Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023
Φορολεηλασία και τσεκούρι στις λαϊκές ανάγκες για την κερδοφορία των ομίλων

Eurokinissi

Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε χτες η συζήτηση για τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό του 2023 στην Ολομέλεια της Βουλής, με τους βουλευτές του ΚΚΕ να συνεχίζουν το «σφυροκόπημα», αναδεικνύοντας τον ταξικό του χαρακτήρα και μεταφέροντας τα αιτήματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών και της νεολαίας, που με αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικούν την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Κινείστε στην ίδια τροχιά ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στην ίδια τροχιά ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, η οποία είναι ασυμβίβαστη με το παραμικρό βήμα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023.

Το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε η Αλ. Παπαρήγα, εξετάζει τις αναξιοποίητες δυνατότητες της χώρας, που δεκαετίες υπονομεύονται από το κεφάλαιο, τα άλματα που κάνει η επιστήμη, και τα συγκρίνει με το βιοτικό επίπεδο του λαού, παλεύοντας για ένα σύγχρονο βιοτικό επίπεδο που θα περιλαμβάνει το σύνολο των αναγκών του λαού, π.χ. κατοικία υψηλής ποιότητας, χρόνο ανάπαυσης και αναψυχής καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, πολυήμερες διακοπές, τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, κάλυψη όλων των αναγκών ένδυσης, συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή του τόπου, υψηλού επιπέδου Εκπαίδευση και Υγεία κ.λπ.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την Παιδεία, η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στη μείωση στη χρηματοδότησή της τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές, καθώς επίσης στην προώθηση του μετασχηματισμού του περιεχομένου των μαθημάτων και του τρόπου διδασκαλίας. «Ενδιαφέρεστε για το σχολείο της μειωμένης γενικής μόρφωσης και των δεξιοτήτων», είπε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας την κατάργηση των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων στο Λύκειο από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία συνέχισε στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες, αφού - όπως τόνισε - κάθε κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου φοβάται το χτίσιμο μιας στάσης ζωής και με αισθητικό κριτήριο, που ωθεί στην αναζήτηση και της ποιότητας ζωής.

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα στάθηκε στη δράση του εργατικού κινήματος και παρατήρησε ότι υπάρχει ένα νέο στοιχείο: Εργαζόμενοι δεν αμφισβητούν μόνο συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης, αλλά μέσω των αγώνων μπαίνει σε αμφισβήτηση η στρατηγική του κεφαλαίου. Οσο για το ΚΚΕ, παλεύει και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για να μην εγκλωβίζεται το εργατικό κίνημα ανάμεσα στα κάλπικα διλήμματα των κυβερνήσεων.

Με αφορμή δε την από κοινού καταψήφιση των τροπολογιών του ΚΚΕ, επεσήμανε πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στην ίδια τροχιά και πως τους ενόχλησε αυτό που ανέφεραν οι τροπολογίες του ΚΚΕ, ότι το κόστος της ακρίβειας πρέπει να μετακυληθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι από τη μία τσέπη του λαού στην άλλη.

Για τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση μας έχει ζαλίσει ότι αντιμετωπίζει εξωγενές πρόβλημα», ενώ είναι πρόβλημα που προετοιμάστηκε από τα κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, που άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες για νέες αμερικανικές βάσεις, γνωρίζοντας ότι στόχος ήταν η περικύκλωση της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας. Οσο για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανέδειξε ότι είναι πόλεμος των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας, της Κίνας και των συμμάχων τους, και όχι ένας τοπικός πόλεμος.

«Είναι ένας πόλεμος που μόνο τοπικός δεν είναι, άλλωστε όλες οι δαπάνες και οι εξοπλισμοί που γίνονται είναι επιπέδου πολεμικής προετοιμασίας για κάτι πιο γενικευμένο. Αρα λοιπόν και η Ελλάδα ως κράτος, ως κυβερνήσεις, συνέδραμε στο να ανάψει η φλόγα του πολέμου που ξέσπασε στην περιοχή», υπογράμμισε, ενώ παρατήρησε ότι όταν τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στο Καζακστάν για να καταστείλουν τον λαό «δεν ανοίξατε το στόμα σας».

Καρατόμηση για ερασιτεχνικό αθλητισμό και ΚΑΠ

Ο Μανώλης Συντυχάκης αναφέρθηκε στο πετσόκομμα των κονδυλίων για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Οπως είπε, η Γενική Γραμματεία παίρνει 87,5 εκατ. ευρώ για το 2023 ενώ πέρυσι πήρε 93 εκατ. και το 2011 πήρε 118 εκατ., έχουμε δηλαδή μείωση 6% σε σχέση με πέρυσι και 26% σε σχέση με το 2011.

Στάθηκε επίσης στην περαιτέρω μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς τους ΟΤΑ, για να αυξηθούν κι άλλο τα ανταποδοτικά τέλη. Ετσι, τα έσοδα των δήμων, δηλαδή τα τέλη και οι φόροι που χαρατσώνουν τους δημότες, προβλέπονται και πάλι αυξημένα, κατά 12 εκατ. ευρώ. Με βάση τον «Καλλικράτη» και τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, οι αποδιδόμενοι ΚΑΠ έπρεπε να είναι περίπου 6 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, παράνομα και στο όνομα της αποτροπής του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, τους έχει σταθερά μειωμένους. Το σύνολο των κρατικών εσόδων για τους δήμους καταγράφει μείωση για το 2023 κατά 5 εκατ. ευρώ και το σύνολο των μεταβιβάσεων του υπουργείου Εσωτερικών είναι μειωμένες κατά 10 εκατ. ευρώ.

Ανέδειξε ακόμα πόσο εχθρικά στέκονται κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτός των άλλων απέρριψαν από κοινού και την τροπολογία του ΚΚΕ που προέβλεπε την αναστολή εφαρμογής της αύξησης της εισφοράς ατομικής ασφάλισης για το 2023.

Μαχαίρι στα προνοιακά επιδόματα

Η Λιάνα Κανέλλη έκανε ειδική αναφορά στην Πρόνοια, σημειώνοντας ότι ο πρώτος «μεταμνημονιακός» προϋπολογισμός έκοψε 410 εκατ. ευρώ από τα προνοιακά επιδόματα, ποσό από το οποίο 76 εκατ. ευρώ αφορούσαν επιδόματα για τα ΑμεΑ, 264 εκατ. ευρώ τα προνοιακά επιδόματα και 158 εκατ. ευρώ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα!

Από την άλλη, όπως ανέδειξε, «από την έμμεση και άμεση φορολογία, από τη μείωση των δαπανών από τους αδύναμους πολίτες της χώρας» δίνεται «ζεστό» χρήμα εκατομμυρίων στην απίστευτη βιομηχανία των ΜΚΟ που έχει στηθεί. «Ολη η δομή του προϋπολογισμού σας, όλη η πολιτική σας στηρίζεται αμέριστα και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από άλλα κόμματα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Διαφοροποιείται μόνο το περιτύλιγμα. Η κονσέρβα παραμένει αντιλαϊκά δηλητηριασμένη, και αυτό δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να αλλάξει» παρά μόνο με την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. «Αυτή είναι η πραγματική λαϊκή πρόνοια», τόνισε.

Βαρύ λογαριασμό πληρώνει ο λαός για το ΝΑΤΟ

Ο Νίκος Παπαναστάσης, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας, επεσήμανε ότι μέσα στη διετία 2022 - 2023 θα εκταμιευθούν σχεδόν 5,8 δισ. ευρώ για τα φαραωνικά προγράμματα των εξοπλισμών. Σε σημαντικό ποσοστό αφορούν τις αποπληρωμές των μαχητικών «Rafale» και τις καταβολές των φρεγατών FDI, συν βέβαια τις άλλες αγορές, μικρότερου ύψους (π.χ. τορπίλες για τα υποβρύχια). «Καμία σχέση δεν έχουν όλα αυτά με τη θωράκιση της εθνικής άμυνας», τόνισε, αντίθετα «αφορούν τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει εντός του ευρωατλαντικού καταμερισμού. Σχετίζονται με την ανάληψη αποστολών σε ό,τι αφορά τον έλεγχο συγκεκριμένων ζωνών και διαύλων, από τα Βαλκάνια μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο κι ακόμα παραπέρα».

Βέβαια, όσον αφορά τις ανάγκες του προσωπικού του υπουργείου και των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπονται 102.899.000 ευρώ, που όμως αποτελούν κοροϊδία μπροστά στην ακρίβεια και στην ουσία μιλάμε για μείωση των εισοδημάτων τους.

Οι εργαζόμενοι δεν θα προσαρμοστούν σε αυτήν την κατάντια

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, απαντώντας στο κοινό αφήγημα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών ότι από την ανάπτυξη και τις επενδύσεις των ομίλων θα έχουν όφελος οι εργαζόμενοι, επισήμανε καταρχάς ότι «από την πρώτη σας μέρα τσακίσατε όποιον εργασιακό χώρο είχε μισθό πάνω από τον κατώτατο. Πετρέλαια και Λιπάσματα Καβάλας, "Μαλαματίνα", με ΜΑΤ και ξύλο για όσους αντιστέκονται. Το ίδιο προσπαθείτε στη ΛΑΡΚΟ. Χρηματοδοτήσεις με ατελείωτα εκατομμύρια χρήμα του λαού, όπως στην "Ελληνικός Χρυσός" ή στα "Πετρέλαια Καβάλας", που τα μετέτρεψαν σε μαζικές απολύσεις. Απολύσεις μαζικές παντού, και κυρίως στις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, "Αλουμίλ", "Πυραμίδα", "Κλέεμαν"».

«Φυσικά και κάποιες επενδύσεις θα έρθουν. Αφού ανταγωνίζεστε μέχρι και την Ινδία για το ποιος προσφέρει τα καλύτερα δουλικά», σημείωσε και ανέφερε ότι διαδοχικά οι κυβερνήσεις τσακίζουν μισθούς, ωράρια και δικαιώματα, επιστρέφοντας τους εργαζόμενους στον Μεσαίωνα. «Ο Μεσαίωνας δεν κρίνεται από το αν έχεις τάμπλετ», ανέφερε, αλλά «από το γεγονός ότι φτάσατε τον ανθρώπινο εγκέφαλο να λειτουργεί 24 ώρες ή για να βγάζει κέρδη για τα παράσιτα ή για την επιβίωση. Τον έβγαλε ο σοσιαλισμός από τα σκοτάδια, τον επιστρέψατε πίσω ιστορικά», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι οι αγώνες στην Ελλάδα, οι απεργίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και στις ΗΠΑ, «δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν θα προσαρμοστούν σε αυτήν την κατάντια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ