Τρίτη 10 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΙΑΠΩΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ
Με αιχμή την αντιμετώπιση της Κίνας και σχέδια στρατιωτικών προετοιμασιών

Με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του G7 από την Ιαπωνία και στο φόντο της όξυνσης του ανταγωνισμού με την Κίνα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ξεκίνησε χτες περιοδεία σε Ευρώπη και Αμερική η οποία θα κορυφωθεί στα τέλη της βδομάδας στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Προηγουμένως ο Κισίντα θα έχει επαφές σε Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Καναδά, εστιάζοντας και στη νέα «αμυντική στρατηγική» της χώρας του, που εκτοξεύει τις στρατιωτικές δαπάνες και αναβαθμίζει τα περιθώρια δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων.

«Με τις ΗΠΑ θα συζητήσουμε την εμβάθυνση της διμερούς συμμαχίας» και «τους τρόπους να διατηρηθεί ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή ο Ινδο-Ειρηνικός», ανέφερε ο Κισίντα, ενώ στην Ευρώπη θα ξεχωρίσει και η πρόσφατη συμφωνία Ιαπωνίας - Βρετανίας - Ιταλίας για την από κοινού ανάπτυξη νέου μαχητικού αεροσκάφους. Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί επίσης η υπογραφή συμφωνίας με τη Βρετανία για τις εκατέρωθεν «επισκέψεις» στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών.

ΗΠΑ και Ιαπωνία αναμένεται να εκδώσουν κοινή δήλωση για μια «ευρεία γκάμα ζητημάτων ασφαλείας», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στο Τόκιο, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για μια συμφωνία περιορισμού των εξαγωγών ημιαγωγών στην Κίνα (βλ. περισσότερα στη σελ. 6).

Νέα κινεζικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν

Στο μεταξύ, την Κυριακή η Κίνα πραγματοποίησε νέα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν, με χερσαία πλήγματα και σενάρια για επιθέσεις κατά θαλασσίων στόχων. Πρόκειται για τον δεύτερο γύρο τέτοιων στρατιωτικών ασκήσεων μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα.

Η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου Επιχειρήσεων του κινεζικού στρατού ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της οργάνωσαν «κοινές περιπολίες επιχειρησιακής ετοιμότητας μάχης, αλλά και ασκήσεις πραγματικής μάχης» στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν, με στόχο να δοκιμαστούν οι επιχειρησιακές ικανότητες για «την αποφασιστική αντιμετώπιση προκλητικών ενεργειών εξωτερικών δυνάμεων, αλλά και των αποσχιστικών δυνάμεων της Ταϊβάν».

Η προεδρία της Ταϊβάν καταδίκασε τις κινεζικές ασκήσεις και υποστήριξε ότι η θέση της Ταϊβάν είναι ξεκάθαρη αναφορικά με τη μη κλιμάκωση των εντάσεων, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα υπερασπίσει την κυριαρχία της και την ασφάλειά της. Το δε ταϊβανέζικο υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο 24ωρο εισήλθαν στη μονομερώς καθορισμένη «ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας» της Ταϊβάν 57 κινεζικά αεροσκάφη.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες βρέθηκε στην Ταϊβάν νέα αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών, η τρίτη από τον Οκτώβρη την οποία στέλνει το Βερολίνο. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Γιοχάνες Φόγκελ από τους «Ελεύθερους Δημοκράτες» (FDP, συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό) και η Μαρί Αγκνες Στρακ - Τσίμερμαν, επικεφαλής της επιτροπής Αμυνας της γερμανικής Βουλής. Στόχος του ταξιδιού, όπως ανέφεραν, «να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Ταϊβάν», ενόψει και της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την άνοιξη στο νησί η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας (πρώτη επίσκεψη Γερμανού υπουργού στην Ταϊβάν εδώ και 26 χρόνια).

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του Πεκίνου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γουενμπίν κάλεσε «τους Γερμανούς πολιτικούς να σεβαστούν ειλικρινά την αρχή της μίας Κίνας». Εκρινε δε σκόπιμο να προσθέσει ότι «η βαθύτερη αιτία του προβλήματος της Ταϊβάν είναι ακριβώς ότι ο νόμος της ζούγκλας, ο ηγεμονισμός, ο αποικιοκρατισμός, ο μιλιταρισμός και ο εθνικισμός ήταν ενδημικοί στον κόσμο και η Κίνα υπέφερε βαθιά από το γεγονός αυτό».

Από γερμανικής πλευράς, ο Φόγκελ σχολίασε ότι «μετά τον Πούτιν έρχεται ο Σι» και ότι «πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα λεγόμενα αυτών των απολυταρχών».

Περιοδεία του Κινέζου ΥΠΕΞ στην Αφρική

Περιοδεία σε αφρικανικές χώρες ξεκίνησε χτες ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ.

Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί στις 16 Γενάρη και μέχρι τότε ο Τσιν Γκανγκ θα επισκεφτεί την Αιθιοπία και την έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα, την Γκαμπόν, την Αγκόλα, το Μπενίν, την Αίγυπτο και την έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Η περιοδεία αυτή είναι η 33η που πραγματοποιεί ΥΠΕΞ της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες στην Αφρική, σε μια περίοδο κατά την οποία τα κινεζικά μονοπώλια έχουν αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις τους στην ήπειρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ