Τρίτη 10 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Πράσινο φως» για νορβηγικές επενδύσεις - μαμούθ

Επενδύσεις ύψους 300 δισ. νορβηγικών κορονών (30 δισ. δολαρίων) σε υπεράκτια κοιτάσματα εξόρυξης φυσικού αερίου δρομολογεί η κυβέρνηση της Νορβηγίας, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού πρακτορείου «Bloomberg», με τα νορβηγικά μονοπώλια Ενέργειας να ισχυροποιούν τη θέση τους, στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών του στην αναδιάταξη του ενεργειακού χάρτη.

Οπως ανακοινώθηκε χτες οι αυξημένες ροές εξαγωγής νορβηγικού φυσικού αερίου, όπως διαμορφώθηκαν το 2022, αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον έως το 2026.

Η Νορβηγική Πετρελαϊκή Διεύθυνση στην ετήσια αναφορά της επισημαίνει ότι σπάνια παράγεται στη χώρα τόσο πολύ πετρέλαιο και φυσικό αέριο όσο τον τελευταίο χρόνο. Αναφέρει επίσης ότι πλέον η Νορβηγία έχει ενισχύσει και εδραιώσει τον ρόλο που έχει ως «ένας προβλέψιμος, μακρόπνοος προμηθευτής Ενέργειας» προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Με φόντο τις προσπάθειες των χωρών της ΕΕ να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, η νορβηγική παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε πέρυσι κατά 8%, φτάνοντας στα 122 δισ. κυβικά μέτρα, που αποτελούν ρεκόρ πενταετίας. Αναμένεται δε να παραμείνει σε τέτοια υψηλά επίπεδα για άλλα 4 έως 5 χρόνια.

Η εξέλιξη αυξάνει σημαντικά τα έσοδα της Νορβηγίας από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και συναφή προϊόντα, έσοδα που πέρυσι έφτασαν σε αξία τις 1,7 τρισ. νορβηγικές κορόνες.

Η κυβέρνηση έδωσε άδεια για 13 νέα σχέδια ανάπτυξης πεδίων φυσικού αερίου, καθώς εταιρείες όπως οι «Equinor» και «Aker BP» έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις φοροαπαλλαγές της εποχής COVID μέχρι τη λήξη τους, στα τέλη Δεκέμβρη.

Η παραγωγή πετρελαίου στη Νορβηγία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2023 κατά 6,9% σε σύγκριση με το 2022, ενώ οι όγκοι του φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητοι, κοντά στα επίπεδα ρεκόρ.

Περιορισμό στις εξαγωγές ημιαγωγών παζαρεύουν οι ΗΠΑ

Τα σκληρά παζάρια των ΗΠΑ να στερήσουν από ανταγωνιστικά κινεζικά μονοπώλια την πρόσβαση σε ημιαγωγούς ιδιαίτερα προηγμένης τεχνολογίας επιβεβαίωσε χτες ο Αμερικανός πρέσβης στην Ιαπωνία, Ραμ Εμάνουελ.

Οπως είπε σε συνέντευξή του στο «Bloomberg», οι ΗΠΑ συζητούν με Ιαπωνία, Ολλανδία και Νότια Κορέα τον περιορισμό εξαγωγών ημιαγωγών στην Κίνα, τονίζοντας πως θα πρέπει όλα τα μέρη να συμφωνήσουν σε μια κοινή γραμμή.

Οι δηλώσεις έγιναν λίγες μέρες πριν την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Γούμιο Κισίντα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Η Νότια Κορέα αποτελεί έδρα δύο εκ των μεγαλύτερων δυνάμεων στην παραγωγή τσιπ μνήμης, της «Samsung Electronics» και της «SK Hynix», ενώ η Ολλανδία έδρα της ASML, εταιρείας παραγωγής των πλέον προηγμένων τσιπ συστημάτων λιθογραφίας στον κόσμο. Η Ιαπωνία, οι εταιρείες της οποίας παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και υλικό για τους παραγωγούς ημιαγωγών, παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ευθυγραμμίσει τις τρεις χώρες στη γραμμή του περιορισμού των εξαγωγών προς την Κίνα.

Ηδη από τον Οκτώβρη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σαρωτικά μέτρα για τον περιορισμό της πώλησης εξελιγμένων ημιαγωγών και παραγωγικού εξοπλισμού για τσιπς στην Κίνα. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, στόχος είναι ο περιορισμός της πρόσβασης των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων σε συγκεκριμένες τεχνολογίες.

Η Κίνα έχει καταγγείλει την κίνηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, σημειώνοντας ότι οι περιορισμοί απειλούν τη σταθερότητα της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ