Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022 - αριθ. φύλλου: 14138

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Παναττικό συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Δεκέμβρη για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς

Σύσκεψη συντονισμού τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη


ΣΕΛ.  17

Πάρτε πίσω το έκτρωμα! Καθολικό «όχι» από υγειονομικούς, σωματεία και φορείς

  • Μαχητική απεργιακή απάντηση χτες στην Αθήνα από την ΟΕΝΓΕ, συνέχεια σήμερα στο υπουργείο Υγείας
  • Ολοι στη διαδήλωση της Πέμπτης στη Βουλή, με παναττική στάση εργασίας από τα Εργατικά Κέντρα
  • «Τα δημόσια νοσοκομεία γίνονται δεξαμενή πελατείας για τους ιδιώτες», κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι φορέων στη Βουλή

ΣΕΛ.  10   -   11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κόλπα με τις συντάξεις

Ούτε ...λαγό από το καπέλο να έβγαζε η κυβέρνηση, παριστάνοντας τον ταχυδακτυλουργό με τις περιβόητες «αυξήσεις» που θα δουν οι συνταξιούχοι από την αρχή του 2023. Πίνακες επί πινάκων και «παραδείγματα» με «διπλές και τριπλές» αυξήσεις (!) τη στιγμή μάλιστα που συζητιέται ένας προϋπολογισμός - ρουφήχτρα για το εισόδημα όχι μόνο των συνταξιούχων αλλά όλου του λαού.

Το σλόγκαν «αυξήσεις στους συνταξιούχους» έχει γίνει μόνιμη επωδός, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κατασκευάσει ένα βολικό άλλοθι για το τσακισμένο λαϊκό εισόδημα και για το γεγονός ότι τα λαϊκά νοικοκυριά επιβιώνουν με όλο και χειρότερους όρους.

Πέρα από τα ταχυδακτυλουργικά κόλπα, όμως, υπάρχει και η αλήθεια που «φωνάζει» από μακριά. Γιατί, όσο κι αν καλεί η κυβέρνηση τους συνταξιούχους να ...ράψουν νέες τσέπες για να βάλουν τις αυξήσεις, αυτοί συνεχίζουν να μετράνε τεράστιες απώλειες εξαιτίας των πετσοκομμένων και «παγωμένων» συντάξεων εδώ και 13 χρόνια, απ' όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις.

Ακόμα και από τις τωρινές αυξήσεις αποκλείονται «εκ προοιμίου» κοντά στο 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, που δεν θα πάρουν ούτε σεντ παραπάνω, καθώς η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» του νόμου Κατρούγκαλου παραμένει σε ισχύ και λειτουργεί ως «μόνιμος κόφτης».

Στις επικουρικές συντάξεις επίσης δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ αύξηση, ενώ πολλοί συνταξιούχοι, που η κυβέρνηση προκλητικά τους κατατάσσει στους «τυχερούς», θα βάλουν στην τσέπη τους μόλις μερικά παραπάνω ευρώ, ίσα για έναν καφέ τη μέρα!

Αυτό επιβεβαιώνει και ο προϋπολογισμός του 2023: Οι συνολικές μεταβιβάσεις του κράτους προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης μειώνονται το επόμενο έτος κατά 243 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος, ενώ το σύνολο των φόρων και των χαρατσιών που φορτώνονται στα λαϊκά νοικοκυριά - επομένως και στους συνταξιούχους - είναι 56,7 δισ. ευρώ, με τα φορολογικά έσοδα να αυξάνονται σε σχέση με φέτος κατά 2 δισ.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι ακόμα και εκείνοι οι συνταξιούχοι που θα δουν μερικά ευρώ παραπάνω στους λογαριασμούς τους, θα τα επιστρέψουν στο κράτος μέσω της φορολογίας μέχρι να βγει η χρονιά! Κι αν περισσέψει κάτι, θα το «ρουφήξει» ο πληθωρισμός που καλπάζει, εκτοξεύοντας τις τιμές σε βασικά αγαθά, τόσο που η σύνταξη να μην φτάνει ούτε για το πρώτο 15ήμερο!

Υπάρχει όμως κι άλλη «κρυφή πληγή» στο εισόδημα των συνταξιούχων, όπου ρίχνουν «ξύδι» όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Είναι οι δαπάνες για την Υγεία και το Φάρμακο, που στο έδαφος της εμπορευματοποίησης, με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις απομυζούν ολοένα και περισσότερο από το συνταξιουχικό υστέρημα.

Είναι αποκαλυπτικό για παράδειγμα ότι κάθε μήνα τα λαϊκά νοικοκυριά δίνουν πάνω από 100 ευρώ σε δαπάνες Υγείας, με τα φάρμακα να έχουν τη μερίδα του λέοντος, ειδικά για τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την Υγεία είναι βέβαιο ότι θα προσθέσει νέα βάρη και νέες πληρωμές ακόμα και για τα πιο στοιχειώδη.

Αυτή είναι λοιπόν η «μεγάλη εικόνα» του μόνιμου «Γολγοθά» για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, που η ζωή τους χειροτέρευσε κι άλλο με τις δραματικές περικοπές των πρώτων μνημονίων και την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την «προσωπική διαφορά», τους μόνιμους κόφτες του ΣΥΡΙΖΑ κ.ο.κ.

Απ' όλους τους πρώην και επίδοξους «σωτήρες», οι συνταξιούχοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν. Είναι πρόκληση ο δολοφόνος να γυρνάει στον τόπο του εγκλήματος και να ζητάει «άφεση» μοιράζοντας ψίχουλα, την ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ξεκοκαλίζουν λαίμαργα το καρβέλι.

Απάντηση δίνει μόνο ο αγώνας και η διεκδίκηση των ίδιων των συνταξιούχων μέσα από τα σωματεία τους, για ουσιαστικές αυξήσεις, σύγχρονες και δωρεάν παροχές Υγείας, επαναφορά των δώρων και συνολική απόδοση των αναδρομικών. Για μια ζωή με φροντίδα και αξιοπρέπεια, για την οποία δούλεψαν επί δεκαετίες και δεν χρωστάνε σε κανέναν.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκίνηση και αγωνιστική αισιοδοξία στα εγκαίνια των νέων γραφείων

Μοναδικές στιγμές κατέγραψε η εκδήλωση έξω από το κτίριο - στολίδι του Κόμματος στη Χαλκίδα, αλλά και στη συγκέντρωση που ακολούθησε, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα


ΣΕΛ.  12   -   15


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού!

Ανακοίνωση με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης


ΣΕΛ.  25
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σχεδιάζουν να στείλουν οι ΗΠΑ

ΣΕΛ.  6   -   7
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Προκλητική συγκάλυψη των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  3

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ