Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχεια στις διεργασίες για τον ρόλο του κουρδικού παράγοντα

Τις προσδοκίες της ηγεσίας του σοσιαλδημοκρατικού, φιλοκουρδικού κόμματος HDP για περαιτέρω παζάρια με άλλες αστικές δυνάμεις ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία - που θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα τον Μάη - επιβεβαίωσε ο συμπρόεδρος Σεζάι Τέμελι, σε δηλώσεις του αναφορικά με την «Εθνική Συμμαχία», τη συμμαχία 6 κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης που φιλοδοξεί να κερδίσει τον νυν κυβερνητικό συνασπισμό του Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο Τέμελι χαρακτήρισε την «Εθνική Συμμαχία» μια «σημαντική συμμαχία αφού αγωνίζεται ενάντια στη σημερινή κυβέρνηση», αναφέροντας ότι «όποιος παλεύει και κάνει πολιτική ενάντια στον φασισμό είναι σημαντικός για μας».

Ο ίδιος εξέφρασε ενόχληση για την απουσία αναφορών στο Κουρδικό ζήτημα από το πολυσέλιδο πρόγραμμα που παρουσίασε πρόσφατα η συμμαχία των «6», ωστόσο έσπευσε να επισημάνει την ετοιμότητα του κόμματός του για σχετικές διαπραγματεύσεις. «Λένε (αυτές οι πολιτικές δυνάμεις) ότι το HDP είναι απαραίτητο, αλλά χρειάζεται να συζητήσει κανείς με το ίδιο το HDP για το τι θα γίνει. Η σημείωση "το HDP είναι απαραίτητο" δεν έχει αντίκρισμα αν δεν συνομιλείτε μαζί μας, αν δεν βρίσκεστε σε επαφή μαζί μας».

Θυμίζουμε άλλωστε ότι πριν από λίγες μέρες, ο φυλακισμένος πρώην συμπρόεδρος του HDP Σ. Ντεμιρτάς τάχθηκε ανοιχτά υπέρ ενός κοινού υποψηφίου των «6» με το HDP, «εφόσον ο υποψήφιος που θα επιλέξει το "τραπέζι των έξι" καταλήξει σε κάποιον συμβιβασμό με το HDP» και ζητώντας να γίνουν «βήματα από το "τραπέζι των έξι"». Ο Ντεμιρτάς σε νέα δημόσια παρέμβαση, απευθύνεται με άρθρο του ειδικά στη νεολαία, καλώντας την να πάρει μέρος στις εκλογές, αναφέροντας ότι «έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση».

Αναστολή λειτουργίας δυτικών προξενείων - Αντιδρά η Αγκυρα

Στο μεταξύ, χτες, τα προξενεία της Γαλλίας και της Ελβετίας στην Κωνσταντινούπολη πήραν τη σκυτάλη στις αποφάσεις προσωρινής αναστολής λειτουργίας που είχαν ήδη πάρει άλλες δυτικές χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία κ.ά.), επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Οι κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών εκφράζουν φόβους για «αντιδυτικά αισθήματα» και επιθέσεις, μετά τις πρόσφατες «συγκεντρώσεις» με καύση αντιγράφων του Κορανιού που έγιναν σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, αντέδρασε έντονα στις αποφάσεις για αναστολή της λειτουργίας των προξενείων, κάνοντας λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο» κατά της χώρας του.

Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον πρέσβη της Νορβηγίας στην Αγκυρα για να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας επειδή η χώρα του αρνήθηκε να απαγορεύσει συγκέντρωση που προγραμματιζόταν σήμερα και στην οποία αναμένεται επίσης συμμετέχοντες να κάψουν αντίγραφο του Κορανιού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται τα παζάρια στην αντιπολίτευση για τις εκλογές(2023-03-03 00:00:00.0)
Νέα παρέμβαση Νταβούτογλου και ένταση διεργασιών(2019-07-04 00:00:00.0)
Επίθεση ενόπλων σε προεκλογική συγκέντρωση του ΑΚΡ(2018-06-15 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για δηλώσεις Ντεμιρτάς(2015-12-30 00:00:00.0)
«Πυροσβεστική επίσκεψη» Ντεμιρτάς στη Μόσχα(2015-12-24 00:00:00.0)
Δεκάδες επιθέσεις σε γραφεία του HDP και αλλού(2015-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ