Τρίτη 10 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Απελευθερώθηκε μετά από 21 χρόνια η Ανα Μπελέν Μόντες

Για μιάμιση δεκαετία συνέβαλε στο ξεσκέπασμα των επιχειρήσεων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στην Κούβα

Μετά από 21 χρόνια φυλάκισης στις ΗΠΑ, την περασμένη Παρασκευή αφέθηκε ελεύθερη η Ανα Μπελέν Μόντες, η οποία για περίπου 16 χρόνια, μέσα από το «στόμα του λύκου», όντας μέλος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας DIA (Defence Intelligence Agency - Υπηρεσία Πληροφοριών Αμυνας), συνέβαλε στο ξεσκέπασμα των βρώμικων επιχειρήσεων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στην Κούβα.

Η Μόντες, αμερικανικής υπηκοότητας, με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, εργαζόταν ως ανώτερη αναλύτρια με ειδίκευση στην Κούβα στην αμερικανική DIA από το 1985 μέχρι το 2021, οπότε συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 25ετή φυλάκιση για κατασκοπεία, επειδή όλο αυτό το διάστημα παρείχε στις κουβανικές υπηρεσίες απόρρητες πληροφορίες για τη δράση και τα σχέδια των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας. Μεταξύ άλλων, αποκάλυψε τις ταυτότητες Αμερικανών μυστικών πρακτόρων που δρούσαν στο νησί.

Χαρακτηριστικά, η Μισέλ Βαν Κλιφ, επικεφαλής της αντικατασκοπείας επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, δήλωσε στο αμερικανικό Κογκρέσο το 2012 ότι η Μόντες είχε «εκθέσει σχεδόν τα πάντα που γνωρίζαμε για την Κούβα και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαμε στην Κούβα».

Εξίσου χαρακτηριστικά, η ιστοσελίδα του FBI που αναφέρεται στην Μόντες ομολογεί: «Ποιο ήταν το κίνητρο της Μόντες για κατασκοπεία; Καθαρή ιδεολογία - διαφωνούσε με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η Μόντες δεν δέχθηκε χρήματα για τη διαβίβαση διαβαθμισμένων πληροφοριών, εκτός από επιστροφές χρημάτων για ορισμένα έξοδα»...

Η ίδια η Μόντες, κατά τη διάρκεια της δίκης εναντίον της το 2001, ξεκαθάριζε: «Θεωρώ ότι η πολιτική της κυβέρνησής μας απέναντι στην Κούβα είναι απάνθρωπη και άδικη, βαθιά εχθρική. Θεωρούσα τον εαυτό μου ηθικά υποχρεωμένο να βοηθήσω το νησί να αμυνθεί από τις προσπάθειές μας να του επιβάλουμε τις αξίες και το πολιτικό μας σύστημα. (...). Ποτέ δεν σεβαστήκαμε το δικαίωμα της Κούβας να ορίζει τη δική της μοίρα, τα δικά της ιδανικά για ισότητα και δικαιοσύνη (...). Εκανα ό,τι θεωρούσα πιο κατάλληλο για να αντιμετωπίσω μια μεγάλη αδικία».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org