Τρίτη 10 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1778 Γεννιέται ο Σουηδός βοτανολόγος και φυσιολόγος Καρλ Φον Λινέ, «πατέρας» της σύγχρονης βοτανολογίας.

1919 Εγκαθιδρύεται η Σοβιετική Δημοκρατία της Βρέμης (Γερμανική Επανάσταση), που διήρκεσε μόλις 3 βδομάδες (έως τις 4/2/1919).

1919 Αντιμέτωπη με τον επαναστατικό ξεσηκωμό του γερμανικού προλεταριάτου, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Γερμανίας συνάπτει συμφωνία με την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση για τη διατήρηση από την τελευταία του ελέγχου των ενόπλων δυνάμεων (σύμφωνο Εμπερτ-Γκρένερ).

1920 Ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών.

1941 Τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κλεισούρα.

1945 Ο υπουργός Εργασίας Γ. Σίδερης καθαιρεί όλες τις νόμιμα εκλεγμένες διοικήσεις των σωματείων και της ΓΣΕΕ.

1946 Συνέρχεται στη Νέα Υόρκη η πρώτη Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

1950 Δολοφονείται στη Μακρόνησο, έπειτα από άγρια βασανιστήρια που κράτησαν 33 ολόκληρες μέρες, ο κομμουνιστής Δημήτρης Τατάκης, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, της θρυλικής ΟΕΝΟ. Οι δήμιοί του έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον λυγίσουν, όμως δεν τα κατάφεραν. Οταν τον ρώτησαν γιατί δεν υπέγραφε την περιβόητη «δήλωση μετανοίας», ώστε να θέσει τέρμα στο μαρτύριό του, εκείνος απάντησε: «Το έκαμα για να αποδείξω πως όλα τα πλάνα της ανθρώπινης αντοχής, οι αγωνιστές τα ξεπερνάνε, όταν πιστεύουν και θέλουν. Δεν υπάρχουν άπαρτα φρούρια για τους κομμουνιστές!».

1961 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Ντάσιελ Χάμετ.

1964 Ο Παναμάς διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και καταγγέλλει στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη συμφωνία, βάσει της οποίας η διώρυγα και η ζώνη που την περιβάλλει αποτελούν αμερικανική επικράτεια, ενώ στην ίδια τη ζώνη μαίνονται πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών και ντόπιων.

...και σαν χτες

1890 Γεννιέται ο Τσέχος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Κάρελ Τσάπεκ, ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη «ρομπότ» (εργάτης).

1916 Η μάχη της Καλλίπολης λήγει με τη συντριπτική και ταπεινωτική ήττα των βρετανογαλλικών στρατευμάτων από τους Οθωμανούς. Στη μάχη, που διήρκεσε 8,5 μήνες, έχασαν τη ζωή τους κοντά μισό εκατομμύριο στρατιώτες και των δύο πλευρών.

1929 Οι αγρότες του χωριού Καπουτζήδες αντιστέκονται στην αστυνομία που επιχειρεί να τους διώξει από τα κτήματά τους, για να τα επιστρέψει στο Πατριαρχείο.

1940 Συγκροτείται η «Προσωρινή Διοίκηση του ΚΚΕ», που καθοδηγούταν από την Ασφάλεια.

1941 Γεννιέται η Αμερικανίδα στιχουργός και τραγουδίστρια Τζόαν Μπαέζ.

1960 Αρχίζει η κατασκευή του φράγματος του Ασουάν στην Αίγυπτο, με σοβιετική χρηματοδότηση και υπό την εποπτεία Σοβιετικών τεχνικών συμβούλων.

1978 Σε 100.000 υπολογίζει τους πολιτικούς κρατούμενους στην Ινδονησία η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

1983 Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γεράσιμος Αρσένης ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής κατά 15%. Ως αποτέλεσμα της υποτίμησης εμφανίζεται κύμα κερδοσκοπίας, καθώς εμπορεύματα εξαφανίζονται από τα καταστήματα για να επανεμφανιστούν αναλόγως ανατιμημένα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ