Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ανοιχτά τα ΝΑΤΟικά «κανάλια» και οι κίνδυνοι

Την ώρα που η Τουρκία αναβαθμίζει τις πολεμικές της δυνατότητες

Τους «διαύλους» του ιμπεριαλιστικού παζαριού και των επικίνδυνων «διευθετήσεων» στα Ελληνοτουρκικά κρατάνε ανοιχτά τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως έδειξε και η πρόσφατη, εν κρυπτώ συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες με διαμεσολάβηση της γερμανικής κυβέρνησης και συμμετοχή εκπροσώπων των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Μετά τις προχτεσινές διαβεβαιώσεις και του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες συνομιλίες» και τα ...συγχαρητήρια που εισέπραξαν οι δύο πλευρές και από τις ΗΠΑ, χτες, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε πως είναι «λογικό και επιβεβλημένο να ξανανοίξει ο δίαυλος επικοινωνίας Αθήνας - Αγκυρας».

«Λογικό» και «επιβεβλημένο» με βάση τα ΝΑΤΟικά προτάγματα, όπως έδειχναν και οι χτεσινές κυβερνητικές διαρροές για το ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης επαναλήφθηκαν οι «αλληλοκατηγορίες» σχετικά με το ποιος υπονομεύει τη ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή, με τον Ιμπραήμ Καλίν να σημειώνει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν τήρησε τα «συμφωνηθέντα» της συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη (τα οποία βέβαια ουδέποτε ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ) και την διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Αν. Μπούρα να λέει ότι η Αγκυρα αθέτησε τις δεσμεύσεις της με τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Οι εξελίξεις γύρω από τα Ελληνοτουρκικά απασχολούν και τον ρωσικό Τύπο. Η «Izvestia» φιλοξένησε δημοσίευμα για την προσπάθεια της ΕΕ «να συμφιλιώσει Τουρκία και Αθήνα», με επισημάνσεις ότι «οι αντιθέσεις τους φυσικά ανησυχούν την ευρωπαϊκή κοινότητα, που δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει άλλον έναν γύρο εντάσεων στην περιοχή της Μεσογείου», αλλά και εκτιμήσεις ότι «η Τουρκία δεν θεωρεί πια την ΕΕ έναν οργανισμό που πρέπει να ακούει...».

Την ίδια ώρα, η τουρκική ηγεσία σε χτεσινή σύσκεψη της στο προεδρικό μέγαρο, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλαγε για την «απόλυτη ανάγκη» για μία «ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία», ανακοινώνοντας ένα πρόγραμμα μαζικού εκσυγχρονισμού των πολεμικών της δυνατοτήτων με νέα μαζική παραγωγή συστημάτων SΙPER, HΙSAR και SUNGUR. Αντίστοιχα ιεραρχείται η παραγωγή πυραύλων TAYFUN, ATMACA, TRLG-230, KARAOK, GΟKDODAN και BOZDOGAN, ενώ ελήφθησαν αποφάσεις και για τη μαζική παραγωγή διαφόρων πυρομαχικών για την τορπίλη AKYA και διάφορες πλατφόρμες. Επιπλέον, δρομολογείται η ναυπήγηση νέων πλοίων αλλά και προμήθεια άλλων. Μεταξύ άλλων, θα προχωρήσει η αξιοποίηση του «KIZILELMA» (μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους που πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του 5ωρης διάρκειας δοκιμαστική πτήση), ενώ συζητήθηκαν έργα για τον εκσυγχρονισμό των «F-16», νέα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ραντάρ, διάφορες αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές πλατφόρμες, συστήματα επικοινωνίας και πληροφοριών κ.τ.λ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ερντογάν διαμήνυσε - αναφερόμενος στον πύραυλο «Tayfun» εγχώριας κατασκευής, με τον οποίο προχτές σημείωνε ότι φτάνει πανεύκολα την ελληνική επικράτεια - ότι «τα 560 χιλιόμετρα δεν τα θεωρούμε αρκετά (...) Θα φτάσουμε στα 1.000 χιλιόμετρα».

Ο δε υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μεσαντζέρο», επανέλαβε ότι «δεν τίθεται θέμα να πάρουμε άδεια από κανέναν» για τις επιχειρήσεις που θα αποφασίσει στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», επικαλούμενος ξανά το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», λέγοντας πως «η Τουρκία ως ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ είναι το τελευταίο εμπόδιο ανάμεσα στην τρομοκρατία, την προσφυγική ροή και την Ευρώπη».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «πολύ αρνητικό μέτρο» από την πλευρά της Σουηδίας την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας να εκδώσει τον δημοσιογράφο Μπουλέντ Κενές. Η Αγκυρα είχε πρόσφατα συνδέσει την έκδοση του Κενές με την έγκριση της ένταξης της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, χτες ο Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ επαναλάμβανε την απειλή για βέτο στην έγκριση των F-16 προς την Τουρκία, με υποτιθέμενο «όρο» να σταματήσουν οι τουρκικές υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ