Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Καταγγέλλει το Ισραήλ για επίθεση σε πολεμική βιομηχανία

Επιστολή διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ κατέθεσε χτες το Ιράν, κατηγορώντας το Ισραήλ για την επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά drones το περασμένο Σάββατο σε πολεμική βιομηχανία στην πόλη Ισφαχάν.

Σε επιστολή του προς τον επικεφαλής του ΟΗΕ, ο απεσταλμένος του Ιράν στον Οργανισμό, Αμίρ Σαεΐντ Ιραβανί, δήλωσε πως «η προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι υπεύθυνο ήταν το Ισραήλ» για την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου και για την οποία η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν προκάλεσε θύματα, ούτε σοβαρές ζημιές.

«Το Ιράν επιφυλάσσεται για το νόμιμο και εγγενές δικαίωμά του να υπερασπιστεί την εθνική ασφάλειά του και να απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε απειλή ή αδικοπραγία του σιωνιστικού καθεστώτος (σ.σ. του Ισραήλ), οπουδήποτε και οποτεδήποτε το κρίνει απαραίτητο», αναφέρει ο Ιραβανί.

Νέα ισραηλινά οπλικά συστήματα

Το Ισραήλ έχει δηλώσει από καιρό πρόθυμο να πλήξει ιρανικούς στόχους αν δεν επιτευχθεί ο περιορισμός του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με διπλωματικά μέσα.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι μιλώντας στο CNN ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε πως «το Ισραήλ δρα επίσης - με μέσα στα οποία δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς εδώ - εναντίον της παραγωγής όπλων στο Ιράν που θα χρησιμοποιούνταν εναντίον της Ουκρανίας».

Σε αυτό το φόντο, ισραηλινές στρατιωτικές πηγές αναφέρθηκαν σε νέου τύπου ισραηλινά οπλισμένα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιούν βόμβες βαρύτητας, που δεν κάνουν θόρυβο ούτε αφήνουν καπνό καθώς πέφτουν, πράγμα που καθιστά δυσκολότερο για τον εχθρό να τις διακρίνει εγκαίρως και να τις αποφύγει. Υποστήριξαν επίσης ότι το μεγαλύτερο μοντέλο των αεροσκαφών αυτών μπορεί να φέρει μέχρι και ένα τόνο πυρομαχικών.

Το Ισραήλ δημοσιοποίησε τον Ιούλη την ύπαρξη οπλισμένων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο οπλοστάσιό του, και τον Νοέμβρη Ισραηλινός στρατηγός γνωστοποίησε ότι τα συστήματα αυτά διαχειρίζονται σε συνθήκες μάχης δύο σώματα, η Πολεμική Αεροπορία και το Πυροβολικό.

Τα εν λόγω μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι τηλεκατευθυνόμενα και ρίχνουν βόμβες ή πραγματοποιούν αναγνωρίσεις πριν επιστρέψουν στη βάση τους. Είναι διαφορετικά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη - καμικάζι που το Ιράν είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση το Σαββατοκύριακο, σε στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ισφαχάν.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματικός δήλωσε στο «Reuters» ότι ο στόλος των οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών περιλαμβάνει το «Heron TP», το οποίο έχει μέγεθος ενός μαχητικού αεροσκάφους και κατασκευάζεται από την κρατική «Israel Aerospace Industries», καθώς επίσης το μικρότερου μεγέθους «Hermes» της «Elbit Systems».

Σχέδια ΗΠΑ - Ισραήλ για «Δυναμική Ανάπτυξη Δύναμης»

Τη δυνατότητα μίας νέας στρατιωτικής στρατηγικής γρήγορης επέμβασης, για ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις που δεν θα δεσμεύουν στρατεύματα για χρόνια, όπως συνέβη στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, προωθούν ΗΠΑ και Ισραήλ σύμφωνα με πληροφορίες του «Al Jazeera», το οποίο επικαλείται Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στα πρόσφατα κοινά γυμνάσια ευρείας κλίμακας με το Ισραήλ, «Juniper Oak».

Η νέα στρατιωτική τακτική αποκαλείται «Δυναμική Ανάπτυξη Δύναμης» (Dynamic Force Employment, DFE) και είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στη «Στρατηγική Εθνικής Αμυνας» του Πενταγώνου το 2018, με στόχο «την πιο ευέλικτη χρήση δυνάμεων έτοιμων να δράσουν προληπτικά σε ένα στρατηγικό περιβάλλον, ενώ διατηρούν την ετοιμότητα απάντησης και εξασφάλισης της μακροπρόθεσμης στρατιωτικής ικανότητας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά»(2024-04-20 00:00:00.0)
Νέα επικίνδυνη επέκταση των ισραηλινών βομβαρδισμών(2024-02-27 00:00:00.0)
Χτυπά πιο δυνατά «τύμπανα πολέμου» το Ισραήλ(2023-12-29 00:00:00.0)
Υπέκυψε κι άλλος Παλαιστίνιος έφηβος(2022-07-05 00:00:00.0)
ΗΠΑ - Βρετανία κατασκόπευαν ισραηλινά κατασκοπευτικά...(2016-01-30 00:00:00.0)
Διαμόρφωση «κλίματος»(2012-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ