Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μόσχα και Μινσκ προωθούν τον «Κοινό Αμυντικό Χώρο» του «Ενωσιακού Κράτους»

Η Ρωσία θα συνεχίσει να εκπαιδεύει Λευκορώσους πιλότους για μαχητικά ικανά να φέρουν πυρηνικά

Από πρόσφατες ασκήσεις ρωσικών και λευκορωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία

Russian Defense Ministry Press

Από πρόσφατες ασκήσεις ρωσικών και λευκορωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία
Μπορεί κατά την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου των Προέδρων της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, στο Μινσκ, να μην αναφέρθηκε καθόλου η Ουκρανία, ωστόσο όλα όσα προωθούνται στον στρατιωτικό και οικονομικό τομέα των δύο χωρών «κοιτάζουν» προς την ένταση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και στην Ανατολική Ευρώπη.

Μόσχα και Μινσκ, ιδιαίτερα μετά τις απόπειρες των ΗΠΑ και της ΕΕ να ανατρέψουν τον Λουκασένκο το 2020 και ακόμα περισσότερο έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προωθούν μέτρα ενσωμάτωσης και καπιταλιστικής «ολοκλήρωσης» σε οικονομία και άμυνα, στο πλαίσιο του «Ενωσιακού Κράτους».

«Οι εχθροί» της Ρωσίας και της Λευκορωσίας «θέλουν να επιβραδύνουν τη διαδικασία της ενσωμάτωσης (...) για να αποφύγουν να έχουν αποτελεσματικούς και επικίνδυνους ανταγωνιστές στις παγκόσμιες αγορές», τόνισε ο Πούτιν, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις της Δύσης πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν θέλει να «απορροφήσει» κανέναν. Σημείωσε δε ότι Ρωσία και Λευκορωσία «συνεργάζονται στενά για να ξεπεράσουν τα παράνομα βήματα και τις κυρώσεις κατά των χωρών μας».

Προωθείται ο «Κοινός Αμυντικός Χώρος»

Οι συνομιλίες στο Μινσκ ήταν «πολύ παραγωγικές», κατά τον Ρώσο Πρόεδρο.

Πρώτα και κύρια στον στρατιωτικό τομέα προχωρά με γοργά βήματα η συνεργασία, και περίπου 9.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη δημιουργία του «Κοινού Αμυντικού Χώρου» του «Ενωσιακού Κράτους», καθώς και τη συνεργασία στο πλαίσιο του «αμυντικού» συμφώνου Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Ρωσία και Λευκορωσία διεξάγουν κοινό στρατιωτικό σχεδιασμό ως μέρος των προσπαθειών για την εφαρμογή του κοινού στρατιωτικού τους δόγματος.

Ο Λουκασένκο ευχαρίστησε τον Πούτιν για την εκπλήρωση της υπόσχεσής του να αναβαθμίσει τα ρωσικής κατασκευής στρατιωτικά αεροσκάφη της χώρας και να διαθέσει στη Λευκορωσία τα τακτικά πυραυλικά συστήματα «Iskander-M», ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. «Εκανες ένα αποφασιστικό και σημαντικό βήμα για την ασφάλεια της Λευκορωσίας», του είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι έχουν αναπτυχθεί στη Λευκορωσία συστήματα αεράμυνας S-400.

Αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα

Η Λευκορωσία δοκιμάζει αεροσκάφη «ικανά να μεταφέρουν ειδικά όπλα» και «μαζί με τους Ρώσους προετοιμάζουμε πληρώματα ικανά να λειτουργούν αυτά τα αεροσκάφη, που υποστηρίζουν συγκεκριμένα όπλα».

Τον Ιούνη ο Λουκασένκο πρότεινε στον Πούτιν να λάβει «συμμετρικά στρατιωτικά μέτρα» ως απάντηση στις ενέργειες της Δύσης, ζητώντας από τη Ρωσία να βοηθήσει στην αναβάθμιση των λευκορωσικών στρατιωτικών αεροπλάνων ώστε να μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, ενώ δύο μήνες μετά ανακοίνωσε ότι «όλα είναι έτοιμα».

Η Ρωσία θα συνεχίσει να εκπαιδεύει πληρώματα για αεροσκάφη της λευκορωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν ανακαινιστεί για πιθανή χρήση πυρομαχικών με πυρηνικό φορτίο, δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος.

Επίσης - συνέχισε ο Πούτιν - Ρωσία και Λευκορωσία θα συνεχίσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε τακτική βάση, ενώ η Ρωσία θα διασφαλίσει τις παραδόσεις όπλων στη Λευκορωσία, αλλά και την κοινή παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Αυτή η μορφή συνεργασίας δεν είναι δική μας εφεύρεση. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, εφαρμόζουν παρόμοια μέτρα με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες», τόνισε και πρόσθεσε πως «τέτοια συντονισμένα μέτρα είναι εξαιρετικά σημαντικά, λόγω της τεταμένης κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα του Ενωσιακού Κράτους».

Πάντως οι δύο ηγέτες δεν έκαναν καμία αναφορά στην Ουκρανία, ούτε έγινε ερώτηση από δημοσιογράφους σχετικά με τη φημολογούμενη μεγαλύτερη εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο. Ο Λουκασένκο έχει αναφέρει σε πολλές περιπτώσεις ότι η χώρα του δεν θα παρασυρθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρά τις ΝΑΤΟικές «προκλήσεις» στα σύνορα από πλευράς Ουκρανίας, Πολωνίας και Λιθουανίας.

Η Ουάσιγκτον θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το αν η Λευκορωσία θα παράσχει ή όχι πρόσθετη υποστήριξη στη Ρωσία και θα απαντήσει «καταλλήλως» εφόσον το κάνει, σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τη συνάντηση Πούτιν - Λουκασένκο ακολούθησε δεύτερη συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, μεταξύ άλλων. Με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης η Μόσχα κατέστρεψε τα «γεωπολιτικά παιχνίδια της Δύσης» που στόχευαν στο να μετατρέψουν την Ουκρανία σε μόνιμη απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ.

Λουκασένκο: «Δεν μπορούμε χωρίς τη Ρωσία»

Το μέλλον των λαών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας «καθορίζεται αυτήν τη στιγμή», ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Λουκασένκο, αποτυπώνοντας το κρίσιμο σημείο όπου έχει φτάσει ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και θέτει τους λαούς σε ακόμα πιο θανάσιμους κινδύνους.

«Σήμερα μπορούμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά: Μαζί μπορέσαμε όχι μόνο να επιβιώσουμε, αλλά και να βρούμε ευκαιρίες για την ανάπτυξη των οικονομιών μας», είπε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω, χαρακτήρισε τη Ρωσία «έναν φίλο της χώρας μας», που «μας άπλωσε το χέρι», παρέχοντας στη Λευκορωσία πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μειωμένες τιμές.

«Η Ρωσία μπορεί να τα καταφέρει χωρίς εμάς, αλλά εμείς δεν μπορούμε χωρίς τη Ρωσία», συνέχισε ο Λουκασένκο.

Ανέφερε ακόμα ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν σε μια νέα τιμή για τις προμήθειες του ρωσικού φυσικού αερίου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Λευκορωσία εξασφάλισε 3ετές συμβόλαιο για εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου σε σταθερή τιμή.

Πούτιν: «Εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση στα προσαρτημένα εδάφη

«Εξαιρετικά δύσκολη» και «περίπλοκη» είναι η κατάσταση στις τέσσερις περιοχές της Νότιας και Ανατολικής Ουκρανίας που έχει προσαρτήσει η Ρωσία (Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ) αλλά δεν τις έχει θέσει πλήρως υπό έλεγχο, παραδέχτηκε χθες ο Πούτιν, απευθυνόμενος στις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών με αφορμή τη Μέρα των Υπηρεσιών Ασφαλείας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος χαιρέτισε το έργο των υπηρεσιών αυτών, οι οποίες δρουν «στις νέες επαρχίες της Ρωσίας», διαβεβαιώνοντας ότι «οι άνθρωποι που ζουν εκεί, Ρώσοι πολίτες», εξαρτώνται από τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας «για την προστασία τους». Ζήτησε την επίβλεψη στρατηγικών υποδομών και χώρων μαζικών συναθροίσεων, υπό τον φόβο «απειλών».

«Είναι απαραίτητο να καταστέλλουμε σθεναρά τις ενέργειες των ξένων μυστικών υπηρεσιών και να εντοπίζουμε αποτελεσματικά τους προδότες, τους κατασκόπους και τους δολιοφθορείς», υπογράμμισε, δίνοντας εντολή για θωράκιση των ρωσικών συνόρων.

Υποσχέθηκε επίσης ότι η δύναμη θα εφοδιαστεί με «σύγχρονο εξοπλισμό και όπλα, καθώς και με έμπειρο προσωπικό».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ria», o Πούτιν θα έχει σήμερα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, με αντικείμενο τα καθήκοντα των Ενόπλων Δυνάμεων το 2023. Αναφέρεται δε ότι ο υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού θα πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία για την πρόοδο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

Νέα όπλα στο πεδίο

Καθώς κλιμακώνεται η κατάσταση στο πεδίο, με σφοδρές συγκρούσεις και δεκάδες πυραυλικά χτυπήματα καθημερινά, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έφτασε στο μέτωπο μια παρτίδα προηγμένων κύριων αρμάτων μάχης T-90M «Proryv». Το «Proryv» είναι το πιο προηγμένο τεθωρακισμένο όχημα στην οικογένεια των αρμάτων μάχης T-90, εξοπλισμένο με πυροβόλο άρματος μάχης 125 χιλιοστών, που μπορεί να εκτοξεύσει νέα ισχυρά πυρομαχικά και πυραύλους ικανούς να εξαλείψουν εχθρικά άρματα σε εμβέλεια έως και 5 χλμ.

Στα σχέδια των ΗΠΑ να στείλουν στην Ουκρανία ηλεκτρονικό εξοπλισμό που μπορεί να μετατρέψει μη κατευθυνόμενα εναέρια πυρομαχικά σε «έξυπνες βόμβες», μεγάλης ακρίβειας, αναφέρονται νέα δημοσιεύματα. Η αποστολή αυτών των κιτ στην Ουκρανία αναμένεται να γίνει με το επόμενο πακέτο βοήθειας, ενδεχομένως αυτήν τη βδομάδα.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι έκανε λόγο για σχεδόν 99.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες. Οι δύο πλευρές της σύγκρουσης διατηρούν συγκεχυμένη εικόνα και δίνουν ελάχιστες πληροφορίες για τις δικές τους απώλειες, αλλά κατά καιρούς ανακοινώνουν μεγάλους αριθμούς για τις απώλειες του αντιπάλου.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, ρωσικοί ιστότοποι ανέφεραν ότι η διοίκηση της ρωσικής στρατιωτικής εταιρείας μισθοφόρων «Wagner», στις άγριες μάχες κοντά στο Μπαχμούτ, στέλνει στην πρώτη γραμμή Ρώσους κρατούμενους που έχουν στρατολογηθεί. Δίνουν σε μεμονωμένους μαχητές ένα smartphone ή ένα tablet με δορυφορική φωτογραφία του στόχου της επίθεσης. Σε επίπεδο διμοιρίας και άνω, οι διοικητές παραμένουν κρυμμένοι και δίνουν εντολές μέσω ασυρμάτου, ενώ παρατηρούν το πεδίο της μάχης από μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέφεραν οι βρετανικές υπηρεσίες.

Από την άλλη πλευρά, Ρώσοι αξιωματούχοι του Λουγκάνσκ ισχυρίστηκαν ότι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν αρχίσει να αρνούνται μαζικά να πολεμήσουν και να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή. «Εχουμε βίντεο που τους δείχνει να παραμερίζουν τους μαχητές τους που αρνούνται να επιτεθούν και να τους εκτελούν», δήλωσαν.

Μολδαβία: Απαγόρευση μετάδοσης σε 6 κανάλια

Στο μεταξύ εντείνεται και η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας στη Μολδαβία, καθώς η μολδαβική κυβέρνηση απαγόρευσε προσωρινά τη μετάδοση έξι τηλεοπτικών καναλιών, κατηγορώντας τα για μετάδοση «λανθασμένων πληροφοριών» σχετικά με τη χώρα και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τα κανάλια - ορισμένα από τα οποία μεταδίδονται στη μολδαβική γλώσσα και άλλα στη ρωσική - συνδέονται στενά με τον πολιτικό και επιχειρηματία Ιλάν Σορ, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα το 2019, μετά την εκλογή της φιλοδυτικής Προέδρου Μάγια Σάντου. Ο Σορ, ο οποίος ζει στο Ισραήλ, υποστήριξε τις διαδηλώσεις στο Κισινάου που καλούσαν σε παραίτηση της κυβέρνησης Σάντου.

Το μέτρο αυτό έχει «άνευ προηγουμένου συνέπειες για το ρωσόφωνο τμήμα του πληθυσμού της Μολδαβίας και αποτελεί μια κυνική παραβίαση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων», καθώς και μια «ενέργεια πολιτικής λογοκρισίας», αντέδρασε το ρωσικό ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ