Τρίτη 31 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Κουβάρι ανταγωνισμών και παζαριών, στο στόχαστρο οι λαοί της περιοχής

Με φόντο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής και την προσπάθεια ΝΑΤΟικής συνοχής συνεχίζονται τα παζάρια στην Ανατ. Μεσόγειο, κι ενώ στην περιοχή περιοδεύει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί και στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζοντας να αξιοποιεί το βέτο στην ένταξη των Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «εάν χρειαστεί, μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα όσον αφορά τη Φινλανδία». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν δώσουμε ένα διαφορετικό μήνυμα για τη Φινλανδία (...) Η Σουηδία νομίζει πως μας κοροϊδεύει. Αυτοί δεν κατάλαβαν τη σημερινή Τουρκία. Νομίζουν πως η Τουρκία είναι αυτή που ήταν πριν 20, 30 ή 40 χρόνια...».

Την ίδια στιγμή πρόσθετε ότι «πολλοί μας απείλησαν (...) πως πρέπει να επιστρέψουμε τους S-400. Οχι, δεν τους δίνουμε. Τους πήραμε τους S-400, τους έχουμε στην τσέπη μας. Εσείς να τηρήσετε όσα μας υποσχεθήκατε (...) Ενώ πληρώσαμε για τα μαχητικά δεν μας τα δίνετε. Ε, τότε αυτό θα έχει κάποιο τίμημα». Επιπλέον, αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσία έκανε λόγο για «αμοιβαία εμπιστοσύνη», «σεβασμό» και «εντιμότητα» που τις χαρακτηρίζει.

Από τη μεριά του, ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι «εμείς ως Τουρκία δεν είμαστε αντίθετοι με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ» και ότι «εμείς δεν έχουμε κατηγορηματικά προβλήματα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, κατανοούμε τις ανησυχίες για την ασφάλειά τους...».

Σημειωτέον, σύμφωνα με τη φινλανδική εφημερίδα «Helsingin Sanomat», μετά τις δηλώσεις για τον διαχωρισμό της ενταξιακής πορείας των δύο χωρών, το φινλανδικό ΥΠΕΞ επικοινώνησε με την τουρκική ηγεσία, αναφέροντας ότι «προκαταρκτικές συζητήσεις» έχουν ήδη προχωρήσει. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν πάντως ότι παραμένει ως πρώτιστος στόχος η ταυτόχρονη ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ας καταγραφεί, τέλος, ότι και ο πρέσβης της Δανίας στην Αγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ όπου του επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας για διαδήλωση που έγινε στην Κοπεγχάγη ενάντια στο βέτο της Τουρκίας στην είσοδο Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Πολλαπλά παζάρια για «διευθετήσεις» και συνεκμετάλλευση

Διεργασίες όμως εντείνονται και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, όπου επίσης αναμένονται προεδρικές και μαζί βουλευτικές εκλογές (κατά πάσα πιθανότητα στις 14/5). Χτες, το «τραπέζι των 6», όπως αποκαλείται η «Εθνική Συμμαχία», όπου συμμετέχει και το σοσιαλδημοκρατικό κεμαλικό κόμμα CHP, έδωσε στη δημοσιότητα τους άξονες του προεκλογικού προγράμματος, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «θα αποτρέψουμε την απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δώσουμε προτεραιότητα στην επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω πολλαπλών διαπραγματευτικών διαδικασιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών και για τη δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε ότι στις 14 και 15 Φλεβάρη θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή χωρών που παρέχουν αέριο και ευρωπαϊκών χωρών που το καταναλώνουν. «Θα φέρουμε μαζί χώρες που παρέχουν αέριο από τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Κασπία και τη Μέση Ασία με καταναλώτριες χώρες από την Ευρώπη», είπε.

Από την άλλη μεριά, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σε άρθρο του (στα «Νέα») σημείωσε ότι «στο προσκήνιο βρίσκεται το ζήτημα της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου και η αναβάθμισή της σε ενεργειακό κόμβο κατά τρόπο συμβατό με ζητήματα συλλογικής ασφάλειας και επωφελή για τα οικονομικά συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών», σπεύδοντας να διαβεβαιώσει ότι υφίστανται εξελίξεις που «επιτρέπουν περιθώρια αισιοδοξίας και ελπίδας καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι συμμερίζονται την άποψη ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να γίνει πεδίο συνεργασίας και συνεννόησης», καλώντας σε «υπέρβαση διαχωριστικών γραμμών», με «προσήλωση στην αρμονική συνύπαρξη και την εποικοδομητική συνεργασία».

Παρέπεμψε δε στις λεγόμενες «Συμφωνίες του Αβραάμ» και στη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου (προβλέπει συνεκμετάλλευση υπό αμερικανική εποπτεία), όπως και στη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, στην ίδια περιοχή, αποσιωπώντας ότι αναγνωρίζει μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη.

Ταυτόχρονα, ο νέος Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, Ν. Κατζ, είπε ότι η συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου θα μπορούσε «απολύτως» να αποτελέσει παράδειγμα για την Τουρκία και την Ελλάδα, αφού «όταν έχεις διαφορές μπορείς να βρεις μια βατή πρακτική λύση...».

Δεν περνά απαρατήρητο, άλλωστε, ότι μια σειρά από πηγές παρουσιάζουν ως δεδομένη μια συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών στη σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ στις 14 - 15/2 στις Βρυξέλλες.

Και νέες προκλήσεις

Ολα αυτά ενώ ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σέντοπ, μίλησε για «επικίνδυνο παιχνίδι» στο οποίο πρέπει να βάλουν τέλος «οι δυτικές χώρες», κάνοντας λόγο για «ευθύνη και βάρος (...) να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των αδελφών μας όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο», ξεχωρίζοντας περιοχές όπως το Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά και η κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ (τους «Τούρκους Ουιγούρους»), όπως και η «Βόρεια Κύπρος» και η «Δυτική Θράκη».

Στα παραπάνω ας καταγραφεί και η εμφάνιση του Ερντογάν να διαβάζει ποίημα για «δεύτερη άλωση» που θα έρθει με την πλήρη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και βιντεοπαιχνίδια που εμφανίζουν εγχώριας κατασκευής τουρκικά drones (της εταιρείας «Baykar») να «κλειδώνουν» ως στόχο ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επανήλθε μέσα στο Σαββατοκύριακο σε αναφορές σε «τουρκική μειονότητα» στη Δυτική Θράκη, γράφοντας σε ανάρτησή του ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τη στήριξη στον «δίκαιο αγώνα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και δεν θα αφήσει μόνους τους ομογενείς αδελφούς της».

Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας «προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες και σίγουρα όχι την προαγωγή των δικαιωμάτων και της ευημερίας της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», έκανε λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προσθέτοντας: «Η Τουρκία, μια χώρα με άκρως αρνητικές επιδόσεις στον τομέα του σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως όλοι γνωρίζουν, αντί να αντλεί μαθήματα από την Ελλάδα, εξακολουθεί να μην λογοδοτεί ενώπιον της διεθνούς κοινότητας για το πώς οδήγησε την ελληνική μειονότητα σε Κωνσταντινούπολη, Ιμβρο και Τένεδο στα πρόθυρα της εξαφάνισης».

Την Κυριακή οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την Κυριακή 5 Φλεβάρη έχουν προγραμματιστεί να γίνουν προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, αναζωπυρώνοντας εδώ και καιρό τη συζήτηση για τους όρους συμμετοχής του νησιού στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για την Ενέργεια και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ενδεικτικά, ο υποψήφιος με την επίσημη στήριξη του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, πρότεινε μιλώντας στα «Νέα» ότι «εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, ένα νέο σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας, που θα βασίζεται στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, στους οποίους ανήκουν το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και το ΝΑΤΟ, μέλη του οποίου είναι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Η προσέγγιση αυτή επιλύει ταυτόχρονα πολλαπλά προβλήματα στη συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας και ΕΕ - ΝΑΤΟ. Αλλά και να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός εναλλακτικού δίαυλου παροχής Ενέργειας στην Ευρώπη».

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος - τον οποίο στηρίζει και το ΑΚΕΛ - Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε ότι «το φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να λειτουργήσει ως καθοριστικό κίνητρο και καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο για την Κύπρο στην περιοχή σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, με την υλοποίηση ενός ρεαλιστικού μακρόπνοου στρατηγικού σχεδιασμού...».

Ο δε ανεξάρτητος υποψήφιος (με τη στήριξη ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ κ.τ.λ.) που εμφανίζεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, ΥΠΕΞ μέχρι πρόσφατα στην κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πανέτοιμος «για την ανάληψη μιας μεγάλης διπλωματικής προσπάθειας για τη συλλογική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, με στόχο το αμοιβαίο όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους (...) Η ΕΕ έχει την κατάλληλη εργαλειοθήκη και τα ελκυστικά κίνητρα για την Τουρκία ώστε να μπορέσει να μας οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό...».

Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη φτάνει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμβιβασμοί(2022-07-02 00:00:00.0)
Είναι μεγάλο το ευρωατλαντικό «άδειασμα»...(2022-05-25 00:00:00.0)
Θετική δυναμική(2022-04-01 00:00:00.0)
Μπούσουλας των διεργασιών η αντιμετώπιση της «επιβλαβούς επιρροής» Ρωσίας - Κίνας(2021-06-03 00:00:00.0)
Εφ' όλης της ύλης, με ευρωατλαντικό «νήμα» ξετυλίγεται το παζάρι(2021-06-01 00:00:00.0)
Πέπλο(2020-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ