Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε την προσφορά του συντρόφου Νίκου Θεοφιλάτου στο Κόμμα

Τον σύντροφο Νίκο Θεοφιλάτο τίμησε με μια σεμνή εκδήλωση την περασμένη Τρίτη η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, παρουσία της οικογένειας του συντρόφου, φίλων και συντρόφων που τον γνώρισαν, καθώς και νεολαίων.

Τη ζωή και τη δράση του συντρόφου Νίκου παρουσίασε η Αλεξάνδρα Αλάφη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε αναλυτικά στη ζωή του αλλά και στην οικογένειά του, που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος και θυσιών στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας μας από τους φασίστες κατακτητές, όπως και για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

«Ο σύντροφος Νίκος Θεοφιλάτος γεννήθηκε το 1927 στα Δαμουλιανάτα Κεφαλονιάς. Εντάχθηκε το 1943 στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ. Το 1945 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Το 1944, 17χρονος ΕΠΟΝίτης, πιάστηκε από τους Γερμανούς και παραδόθηκε στους ταγματασφαλίτες. Τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44 και μέχρι το τέλος του αγώνα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης συμμετείχε στο Τάγμα του ΕΛΑΣ στο Αργοστόλι.

Συνελήφθη τον Μάρτη του '45 και βασανίστηκε άγρια για να μαρτυρήσει ονόματα και τοποθεσίες συντρόφων του, όπως και τον Σεπτέμβρη του '46 που πέρασε από το βασανιστήριο της φάλαγγας. Ο σύντροφος Νίκος βγήκε αλύγιστος από τις δοκιμασίες.

Στα 1947 έφυγε για την Αθήνα και συνδέθηκε αμέσως με την Κομματική Οργάνωση του Μεταξουργείου. Συνελήφθη ξανά και εκτοπίστηκε στην Ψυτάλλεια και την Ικαρία για τέσσερις μήνες, από όπου απολύθηκε ως άρρωστος.

Το 1967 συλλαμβάνεται από τη χούντα, αρνείται να κάνει δήλωση αποκήρυξης του Κόμματος. Εξορίζεται στη Γιούρα και στο Λακκί της Λέρου, όπου στήριξε τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ, συνυπογράφοντας με 905 εξόριστους την Απόφαση της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ το 1968 ενάντια στην προσπάθεια μετάλλαξης του Κόμματος από τους λεγόμενους "ανανεωτές".

Από το 1974 και έπειτα, με τη νομιμοποίηση του Κόμματος, εργάστηκε για την ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων των Οικοδόμων και ανέλαβε διάφορες υπεύθυνες κομματικές δουλειές, ενώ διετέλεσε και μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου.

Ο σύντροφος Νίκος Θεοφιλάτος υπήρξε ακόμα στέλεχος της ΕΣΑΚ, στο Γραφείο της Εκτελεστικής της Επιτροπής, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ και πρόεδρος του παραρτήματος Πάτρας», σημείωσε μεταξύ άλλων η Αλεξάνδρα Αλάφη.

Ιδιαίτερα τόνισε τη συμβολή που είχε ο Νίκος Θεοφιλάτος πριν και μετά το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαλυτική δράση της οπορτουνιστικής ομάδας. Συμμετείχε μαχητικά στη διαπάλη, υπερασπίζοντας τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, ενώ είχε πάντα έγνοια και για την πορεία της ΚΝΕ.

Στη συνέχεια μέλη της οικογένειάς του, αλλά και σύντροφοι που πάλεψαν μαζί του, θυμήθηκαν στιγμές από τη ζωή του και τη δράση του.

Η ΤΕ Αχαΐας δώρισε στην οικογένεια του συντρόφου το βιβλίο «Τετράδια Φυλακής» και το ημερολόγιο της ΚΕ.

Στη μνήμη του, για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, η οικογένειά του προσέφερε 200 ευρώ, η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ 50 ευρώ και σύντροφοι που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση 120 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ