Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσακώνονται ποιος θα δώσει περισσότερο «γην και ύδωρ» στους κεφαλαιοκράτες

Ποιος μπορεί να επιτύχει τις καλύτερες «επιδόσεις» στην προσέλκυση επενδύσεων και στην κερδοφορία των ομίλων, ήταν το κύριο αντικείμενο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και κατά τη χτεσινή συνεδρίαση στη Βουλή.

«Είστε ανεπρόκοποι» και «άχρηστοι», έλεγε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας «πανηγυρικά» στοιχεία για τα σχετικά επιτεύγματα όσον αφορά την «έκρηξη επενδύσεων» συγκρίνοντάς τα με την περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και κρύβοντας ότι αυτά βασίζονται στην άγρια εκμετάλλευση και στα κάθε είδους προνόμια και «κίνητρα» στους ομίλους.

«Ψέμα η επενδυτική έκρηξη της κυβέρνησης», έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές του Γ. Δραγασάκη, Αλ. Χαρίτση κ.ά. να λένε ότι η κυβέρνηση βρήκε καταρχήν το κατάλληλο έδαφος που είχε διαμορφώσει πριν ο ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλκυση επενδύσεων, να κατηγορούν την κυβέρνηση για λαθροχειρία επειδή δεν λαμβάνει υπόψη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «πήρε μία χρεοκοπημένη χώρα και την έβγαλε από τα μνημόνια», φορτώνοντας και νέους μνημονιακούς νόμους που «ζουν και βασιλεύουν», ενώ παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία για τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά με ...«κοινωνικό πρόσημο».

Παρεμβαίνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος απάντησε ότι και οι δύο, «είτε εραστές είτε απολογητές του καπιταλισμού, είναι το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου». «Καμώνεστε ότι είστε πρωταθλητές στην ανάπτυξη», ανέφερε προς την κυβέρνηση, όμως σημείωσε ότι «δεν λέτε ποιος την πληρώνει». Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης τον Τουρισμό που πάνω στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, οι οποίοι βιώνουν την εργασιακή ζούγκλα, οι όμιλοι βγάζουν κέρδη χωρίς προηγούμενο κάθε φορά. Από πάνω, για τον λαό είναι άπιαστο όνειρο μια μικρή ανάσα έστω και για ολιγοήμερες διακοπές. Δηλαδή, είναι μια ανάπτυξη που προϋποθέτει τον σφαγιασμό των λαϊκών αναγκών.

Πρόσθεσε ότι κόπτονται να καταστήσουν τη χώρα ελκυστική στις επενδύσεις, κι αυτό σημαίνει ότι όλες οι κυβερνήσεις «δημιουργείτε συνθήκες που αναπαράγουν φτηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα. Πάνω σε αυτές τις συνθήκες, όπως και στις επιδοτήσεις, στις φοροαπαλλαγές, στις παραχωρήσεις ακόμα ακτών και αιγιαλών πατάει η προσέλκυση επενδύσεων. "Γην και ύδωρ" δίνετε στους κεφαλαιοκράτες».

Ενώ τόνισε ότι επειδή αυτή η αντιπαράθεση «έχει αρχίσει πια να κουράζει, δεν είσαστε το φως και το σκοτάδι. Στο ίδιο μετερίζι είσαστε. Και ένα παράδειγμα που το αποδεικνύει είναι η κοινή σας στάση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου και οι δύο με την ψήφο σας τα παραδώσατε στο αμερικανικό κεφάλαιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι άξονές του οι «προγραμματικές δηλώσεις» των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ(2022-12-17 00:00:00.0)
Για το «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον» βάζει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή εργαζομένων(2022-10-14 00:00:00.0)
«Πλειοδοσία» με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα μάτια του κεφαλαίου(2019-06-12 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα προνόμια, οι φοροαπαλλαγές και το «ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο(2019-04-17 00:00:00.0)
Απαιτεί «ειδικά κίνητρα» για τις επενδύσεις του κεφαλαίου(2016-04-28 00:00:00.0)
Κερδισμένα τα μονοπώλια, με όποιο μείγμα διαχείρισης(2013-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ