις αναβαθμίσουμε σε όλα τα επίπεδα».

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του Τσαντ είχε γίνει δεκτός κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» από τον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα.

Ο Νετανιάχου στο Παρίσι με το βλέμμα στο Ιράν

Σε αυτό το φόντο έντονης ισραηλινής διπλωματικής κινητικότητας, ο πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, μετέβη χτες βράδυ στο Παρίσι για συνάντηση με τον Πρόεδρο Εμ. Μακρόν. Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν, κατά δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, «οι τρόποι αναχαίτισης του Ιράν» και η αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από αυτό.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης και ξημερώματα Πέμπτης, ισραηλινά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, με αφορμή τη ρίψη ρουκετών από τα παλαιστινιακά εδάφη στο νότιο Ισραήλ. Οι ισραηλινές επιδρομές προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές σε κτίρια που χαρακτηρίστηκαν «αποθήκες» ή «βιοτεχνίες όπλων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ