Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση

Η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, κατά την οποία υπήρξαν σημαντικές για τους δικαστές αποφάσεις, όπως, για παράδειγμα, η ψήφιση του αιτήματος της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στη Συνέλευση, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην «κλιμακούμενη κρατική καταστολή, στην ποινικοποίηση των δίκαιων αγώνων του λαού, όπως και κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας από τα αρπακτικά των διαφόρων funds, στην ωμή αστυνομική βία και αυθαιρεσία, που φτάνει να αφαιρεί τη ζωή ενός 16χρονου επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ, στο μαζικό προληπτικό ηλεκτρονικό φακέλωμα και τη συστηματική παρακολούθηση της ζωής του».

Ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

«Οι αλλαγές που προωθούνται τα τελευταία χρόνια στη νομοθεσία και τη Δικαιοσύνη, διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, δεν είναι ούτε ουδέτερες ούτε αταξικές, όπως εμφανίζονται. Υλοποιούν κατευθύνσεις της ΕΕ και των διαφόρων επιτελείων της άρχουσας τάξης, που επιδιώκουν, στην πραγματικότητα, διπλό στόχο:

Αφενός τη θωράκιση του εκμεταλλευτικού και διεφθαρμένου, όπως έδειξε και η πρόσφατη υπόθεση του Qatargate στην ΕΕ, συστήματος από κάθε αμφισβήτηση, με τον ασφυκτικό περιορισμό της δράσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος και της λειτουργίας των φορέων του, τη συρρίκνωση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Τέτοιες είναι οι αλλαγές, για παράδειγμα, στους νέους Ποινικούς Κώδικες, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και διατήρησε και εμπλούτισε η ΝΔ, με την ενίσχυση του ποινικού οπλοστασίου που χρησιμοποιείται απέναντι στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας και εναντίον κάθε φωνής που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική, όπως αυτές που αφορούν τα αδικήματα της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της παρακώλυσης των συγκοινωνιών, της διατάραξης της λειτουργίας της υπηρεσίας κ.ά. ή αυτό για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, το οποίο κατακρίθηκε έντονα και ευρύτατα για τους κινδύνους που ενέχει όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. `Η ακόμη αυτό της απαράδεκτης διάταξης του άρθρου 187 παρ. 6 του Ποινικού Κώδικα που εισήγαγε η κυβέρνηση της ΝΔ, με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή, μετά την καταδίκη τους, οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων.

Αφετέρου τη διαμόρφωση της νομοθεσίας, καθώς και της λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης, με όρους που θα εξυπηρετούν την πιο γρήγορη, φιλική και αποτελεσματική για τους επιχειρηματικούς ομίλους διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, όπως, για παράδειγμα, με τη θεσμοθέτηση ειδικών επενδυτικών δικαστηρίων, για υποθέσεις Ενέργειας, επικοινωνιών και προσωπικών δεδομένων, στελεχωμένων με επιλεγμένους και εξειδικευμένους δικαστές, την ίδια ώρα που οι λαϊκές υποθέσεις λιμνάζουν, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της Δικαιοσύνης, των σοβαρών ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή και κυρίως προσωπικού, την ίδια ώρα που οι δικηγόροι του θεσμού της Νομικής Βοήθειας παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 3 χρόνια και αντιμετωπίζουν έναν προκλητικό εμπαιγμό από την κυβέρνηση».

Και συμπλήρωσε: «Στον αντίποδα, η νομοθεσία για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα γίνεται όλο και πιο εχθρική και άδικη, όπως και η πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη όλο και πιο δύσκολη και απρόσιτη, εξαιτίας των συνεχών δικονομικών και οικονομικών εμποδίων που ορθώνονται μπροστά τους, όπως με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις, τα υψηλά παράβολα και τέλη κ.ά.».

Πρόσθεσε: «Στην υλοποίηση των αντιδραστικών αυτών κατευθύνσεων εντάσσονται και οι νόμοι για την Εθνική Σχολή Δικαστών, τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, τη Δικαστική Αστυνομία, τους οποίους ως Κόμμα καταψηφίσαμε συνολικά. Την προώθηση αυτών των αντιδραστικών κατευθύνσεων εξυπηρετούν και διάφορες πρωτοβουλίες, όπως, για παράδειγμα, η Κίνηση για την Επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει ο ΣΕΒ, επιδιώκοντας να μετατρέψουν τη Δικαιοσύνη σε ακόμη πιο αφοσιωμένη θεραπαινίδα των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων».

Κατέληξε λέγοντας: «Οπως γνωρίζετε, ως Κόμμα έχουμε συγκεκριμένη άποψη για τον ρόλο που θεσμικά επιτελεί η Δικαιοσύνη στο υπάρχον σύστημα, για τη δικαίωση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Ωστόσο, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, δεν ταυτίζουμε τον θεσμό της Δικαιοσύνης και τον ρόλο του στο σημερινό σύστημα με τους δικαστές και τους εισαγγελείς, όλους εσάς δηλαδή που εργάζεστε στον χώρο αυτό, και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες, και αντιμετωπίζετε κι εσείς, όπως και όλος ο εργαζόμενος λαός, στον έναν ή τον άλλον βαθμό, τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως είναι σήμερα, για παράδειγμα, το ζήτημα της ακρίβειας.

Γι' αυτό και σταθερά υποστηρίζουμε, όπως γνωρίζετε, κάθε δίκαιο θεσμικό και μισθολογικό αίτημά σας, όπως για τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στην απόφαση του Μισθοδικείου για το ύψος των συντάξεών σας, όπως και το αίτημα για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, που αποτελεί, άλλωστε, γενικότερο, δίκαιο αίτημα όλων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων (...) Το ΚΚΕ προτείνει ως διέξοδο τον αγώνα για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της χώρας μας, με αποδέσμευση από όλες τις αντιλαϊκές διακρατικές ενώσεις, όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει και θα μπορεί σχεδιασμένα να οργανώνει και να αξιοποιεί τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, με κριτήριο τις δικές του σύγχρονες ανάγκες».

Ψηφίστηκε το αίτημα για 13ο και 14ο μισθό

Εξάλλου, τα μέλη της μειοψηφίας του πρώην προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστ. Σεβαστίδη κατέθεσαν αίτημα στα μέλη του προεδρείου της ΕΔΕ, με επικεφαλής την πρόεδρο Μαργαρίτα Στενιώτη, για διεκδίκηση της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού. Η πρότασή τους υπερψηφίστηκε.

Σε ανακοίνωση της μειοψηφίας του προεδρείου της Ενωσης αναφέρεται σχετικά: «Η κα Στενιώτη και όλα τα μέλη του προεδρείου έδωσαν σκληρό αγώνα να πείσουν τους συναδέλφους πως ένα τέτοιο αίτημα θα επιφέρει μεγάλη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό, ότι δεν είναι σήμερα οι κατάλληλες συνθήκες, ότι δεν μπορεί να το διεκδικήσει από τον υπουργό Οικονομικών γιατί θα της το απορρίψει. Η καλλιέργεια κλίματος ηττοπάθειας και παραίτησης συνάντησε τεράστια αντίσταση από τα μέλη μας. Με ψήφους 63 έναντι 34, έγινε δεκτό το αίτημα της ομάδας μας και μπήκε χρονοδιάγραμμα διεκδίκησης. Το προεδρείο είναι πλέον υποχρεωμένο να τηρήσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Θα τους ελέγχουμε ώστε να είναι συνεπείς με την εντολή του ανώτατου οργάνου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ