Τρίτη 10 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Συνεχής κλιμάκωση μέτρων σε βάρος των Παλαιστινίων

Σε νέα κλιμάκωση των μέτρων εναντίον των Παλαιστινίων προχωρά η νέα ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, διέταξε την Κυριακή την αστυνομία να απομακρύνει όλες τις παλαιστινιακές σημαίες από δημόσιους χώρους των κατεχόμενων εδαφών στη Δυτική Οχθη. Ο ισραηλινός νόμος δεν απαγορεύει την έπαρσή τους παρά μόνο εάν η αστυνομία και ο στρατός «κρίνουν» πως υπάρχει «απειλή για τη δημόσια ασφάλεια». Ο Ισραηλινός υπουργός ισχυρίστηκε ότι η έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας είναι... «μία μορφή υποστήριξης της τρομοκρατίας»!

Αφορμή για τη νέα απαράδεκτη απόφαση ήταν το γεγονός ότι η πόλη Αρα της Δυτικής Οχθης σημαιοστολίστηκε πριν από λίγες μέρες για να υποδεχθεί τον Παλαιστίνιο αγωνιστή Καρίμ Γιούνις που εξέτισε 40ετή ποινή κάθειρξης στις ισραηλινές φυλακές και απελευθερώθηκε την περασμένη βδομάδα.

Παράλληλα, οι ισραηλινές αρχές ήραν το προνόμιο του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μάλικι, ελεύθερα να ταξιδεύει στο εξωτερικό και να κινείται εντός της Δυτικής Οχθης. Ο Παλαιστίνιος υπουργός, επιστρέφοντας το Σαββατοκύριακο από το ταξίδι του στη Βραζιλία, εθεάθη να περιμένει πάνω από μία ώρα στο μεθοριακό σημείο ελέγχου της γέφυρας Αλενμπαϊ (σύνορα με Ιορδανία) μαζί με άλλους Παλαιστίνιους ταξιδιώτες που επέστρεφαν στη Δυτική Οχθη.

Την Παρασκευή η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρακρατήσει φόρους ύψους 39 εκατ. δολαρίων που συλλέγει για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής (βάσει των συμφωνιών του Οσλο από τη δεκαετία του 1990) και θα μεταφέρει τα χρήματα σε ένα ταμείο «για την αποζημίωση των οικογενειών Ισραηλινών που έπεσαν θύματα παλαιστινιακών τρομοκρατικών επιθέσεων». Η κυβέρνηση Νετανιάχου επανέλαβε επίσης τις αιτιάσεις κατά της Παλαιστινιακής Αρχής επειδή διατηρεί το λεγόμενο πρόγραμμα «Ταμείο Μαρτύρων», για τις οικογένειες Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ