Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με τη σαπίλα του συστήματος το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είμαστε εχθροί!

Συγκέντρωση χτες ενάντια στην κρατική βία και καταστολή

Eurokinissi

Δυναμική συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη μέλη της ΚΝΕ, με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη, μετά τον εν ψυχρώ πυροβολισμό του στο κεφάλι από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ γιατί δεν πλήρωσε 20 ευρώ βενζίνη.

Με κεντρικό σύνθημα «Φτώχεια, βία, καταστολή! Το σύστημα της σήψης δολοφονεί!», τα μέλη της ΚΝΕ φώναξαν συνθήματα και μοίρασαν ανακοινώσεις στον λαό της πόλης, ενώ στη συγκέντρωση μίλησε ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καμία συγκάλυψη, καμιά ανοχή στην κρατική βία και καταστολή

Στην ομιλία του ο Ευθύμης Δημάκης τόνισε πως η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με την οποία ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Κώστα Φραγκούλη αφέθηκε ελεύθερος, προκαλεί μόνο οργή και αγανάκτηση και πρόσθεσε πως «αποδεικνύεται - για άλλη μια φορά - ότι η όξυνση της καταστολής και η αστυνομική αυθαιρεσία μόνο μεμονωμένα περιστατικά δεν είναι. Είναι συστατικά στοιχεία ενός κράτους που είναι εχθρικό προς τον λαό. Το ίδιο ισχύει και για την αστική δικαιοσύνη, που την ίδια ώρα που ελευθερώνει με συνοπτικές διαδικασίες τον αστυνομικό, δικάζει εργάτες και συνδικαλιστές που αγωνίζονται ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, σέρνει μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε "διαδηλωτοδικεία"».


Eurokinissi

Οπως επισήμανε, «το ίδιο αντιδραστικό κράτος που μπουκάρει στα σπίτια του λαού για να τα βγάλει στο σφυρί, που ενισχύει την καταστολή και τον αυταρχισμό απέναντι στα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού, είναι το ίδιο που πυροβολεί και τελικά δολοφονεί έναν 16χρονο επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ βενζίνη. Θα το λέμε συνέχεια, ξανά και ξανά: Καμία συγκάλυψη, καμιά ανοχή στην κρατική βία και καταστολή. Το ίδιο πρέπει να πουν και οι εργαζόμενοι, ο λαός μας.

Το περιστατικό αυτό φέρνει ακόμη πιο έντονα στο προσκήνιο τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, που πολλαπλασιάζονται στο έδαφος μιας πολιτικής που από τη μία ενισχύει την καταστολή απέναντι στον λαό, ενώ από την άλλη επανειλημμένα συγκαλύπτει υποθέσεις κι ενόχους.

Φέρνει πάνω από όλα στο προσκήνιο κυρίως την ανάγκη να βρεθεί στο επίκεντρο της λαϊκής πάλης η κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων, αλλά και η κατάργηση των διαφόρων ειδικών ομάδων καταστολής όπως ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΟΔΟΣ, Πανεπιστημιακή Αστυνομία κ.λπ.

Και επειδή πολλή συζήτηση έγινε για το επίδομα της κυβέρνησης στους ενστόλους, η διαχρονική θέση του ΚΚΕ είναι ότι όλες αυτές οι ομάδες στο συγκεκριμένο σώμα δεν δικαιούνται κανενός επιδόματος, ούτε καν μισθός δεν τους αξίζει να παίρνουν, γιατί δεν έχουν καμία θέση στην Ελληνική Αστυνομία. Είναι όνειδος και ντροπή! Πρέπει να καταργηθούν εδώ και τώρα!

Ούτε βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι όσους και όσες εργάζονται στην Αστυνομία και σε άλλα Σώματα Ασφαλείας με αυτούς που εκπαιδεύονται απ' το κράτος και τις κυβερνήσεις για να καταστέλλουν, να χτυπούν, να κυνηγούν τον λαό και τη νεολαία, αλλά να είναι ανεκτικοί και κάποιοι μάλιστα και συνεργάτες με το οργανωμένο έγκλημα.

Το ΚΚΕ έχει απαιτήσει κατ' επανάληψη την άμεση κατάργηση όλων των κατασταλτικών τεχνικών μέσων και υλικών που στοχεύουν τους αδύναμους και τον λαό. Να αποσυρθούν και να καταστραφούν αμέσως οι "Αίαντες" και κάθε άλλο τέτοιο κατασταλτικό μέσο. Να σταματήσει η αστυνόμευση των διαδηλώσεων, των πορειών και όλων των διαμαρτυριών του λαού και της νεολαίας. Σε κάθε περίπτωση να απαγορευθεί η χρήση πυροβόλων όπλων, όλων των τύπων, εναντίον τους. Να απαγορευθεί, επίσης, στις διαδηλώσεις - πορείες, στις δίκαιες διαμαρτυρίες του λαού και της νεολαίας, η ρίψη δακρυγόνων, χημικών, οι χειροβομβίδες κρότου - λάμψης».

Ενώ απευθυνόμενος σε «διάφορα κέντρα και παράκεντρα», που τις τελευταίες μέρες «έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι "το ΚΚΕ είναι συστημικό"», τόνισε πως «το ΚΚΕ 100 και βάλε χρόνια δεν κιότεψε στον ταξικό αντίπαλο. Μην πάμε πολύ μακριά, στην πανδημία μόνο του σήκωσε το σύνθημα "Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς", όταν όλοι αυτοί χτυπούσαν παλαμάκια από το σπίτι τους και λέγανε θα λογαριαστούμε μετά...

Στην επέτειο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, όταν τους κομμουνιστές χτυπούσαν η "αύρα" και τα "Ορκ" των ειδικών δυνάμεων στα κεφάλια τους, τότε κάποιοι είχανε μόλις ξυπνήσει και πατούσανε τα "like" στο Τουίτερ... Στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όταν ήρθαν τα ΝΑΤΟικά βαπόρια του θανάτου, κάποιοι κάνανε πορείες - μνημόσυνα και κάποιοι κράτησαν ψηλά την τιμή του λαού της πόλης μας τρώγοντας "το ξύλο της αρκούδας".

Και επειδή είμαστε νέοι και στα σχολειά μας δεν μας μαθαίνουν την πραγματική ιστορία του τόπου μας: Εδώ λίγα μέτρα μακρύτερα στο σημείο που είμαστε, αυτό το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του δολοφόνησαν τον Γιάννη Ζέβγο. Επειδή ήταν συστημικός και αυτός...

Φτάσανε στο σημείο να σηκώσουν χέρι πάνω σε συντρόφισσές μας και συντρόφους. Από τη μια οι φασιστικές ομάδες που τροφοδοτούνται από το σύστημά τους και από την άλλη κάτι αντικομμουνιστικοί περιοδεύοντες θίασοι που ο λόγος ύπαρξής τους είναι να επιτίθενται στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ».

Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως «απέναντι στα παραπάνω, αντίπαλο δέος μπορεί να αποτελέσει μόνο το ΚΚΕ», γιατί μόνο αυτό «έχει αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη, που κανένα άλλο κόμμα δεν αναλαμβάνει και δεν θα μπορούσε να το κάνει. Εχει αναλάβει την ευθύνη να μην έχει δεσμεύσεις απέναντι σε αυτό το σύστημα, στα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα, στους διάφορους μηχανισμούς τους, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ναι, είμαστε έξω από όλα αυτά και δεν "λερώνουμε τα χέρια μας", όπως περηφανεύονται άλλοι ότι κάνουν. Εμείς είμαστε με την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων. Εκεί αναλαμβάνουμε τις μεγαλύτερες ευθύνες και αν χρειαστεί βάζουμε και το κεφάλι μας στον ντορβά. (...) Το ΚΚΕ είναι το μόνο αντίπαλο δέος στη σαπίλα τους, γιατί είναι το μόνο που έχει πρόγραμμα διεξόδου από αυτή, όταν όλοι οι άλλοι έχουν πρόγραμμα διαχείρισής της».

Ο αγώνας απέναντι στην κρατική βία και καταστολή μάς αφορά όλους

Ο Ευθ. Δημάκης επεσήμανε ακόμη «πως τέτοια αποκρουστικά και καταδικαστέα περιστατικά, όπως ο πυροβολισμός και τελικά ο θάνατος του 16χρονου, αξιοποιούνται για να "συνηθίζει το μάτι" του λαού, με σκοπό να τα αποδεχτεί.

Στον βαθμό που ο λαός δεν αντιπαλέψει αυτή την κατάσταση, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα στραφούν απέναντί του. Απ' αυτή τη σκοπιά, ο αγώνας απέναντι στην κρατική βία και καταστολή μάς αφορά όλους».

Παράλληλα σημείωσε πως «οι Ρομά βιώνουν με τραγικό και πιο οξυμένο τρόπο τα αποτελέσματα μιας πολιτικής και ενός κοινωνικοοικονομικού συστήματος - του καπιταλισμού - που βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως στη στέγη, στη διατροφή, στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Παιδείας και Υγείας, τα θεωρεί και τα αντιμετωπίζει ως ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικά δικαιώματα. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι και το σύνολο του λαού μας, που σήμερα, σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας, βλέπει το εισόδημά του να εξανεμίζεται και να μην μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και σε αυτές τις βασικές ανάγκες για την επιβίωσή του.

Τόσα χρόνια κυβερνήσεις ήρθαν και έφυγαν... δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την κοινωνική τους ένταξη και το μόνο που έκαναν ήταν να τους χρησιμοποιούν, πότε ως εξιλαστήρια θύματα και πότε ως δεξαμενή εξαγοράσιμων ψήφων.

Το ΚΚΕ διεκδικεί με ευθύνη του κράτους να ξεκινήσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ρομά, που θα εξασφαλίζει τις βασικές προϋποθέσεις για την αποφασιστική ένταξή τους στην εργασία, την εξασφάλιση στέγης και όρων ζωής που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής, την ισότιμη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα διάφορα αποσπασματικά μέτρα και προγράμματα που γίνονται με τη συμμετοχή των διαφόρων ΜΚΟ αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα».

Η ελπίδα στην οργάνωση της πάλης

Κλείνοντας την ομιλία του ο Ευθ. Δημάκης τόνισε πως «η ελπίδα βρίσκεται μόνο στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά, που σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τη δικτατορία του κεφαλαίου. (...)

Για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής, όχι μόνο του σημερινού αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου αλλά και του ίδιου του συστήματος που υπηρετεί, έχει ιδιαίτερη σημασία η πολιτική επιλογή του λαού, τόσο με την ψήφο του όσο και με την αγωνιστική στάση του. Με το ΚΚΕ, για να χαλάσουμε τα σενάρια της άρχουσας τάξης την επόμενη μέρα και να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Και οπουδήποτε υπάρχουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, δηλαδή οπουδήποτε υπάρχει έστω και ο ένας ΚΝίτης ή ΚΝίτισσα, υπάρχει και μια αναμμένη αγωνιστική σπίθα που είναι προϋπόθεση για να ανάψουν κι άλλες και να γίνουν τα σκοτάδια φως.

Με τη σαπίλα του συστήματος είμαστε εχθροί!

Δεν θα καταφέρει ποτέ να μας συμπαρασύρει στην αποκτήνωσή του!

Ούτε θα τη συνηθίσουμε ούτε θα την επιτρέψουμε.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα θύματα της κρατικής βίας και τιμάμε τη μνήμη τους με συλλογική, οργανωμένη δράση ενάντια στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους μέχρι τη συνολική ανατροπή του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη στην κρατική βία και καταστολή!(2022-12-17 00:00:00.0)
Συγκέντρωση τη Δευτέρα 19/12(2022-12-15 00:00:00.0)
Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν για υγεία, ζωή με δικαιώματα και ενάντια στον αυταρχισμό(2021-03-09 00:00:00.0)
Καταδικάζει την άγρια βία και την καταστολή της τουρκικής κυβέρνησης(2013-06-13 00:00:00.0)
Οταν δε συμφέρει η πραγματικότητα...(2013-02-01 00:00:00.0)
Κόντρα στην αστική νομιμότητα(2001-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ