Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - «ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Νέες τουρκικές προαναγγελίες και τελεσίγραφα

«Μπορεί να διεξαχθεί αύριο, την άλλη βδομάδα ή ανά πάσα στιγμή» δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπρ. Καλίν, αναφερόμενος στη νέα χερσαία επιχείρηση στη Συρία που έχει προαναγγείλει η Αγκυρα, επεκτείνοντας τον «αντιτρομοκρατικό αγώνα», που το τελευταίο 10ήμερο συνεχίζεται με νέα πλήγματα κατά θέσεων σε Συρία και Ιράκ.

Με φόντο βέβαια τα σενάρια αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Δαμασκό, ο Καλίν έσπευσε να υποστηρίξει ότι «αν δεν είχαμε διεξάγει τις τρεις επιχειρήσεις (σ.σ. τις προηγούμενες χερσαίες εισβολές), η Συρία δεν θα είχε εδαφική ακεραιότητα».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των κατά βάση κουρδικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) Μ. Αμπντί δήλωσε ότι έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον να στείλει ένα «ισχυρότερο» μήνυμα όσον αφορά τη διαφωνία της με πιθανές χερσαίες επιχειρήσεις της Αγκυρας.

Το Σάββατο, εξάλλου, ο Αμπντί φέρεται να συνάντησε τον αρχιστράτηγο των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, στρατηγό Αλ. Τσάικο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Καμισλί, ο οποίος του είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι οι Τούρκοι (...) προετοιμάζονται» για χερσαία επίθεση. Σύμφωνα με αντικυβερνητικό συριακό κανάλι, ο Ρώσος στρατηγός μετέφερε ουσιαστικά το τελεσίγραφο της Αγκυρας για «εγγυήσεις ασφαλείας», με απόσυρση των SDF από την περιοχή του Αΐν αλ-Αράμπ, της Μανμπίτζ και του Τελ Ριφάατ και παράδοση της περιοχής στις ρωσικές δυνάμεις και τον συριακό στρατό.

Οι SDF από την πλευρά τους αντιπρόσφεραν αύξηση στα σημεία του ρωσικού και του συριακού στρατού κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, διατηρώντας όμως παράλληλα τις δικές τους πολιτικές δομές και δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή.

Στην Τεχεράνη ο Ιρακινός πρωθυπουργός

Στο μεταξύ, χτες βρέθηκε στην Τεχεράνη ο νέος Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, με φόντο και τις πρόσφατες ιρανικές επιθέσεις σε κουρδικές οργανώσεις στο βόρειο Ιράκ.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπρ. Ραϊσί δήλωσε ότι «κατά την άποψή μας, την οποία συμμερίζεται η ιρακινή κυβέρνηση, η ασφάλεια, η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα στην περιοχή είναι πολύ σημαντικές (...) Κατά συνέπεια, ο αγώνας εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών και της ανασφάλειας που απειλεί την περιοχή μας επαφίεται στην κοινή βούληση των δύο χωρών».

Από τη μεριά του ο αλ Σουντάνι εμφάνισε την κυβέρνησή του αποφασισμένη «να μην επιτρέψει σε οποιαδήποτε ομάδα ή κόμμα να χρησιμοποιούν το ιρακινό έδαφος για (...) να απειλούν την ασφάλεια του Ιράν», αναφέροντας ότι οι δύο χώρες θα θέσουν σε εφαρμογή «έναν μηχανισμό (...) συντονισμού για να αποφεύγεται η κλιμάκωση».

Είχε προηγηθεί η θετική αντίδραση της Τεχεράνης στην απόφαση της Βαγδάτης να αναπτύξει δυνάμεις σε μια ζώνη που συνορεύει με το ιρακινό Κουρδιστάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και η «Aramco» στις πετρελαιοπηγές(2019-12-20 00:00:00.0)
Οι Κούρδοι «μοχλός» για τα αμερικανικά σχέδια(2018-06-29 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» συγκρούσεις και παζάρια(2018-02-08 00:00:00.0)
Νέες διαβουλεύσεις με στόχο συνομιλίες στην Αστάνα(2017-08-09 00:00:00.0)
Τεταμένη η κατάσταση, στο απόγειο οι ανταγωνισμοί(2017-06-27 00:00:00.0)
Αμερικανοί κομάντος σε ρόλο... συμπολεμιστή Κούρδων μαχητών(2016-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ