Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τη Δευτέρα η συναυλία - αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο

  • Στις 8 μ.μ. στο «Arch Club Live Stage»
  • Θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον χαμό του Αλκη Αλκαίου, του ποιητή και στιχουργού που άλλαξε τη ροή του ελληνικού τραγουδιού, η ΚO Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει συναυλία - αφιέρωμα τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ. στο «Arch Club Live Stage» (Ελασιδών 6, Γκάζι).

Θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τραγουδούν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Θωμαΐδης, Δημήτρης Κανέλλος και Μανώλης Μητσιάς. Η μουσική επιμέλεια είναι του Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Παίζουν ακόμα οι μουσικοί Βαγγέλης Ζαρμπούτης, Γιώργος Κατσίκας, Περικλής Μαλακατές, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Νίκος Παπαναστασίου, Βασίλης Ραψανιώτης.

Ο Αλκης Αλκαίος, κατά κόσμον Βαγγέλης Λιάρος, γεννήθηκε το 1949. Η πρώτη του εμφάνιση ως δημιουργού μπορούμε να πούμε ότι πραγματοποιήθηκε το 1967, με ένα δοκίμιο για τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη. «Ετσι ξεκίνησα. Με ένα πεζό για έναν ποιητή». Και από αυτήν τη διάλεξη αρχίζει να φαίνεται η αντίληψη που είχε ο Αλκαίος για την Τέχνη, τον ρόλο της, τι καλούνταν να υπηρετήσει. Μια αντίληψη που διακρίνεται σε όλη του την ποιητική διαδρομή. «Τα έργα τα αληθινά, η γνήσια ποίηση, εκφράζουν τον άνθρωπο τον αληθινό». Αργότερα γίνεται πολύ πιο συγκεκριμένος και γράφει το 1981 στον «Ριζοσπάστη»: «Η τέχνη τότε μονάχα είναι πραγματικά προοδευτική, πρωτοπόρα και καινοτόμα, όταν γεννιέται και εξελίσσεται μέσα στην κοχλάζουσα χοάνη των καθολικών αιτημάτων των καιρών».

Κατά τη διάρκεια της επταετίας σπουδάζει στη Νομική. Συνελήφθη και για μήνες υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Τα βασανιστήρια, μαζί με ένα αυτοάνοσο νόσημα που είχε, του δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα υγείας για όλη του τη ζωή. Μετά τη μεταπολίτευση γίνεται μέλος του ΚΚΕ, στην Οργάνωση των Δικηγόρων.

Από το 1977 ξεκινά η συνεργασία του με την εφημερίδα μας, τον «Ριζοσπάστη». Δημοσιεύει ποιήματα, αλλά και σκέψεις γύρω από ζητήματα Τέχνης. Με το βαθιά διεθνιστικό ποίημά του «Φλεβάρης 1848» ξεκινά και «επίσημα» η στιχουργική του σταδιοδρομία. Οι συμπράξεις του με σημαντικούς Ελληνες δημιουργούς (Μικρούτσικο, Μαυρουδή, Τόκα, Πασχαλίδη, Μάλαμα, Στόκα κ.ά.) «γέννησαν» σπουδαία τραγούδια.

Τα προβλήματα υγείας του χρόνο με τον χρόνο γίνονται όλο και πιο σοβαρά, το κλείσιμο στο σπίτι γίνεται όλο και πιο επιτακτικό, αφού για μεγάλα χρονικά διαστήματα αναγκάζεται να είναι καθηλωμένος στο κρεβάτι. Ακόμα κι έτσι όμως δημιουργεί. Γράφει σαν να είναι παρών στα γεγονότα, αφουγκράζεται τον καιρό του, με βαθιά κοινωνική διάθεση. Μέσα από τα τραγούδια του, ζει τη ζωή... Και, όπως λέει ο Μ. Πασχαλίδης, «μπορεί να ήταν κλεισμένος σ' ένα δωμάτιο, αλλά το δωμάτιο αυτό είχε παράθυρα σ' όλο τον κόσμο».

Πέθανε τον Δεκέμβρη του 2012, αφήνοντας πίσω του τραγούδια που συνεχίζουν να τραγουδιούνται και να αγαπιούνται, μιας και είναι ένας από τους λίγους στιχουργούς που σημάδεψαν τόσο έντονα το σύγχρονο έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.

Για κρατήσεις και προσκλήσεις μπορεί κανείς να απευθυνθεί στα τηλέφωνα 6936376273, 6983772243 (9 π.μ. - 3 μ.μ.) και 6973010641, 6988630394 (5 μ.μ. - 9 μ.μ.).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ