Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2023 - αριθ. φύλλου: 14165

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το Σάββατο η συναυλία για τον Σταύρο Ξαρχάκο στο ΣΕΦ

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης θα διευθύνει ο ίδιος την ορχήστρα | Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας


ΣΕΛ.  4
Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Προκλητική γνωμοδότηση, ενισχύει το «σκοτεινό» θεσμικό πλαίσιο

ΚΚΕ: Αποκαλύπτεται ο ρόλος της δήθεν «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης και των δήθεν «ανεξάρτητων» αρχών, ως το «φύλλο συκής» του θεσμικού βούρκου που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις


ΣΕΛ.  7

Να αποσυρθεί το Προεδρικό Διάταγμα, ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών!

Μοτοπορεία και νέα μαζική συγκέντρωση χτες έξω από το υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα | Κινητοποιήσεις και σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα

RIZOSPASTIS

Δίκαιο και καθολικό το αίτημα για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και δημιουργία δημόσιων σχολών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου | Ελπιδοφόρο μήνυμα η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις εκατοντάδων μαθητών από Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία | Τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους στηρίζει το ΚΚΕ


ΣΕΛ.  10

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Εκπλήξεις»

Στις «θετικές εκπλήξεις» της Ευρώπης κατατάσσει ο ΟΟΣΑ την Ελλάδα, με βάση την έκθεση που παρουσιάστηκε στη χτεσινή φιέστα με τον πρωθυπουργό. Καμία έκπληξη όμως - πόσο μάλλον θετική για τον λαό - δεν υπάρχει στην έκθεση, που καταγράφει το τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια στην οικονομία και τι βρίσκεται μπροστά.

Η «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» και η «προσέλκυση επενδύσεων» που «εξαίρει» ο ΟΟΣΑ ήρθαν ως αποτέλεσμα νέων αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, πρόσθετα σ' αυτά που νομοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως ο νόμος Χατζηδάκη, αλλά και νέων φοροαπαλλαγών και προνομίων στο κεφάλαιο, που πληρώνει βέβαια ο λαός.

Η «εντυπωσιακή μείωση» των «κόκκινων» δανείων στο τραπεζικό σύστημα έγινε με δεκάδες χιλιάδες εξώσεις και πλειστηριασμούς, όπως και με κάθε είδους εκβιασμούς στα λαϊκά σπίτια, εφαρμόζοντας τους άθλιους νόμους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Από την ενίσχυση της περιβόητης «εξωστρέφειας», που αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» όλων των αστικών κομμάτων, ο λαός δεν είδε ούτε καλύτερους μισθούς, ούτε βελτίωση των συνθηκών δουλειάς.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πλέον «εξωστρεφούς» κλάδου, του Τουρισμού. Παρά τα ρεκόρ στον «εξωστρεφή» Τουρισμό εφαρμόζονται 14 διαφορετικές μορφές «ελαστικής» απασχόλησης!

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η «εντυπωσιακή» αυτή «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου», όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, πηγαίνει χέρι χέρι με το τσάκισμα ακόμα και των πιο στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων, ενώ μεγαλώνει η έκθεση στις «αβεβαιότητες» της διεθνούς οικονομίας, που οι συνέπειές της φορτώνονται πάντα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Αποκαλυπτικά είναι και όσα «συστήνει» ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός για την επόμενη μέρα, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα εκλεγεί. Η «αποτελεσματική υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης» και οι «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» που το συνοδεύουν, είναι το νέο «υπερμνημόνιο» στην πλάτη του λαού.

Για παράδειγμα, η «επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα» σημαίνει ο λαός να πληρώσει πολλαπλάσια και από άλλη τσέπη, ενώ ήδη «πληρώνει» τον λογαριασμό με πανάκριβα αγαθά λόγω του πληθωρισμού, αύξηση του κόστους των δανείων που έφερε η λεγόμενη «δημοσιονομική χαλάρωση» κ.τ.λ.

Η «πλήρης εξυγίανση των τραπεζών», που αναφέρει επίσης η έκθεση, πηγαίνει χέρι χέρι με νέο πογκρόμ εκβιασμών και πλειστηριασμών σε λαϊκά σπίτια και βιοπαλαιστές επαγγελματίες. Το «μείγμα πολιτικών επενδύσεων, ρυθμίσεων και τιμολόγησης των εκπομπών ρύπων» για την «πράσινη μετάβαση» φέρνει νέα «πράσινα» χαράτσια και παγιώνει τις πανάκριβες τιμές στα καύσιμα και στο ρεύμα.

Τα περί «στοχευμένων» ενισχύσεων στους πλέον «ευάλωτους» σημαίνουν ξαναμοίρασμα της φτώχειας ανάμεσα στους λιγότερο και περισσότερο φτωχούς, μονιμοποιώντας τους αντιλαϊκούς φόρους με τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» και αφήνοντας στο απυρόβλητο την κερδοφορία των ομίλων.

Τα περί «βελτίωσης των επιδόσεων του Δημοσίου» σηματοδοτούν ένα αστικό κράτος ακόμα πιο εχθρικό στις λαϊκές ανάγκες, είτε το βαφτίσουν «επιτελικό» αλά ΝΔ, είτε «κράτος δικαίου» αλά ΣΥΡΙΖΑ.

Ολα τα παραπάνω θα τα βρει κανείς στο πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή. Αλλωστε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν «κορόνα στο κεφάλι» τους την περιβόητη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, που αξιοποιείται διαχρονικά ως «μπούσουλας» για αντιλαϊκά μέτρα στα Εργασιακά, στη φορολογία, στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, παντού.

Το πραγματικό δίλημμα λοιπόν για τον λαό δεν είναι ποια κυβέρνηση θα συνεχίσει να τον τσακίζει από την επομένη των εκλογών. Αλλά αν από καλύτερες θέσεις θα παλέψει να βάλει εμπόδια και να δώσει τη μάχη για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του, απέναντι στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, που είναι δεδομένη.

Εγγύηση σε αυτόν τον δρόμο είναι μόνο ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, που πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης για την αύξηση μισθών και συντάξεων, ΣΣΕ, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων και προστασία της λαϊκής κατοικίας, μέτρα για την ενεργειακή φτώχεια, ενάντια στην επιχειρηματική δράση σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.

Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη πραγματικά «θετική έκπληξη» για τον λαό, που μπορεί να «κάψει» τα αντιλαϊκά σενάρια και να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων!


INTIME NEWS

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δραματική κατάσταση στις παιδιατρικές κλινικές

Για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά και 2 στη Μονάδα Λοιμώξεων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης | Ανακοίνωση της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ | Νοσοκομείο «Μεταξά»: Αρρώστησε εργαζόμενος και έκλεισε το φαρμακείο!


ΣΕΛ.  11


ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Γυρίζουν την πλάτη στις ηλεκτρονικές εκλογές - παρωδία

Ακυρώνουν στην πράξη τις απαράδεκτες διαδικασίες για την ανάδειξη «εκπροσώπων» στις συνελεύσεις των Τμημάτων | ΚΝΕ: Νέο γερό «χαστούκι» από τους φοιτητές, «στον κουβά» οι ηλεκτρονικές εκλογές με ενιαία ψηφοδέλτια


ΣΕΛ.  15
ΝΑΤΟ - ΕΕ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Στενότερος συντονισμός» στη σύγκρουση με τη Ρωσία

ΣΕΛ.  9
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΟΣΑ
Νέες αντεργατικές «προσαρμογές» για τις ανάγκες των ομίλων

ΣΕΛ.  8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στόχος η υπερκάλυψη από όλες τις Οργανώσεις

Στο 101,05% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου


ΣΕΛ.  5

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ