Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Εστειλε χαλκό στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τη Ρωσία

Το Ουζμπεκιστάν έστειλε για πρώτη φορά φορτίο χαλκού προς την Ευρώπη μέσω μιας νέας σιδηροδρομικής διαδρομής που παρακάμπτει τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων του Ουζμπεκιστάν, στο πλαίσιο του σχεδίου της Τασκένδης να διατηρήσει τους εμπορικούς δεσμούς με την ΕΕ και να αυξήσει την επιρροή της στην Κεντρική Ασία έναντι της Μόσχας.

Θα παραδοθούν 46 βαγόνια και 91 μονάδες εμπορευματοκιβωτίων με συμπύκνωμα χαλκού από τον μεταλλευτικό και μεταλλουργικό συνδυασμό Almalyk στη Βουλγαρία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η διαδρομή, γνωστή ως «Μέσος Διάδρομος», διασχίζει το Τουρκμενιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, καθώς και την Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα με τη βοήθεια πλωτών μέσων. Η σημασία της περιοχής του Νότιου Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας έχει αυξηθεί πολύ μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία λόγω δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας που μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά και ως μια ανερχόμενη αρένα ανταγωνισμού Δύσης, Ρωσίας, Κίνας, Τουρκίας, Ιράν κ.ά.

Οι Βρυξέλλες έχουν προωθήσει τον «Μέσο Διάδρομο» ως εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή διαδρομή από βορρά για τις σιδηροδρομικές μεταφορές Ευρώπης - Ασίας, η οποία διασχίζει τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι έτοιμη να επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη εμπορευματικών διαδρομών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας που παρακάμπτουν τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ