Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΙΣΑΙΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ
Ο λαός για να ανασάνει «να ρίξει κόκκινο» στη σημερινή μαυρίλα!

Εκδήλωση με θέμα «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν - Συμπόρευση με το ΚΚΕ, ο δικός μας δρόμος» πραγματοποίησε χθες το απόγευμα η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ στην Πτολεμαΐδα, με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Ο Ελ. Βαγενάς ανάμεσα σε άλλα τόνισε τη σύνδεση των διεθνών και εσωτερικών εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος, σημειώνοντας: «Παντού απ' άκρη σ' άκρη του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα βιώνουν τα αδιέξοδά του: Ανεργία, ακρίβεια, συρρίκνωση και εξανέμιση των εργατικών δικαιωμάτων, κατακτήσεων, εισοδημάτων και ταυτόχρονα ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους».

Αναφερόμενος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ανέδειξε ότι τόσο η ρητορική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ περί της «διαφύλαξης των αρχών του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ» όσο και η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για εισβολή, που διεξάγεται με πρόσχημα την «αυτοάμυνα» της Ρωσίας και την «αποστρατιωτικοποίηση» και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, «δεν αφορούν τη δημοκρατία, την προστασία των λαών της περιοχής, ούτε την ειρήνη, αλλά επιδιώκουν να κρύψουν την προώθηση των συμφερόντων εκείνων ή των άλλων μονοπωλίων στα εδάφη της Ουκρανίας, τον σφοδρό ανταγωνισμό τους».

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι το ΚΚΕ απορρίπτει τη λογική που λέει ότι οι λαοί πρέπει να διαλέξουν πλευρά ληστή, «δηλαδή το ποια μονοπώλια, αμερικανικά, ευρωπαϊκά, ρωσικά ή κινεζικά, θα εκμεταλλεύονται τους λαούς και τον πλούτο της περιοχής. Παλεύουμε ώστε τουλάχιστον στη συνείδηση των εργαζομένων να καταδικαστούν και να ηττηθούν οι καπιταλιστές και τα εγκληματικά συμφέροντά τους, ανεξάρτητα από το σε ποια πλευρά της στρατιωτικής σύγκρουσης βρίσκονται, ανεξάρτητα αν προωθούν οι μεν τα συμφέροντά τους με τη σημαία δήθεν της "ελευθερίας και δημοκρατίας", της "αυτοδιάθεσης" των λαών και οι δε του κάλπικου "αντιφασισμού"».

Τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς του ευρωατλαντισμού, τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο: «Από τη μια έχουμε τους σχεδιασμούς για την περιβόητη πολιτική "απεξάρτησης" της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, προς όφελος αμερικανικών, ευρωπαϊκών και άλλων μονοπωλίων. Από την άλλη αυτό το οικονομικό σκέλος συνοδεύεται από το στρατιωτικό, με την αποστολή όπλων, την εκπαίδευση ουκρανικών δυνάμεων, τη γιγάντωση των στρατιωτικών βάσεων του θανάτου, π.χ. στη Σούδα, και την εμφάνιση και νέων, όπως στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο κ.α.».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν δυσκολεύτηκε και πολύ για τους σχεδιασμούς αυτούς, μιας και για τα δύο παραπάνω σκέλη είχε "οργώσει" το έδαφος και είχε "ιδρώσει" γι' αυτά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε ο Ελ. Βαγενάς και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι όλος ο σχεδιασμός του ΝΑΤΟ, στον οποίο έβαλε κι αυτός ως κυβέρνηση τις "πινελιές" του, ήταν στη γραμμή της εμπλοκής της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς, π.χ. με την ανάληψη της "προστασίας" των εναέριου χώρου των άλλων βαλκανικών κρατών από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, για να μην πούμε για την απαράδεκτη Συμφωνία των Πρεσπών, για να χώσουν άλλον έναν λαό στην "αγέλη" του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το Κόμμα μας είχε αναδείξει τότε ότι η συγκεκριμένη Συμφωνία εκτός αυτού εξακολουθεί να περικλείει το "σπέρμα" του αλυτρωτισμού, κι αυτό φάνηκε και με την πρόσφατη απόφαση για την αναγνώριση του "Κέντρου για τη μακεδονική γλώσσα". Τέτοιες ενέργειες βολεύουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, προκειμένου να διαιρούν τους λαούς.

Τώρα, από τα λαγούμια τους διευκολύνονται να ξεμυτίσουν διάφορα φασιστοειδή, που προσπαθούν για άλλη μια φορά να ψαρέψουν στα θολά νερά του εθνικισμού. Θα βρούνε για άλλη μια φορά απέναντί τους το ΚΚΕ και το οργανωμένο εργατικό κίνημα, που με τη δράση τους συγκρούστηκαν και αποκάλυψαν στο πρόσφατο παρελθόν την εγκληματική δράση και ιδεολογία της φασιστικής Χρυσής Αυγής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ