Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Χαράτσι στη Γερμανία και ενεργειακή φτώχεια για τους λαούς σε όλη την ΕΕ

Οι λαοί πληρώνουν ποικιλότροπα τον ανταγωνισμό κρατών για την Ενέργεια

Copyright 2022 The Associated

Οι λαοί πληρώνουν ποικιλότροπα τον ανταγωνισμό κρατών για την Ενέργεια
Την ώρα που τα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών πολλαπλασιάζονται με τα χρηματιστηριακά παιχνίδια και την ένταση του ανταγωνισμού στο φόντο της σύγκρουσης ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία, οι λαοί βρίσκονται αντιμέτωποι με νέο μπαράζ αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, με ό,τι αυτές συμπαρασύρουν.

Στη Γερμανία οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα καλούνται από τον Οκτώβρη να πληρώσουν νέο χαράτσι, που υπολογίζεται στα 2,419 λεπτά ανά κιλοβατώρα φυσικού αερίου. Δηλαδή με τις δικές τους θυσίες θα επιδοτηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εισάγουν φυσικό αέριο. Ετσι, όποιος καταναλώνει π.χ. 10.000 κιλοβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 240 ευρώ, συν ενδεχομένως ΦΠΑ 19%.

Κι ενώ τα λαϊκά στρώματα συνθλίβονται από την ακρίβεια, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (από τους φιλελεύθερους του FDP) τρέχει να θωρακίσει τα κέρδη των εταιρειών Ενέργειας, απορρίπτοντας ακόμα και την ελάχιστη φορολόγηση των λεγόμενων «υπερκερδών», επειδή αυτό θα αποτελούσε «παρέμβαση στις δυνάμεις της αγοράς». «Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι παραδίδουμε το φορολογικό μας σύστημα στην αυθαιρεσία» δήλωσε.

Πάντως, τα ακριβά τιμολόγια ρεύματος έχουν ήδη επιδράσει στην κατανάλωση, προμηνύοντας διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας για τα λαϊκά νοικοκυριά. Στοιχεία που έδωσε χτες η γερμανική Ενωση Βιομηχανιών Ενέργειας (BDEW) αναφέρουν πως η κατανάλωση φυσικού αερίου στη Γερμανία κατά το α' εξάμηνο του 2022 μειώθηκε κατά 15%, ενώ μειωμένη από τα μέσα του 2021 είναι και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Εκκλήσεις στη Νορβηγία και τα μονοπώλιά της

Μπροστά στον δύσκολο χειμώνα, η γερμανική κυβέρνηση αναζητάει «λύσεις» για να ξεπεράσει τη μείωση της ροής ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία, φορτώνοντας βέβαια το λογαριασμό στον λαό.

Μιλώντας στο πλαίσιο της Συνόδου Σκανδιναβικών χωρών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Οσλο, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς χαρακτήρισε τη Νορβηγία «ασφαλή, δημοκρατικό και αξιόπιστο εταίρο» σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Γερμανίας και της Ευρώπης» και την κάλεσε να επεκτείνει στο μέγιστο την παραγωγή φυσικού αερίου προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία.

Από την πλευρά του ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε σημείωσε με νόημα ότι η χώρα του «προσφέρει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της» και ότι «η ασφαλής αύξηση της παραγωγής δεν αποτελεί αποκλειστικά πολιτική απόφαση, καθώς θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες και να αυξηθούν τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου».

Επέμεινε ωστόσο ότι «η Νορβηγία εργάζεται προκειμένου να είναι ένας σταθερός προμηθευτής φυσικού αερίου για τη Γερμανία». Είπε επίσης πως το φυσικό αέριο αποτελεί μόνο μια σταθερή πηγή Ενέργειας για τη μεταβατική φάση, βλέποντας πως η Γερμανία «ανέλαβε τη μεγάλη πρόκληση της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Η ΕΕ εισάγει περίπου το 20% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Νορβηγία. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το νορβηγικό υπουργείο Ενέργειας προσάρμοσε τις άδειες παραγωγής για τρία μεγάλα υπεράκτια κοιτάσματα, προκειμένου να αυξηθεί η εξόρυξη φυσικού αερίου.

Πλέον η Νορβηγία έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής Ενέργειας της Γερμανίας, καθώς το μερίδιο του νορβηγικού φυσικού αερίου έχει φτάσει το 30%, ενώ η Ρωσία παραδίδει περίπου το 1/5 του όγκου που έχει συμφωνήσει μέσω του αγωγού «Nord Stream 1».

Αύξηση 60% στην τιμή αερίου βλέπει η «Gazprom»

Χτες ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά επιπλέον 60% για να ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα αυτόν τον χειμώνα.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές spot έχουν φθάσει τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν παραμείνει η τάση αυτή, οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα», προειδοποιεί η «Gazprom».

Η τιμή χονδρικής στην ολλανδική αγορά spot έφτασε την άνοιξη στα 335 ευρώ ανά μεγαβάτωρα (MWh), σε ιστορικό υψηλό. Εκτοτε έπεσε στα 226 ευρώ ανά MWh χτες, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, όταν βρισκόταν στα 46 ευρώ ανά MWh.

Δυσκολίες σε Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία

Οι κυβερνήσεις σε Ιταλία, Γαλλία και Βρετανία, ενώ έχουν ήδη «στύψει» τα λαϊκά στρώματα, κάνουν λόγο για κάποια φορολογία στις εταιρείες Ενέργειας. Στη Γαλλία η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει να εθνικοποιήσει την «Electricite de France SA», την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, που δυσκολεύεται να λειτουργήσει πλήρως υπό συνθήκες καύσωνα και ξηρασίας, καθώς έχει μειωθεί δραματικά η στάθμη του νερού σε μεγάλα ποτάμια και λίμνες.

Εξαρση της ενεργειακής φτώχειας αναμένεται το φθινόπωρο στη Βρετανία, όπου το ανώτατο πλαφόν ετήσιας χρέωσης των καταναλωτών για ρεύμα και φυσικό αέριο θα διπλασιαστεί στις αρχές Οκτώβρη λόγω του τεράστιου κόστους χονδρικής.

Η τιμή χονδρικής του ρεύματος εκτιμάται πως θα 7πλασιαστεί και αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στις 591 λίρες ανά μεγαβατώρα. Για να συγκρατήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που μεγαλώνει, τον περασμένο Μάη η Βρετανία εισήγαγε τον «έκτακτο» φόρο 25% στα κέρδη των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το υψηλό κόστος Ενέργειας τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, που συνεχίζει να καλπάζει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Χτες το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε πως ο πληθωρισμός στα οπωροκηπευτικά στη Βρετανία έως τα μέσα τρέχοντος μηνός έφτασε το 11,6%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2008, αυξάνοντας κατά 533 στερλίνες τον ετήσιο λογαριασμό μαναβικής για τα βρετανικά νοικοκυριά.

Η ακρίβεια αναγκάζει τους Βρετανούς να στραφούν σε προϊόντα ετικέτας σούπερ μάρκετ ή χαμηλότερης ποιότητας προκειμένου να εξασφαλίσουν τα βασικά. Ωστόσο τα χειρότερα δεν τα έχουν δει ακόμη τα νοικοκυριά στη Βρετανία, δεδομένης της πρόσφατης πρόβλεψης της Τράπεζας της Αγγλίας πως ο πληθωρισμός τον Οκτώβρη θα ξεπεράσει το 13,3% (ρεκόρ από το 1980).

Προβλήματα με τα στεγνά ποτάμια

Σε σοβαρό οικονομικό και πολιτικό ζήτημα αναδεικνύεται η ξηρασία και η μείωση της στάθμης πολλών ποταμών της Ευρώπης, όπως του Ρήνου, του Δούναβη, του Πάδου, του Τάμεση.

Λευκή σκόνη και χιλιάδες νεκρά ψάρια είναι το σκηνικό που αντικρίζουν εκατομμύρια Ευρωπαίοι σε περιοχές από τις οποίες άλλοτε έτρεχαν τα νερά ποταμών. Η άνευ προηγουμένου ξηρασία καίει αγροτικές σοδειές, επιβάλλει περιορισμούς στο νερό, προκαλεί πυρκαγιές και απειλεί τα υδρόβια είδη.

Εδώ και σχεδόν δύο μήνες δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές βροχοπτώσεις στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ευρώπη και η ξηρή περίοδος αναμένεται να έχει συνέχεια, ενώ η μειωμένη χιονόπτωση τον χειμώνα περιορίζει τα αποθέματα γλυκού νερού που είναι διαθέσιμο για άρδευση το καλοκαίρι.

Η ξηρασία έχει οδηγήσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να επιβάλουν περιορισμούς στη χρήση του νερού και η ναυτιλία βρίσκεται σε κίνδυνο στον Ρήνο και στον Δούναβη. Ο Ρήνος θα μπορούσε να φτάσει σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα τις επόμενες μέρες, καθιστώντας τη μεταφορά εμπορευμάτων - συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα και του πετρελαίου - όλο και πιο δύσκολη.

Μία πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας στον Ρήνο θα είχε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τη Γερμανία και την ΕΕ. Οι ειδικοί υπολόγισαν ότι μια εξάμηνη αναστολή το 2018 κόστισε περίπου 5 δισ. ευρώ.

Οι εμπορευματικές μεταφορές στα 2.850 χιλιόμετρα του Δούναβη έχουν επίσης διαταραχθεί σοβαρά, ωθώντας τις αρχές σε Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία να αρχίσουν να ανοίγουν βαθύτερα κανάλια, προκειμένου πλοία που μεταφέρουν κυρίως καύσιμα για τις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας να καταφέρουν να προχωρήσουν.

Η Νορβηγία, η οποία βασίζεται στην υδροηλεκτρική ενέργεια για περίπου το 90% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έχει πει ότι τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα των δεξαμενών της μπορεί τελικά να την υποχρεώσουν να περιορίσει τις εξαγωγές Ενέργειας.

Στην Ουγγαρία, μεγάλα τμήματα της λίμνης Velence κοντά στη Βουδαπέστη έχουν μετατραπεί σε κομμάτια αποξηραμένης λάσπης.

Περικοπές στο ρεύμα και στην Κίνα

Κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως άρχισαν οι επιβολές περιορισμού στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στη νοτιοδυτική Κίνα, λόγω της μεγάλης ζέστης που αύξησε την κατανάλωση νερού σε μία δύσκολη περίοδο αύξησης των αναγκών των υδροηλεκτρικών σταθμών σε νερό.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην επαρχία Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τακτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες μέρες. Το γεγονός αυτό προκαλεί σχεδόν συστηματική χρήση κλιματισμού στην περιοχή αυτή των 84 εκατομμυρίων κατοίκων. Για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται, η Σετσουάν εξαρτάται κατά 80% από τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Ωστόσο τα υδάτινα ρεύματα στην περιοχή πλήττονται από ξηρασία, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υδάτινων Πόρων.

Για την εξοικονόμηση Ενέργειας, 19 πόλεις της επαρχίας έδωσαν εντολή στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους. Το μέτρο αυτό που θα ισχύσει έως το Σάββατο δεν αφορά τη λαϊκή κατανάλωση.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ετοιμάζεται (σύμφωνα και με νέο χτεσινό ρεπορτάζ του «Politico») να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, κάνοντας το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό από τον Γενάρη του 2020, οπότε αυξήθηκαν στην Κίνα τα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Σι, μολονότι δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, αναμένεται έως το τέλος της βδομάδας και θα γίνει περίπου ένα μήνα μετά από εκείνη που πραγματοποίησε στα μέσα του περασμένου Ιούλη ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Τα ενεργειακά ζητήματα αναμένεται να είναι στις πρώτες θέσεις της σινο-σαουδαραβικής ατζέντας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org