Τρίτη 31 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1797 Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Φραντς Σούμπερτ.

1865 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζει την κατάργηση της δουλείας.

1915 Στη Μάχη του Μπολιμόφ, κατά των Ρώσων, οι Γερμανοί επιχειρούν την πρώτη χρήση χημικών όπλων σε μαζική κλίμακα, η οποία απέτυχε λόγω του ψύχους.

1932 Αρχίζει η λειτουργία της πρώτης υψικαμίνου του μεταλλουργικού εργοστασιακού συγκροτήματος του Μαγκνιτογκόρσκ, εκ των σημαντικότερων έργων της σοσιαλιστικής βιομηχανίας, που δημιουργήθηκε από το μηδέν στην περιοχή των Ουραλίων.

1943 Ο στρατάρχης Φον Πάουλους παραδίδεται. Εκδίδεται το Ανακοινωθέν της Ανώτατης Διοίκησης των σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη συντριβή των Γερμανών στον Βόλγα και αναγγέλλεται, ουσιαστικά, η νίκη στη Μάχη του Στάλινγκραντ.

1966 Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει τον «Λούνα-9», το πρώτο σκάφος στην Ιστορία που προσεδαφίστηκε στη Σελήνη και το πρώτο που μετέδωσε φωτογραφικά δεδομένα πίσω στη Γη.

1968 Η ΚΕ του ΚΚΣΕ απευθύνει γράμμα προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου συνηγορεί υπέρ της ανάγκης ύπαρξης γερών Κομματικών Οργανώσεων στην Ελλάδα.

1971 Εκτοξεύεται στη Σελήνη το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 14». Οι αστροναύτες του προσσεληνώθηκαν στις 5 του Φλεβάρη.

1988 Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Α. Παπανδρέου, και της Τουρκίας, Τ. Οζάλ, συναντώνται στο Νταβός και συμφωνούν τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο να είναι διεθνής υπόθεση, καθώς επίσης να σταματήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο και οι προκλητικές ενέργειες. Βδομάδες αργότερα ο Α. Παπανδρέου θα αποκήρυσσε από το βήμα της Βουλής αυτήν τη συμφωνία, αναφωνώντας το περίφημο «mea culpa».

1996 Η κρίση στα Ιμια «διευθετείται» με την παρέμβαση των ΗΠΑ και την επιβολή, από την τουρκική πλευρά, της πολιτικής των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

...και σαν χτες

1923 Υπογράφεται στη Λοζάνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η Σύμβαση για την Ανταλλαγή των Πληθυσμών.

1933 Ο Πρόεδρος της Γερμανίας, στρατάρχης Πολ φον Χίντεμπουργκ, ορίζει τον Α. Χίτλερ καγκελάριο του Ράιχσταγκ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας καλεί σε γενική απεργία, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες αντιδρούν.

1938 Δολοφονείται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ο κομμουνιστής εργάτης Λασκαρίδης.

1948 Δολοφονείται από ινδουιστή εθνικιστή στο Νέο Δελχί ο Ινδός ηγέτης Μαχάτμα Γκάντι.

1949 Στις 30-31/1/1949 συνέρχεται στον Γράμμο η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Η στρατηγική του Κόμματος διορθώνεται, παρακάμπτεται το ενδιάμεσο αστικοδημοκρατικό στάδιο και τίθεται ως στρατηγικός στόχος η σοσιαλιστική επανάσταση.

1972 «Ματωμένη Κυριακή»: Ο βρετανικός στρατός ανοίγει πυρ κατά χιλιάδων διαδηλωτών στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν κατά των διακρίσεων έναντι των Καθολικών, με αποτέλεσμα τον θάνατο 26 εξ αυτών.

2007 Πεθαίνει ο ηθοποιός και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Νίκος Κούρκουλος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ