Τρίτη 27 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Τεταμένη η κατάσταση, στο απόγειο οι ανταγωνισμοί

Επιμένει η Τουρκία στο θέμα του εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ

Νέο «λάδι στη φωτιά» της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία έριξε ο Πρόεδρος Ερντογάν, με αφορμή το βαρύ οπλισμό στους Κούρδους της Συρίας...
Νέο «λάδι στη φωτιά» της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία έριξε ο Πρόεδρος Ερντογάν, με αφορμή το βαρύ οπλισμό στους Κούρδους της Συρίας...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συγκεχυμένη, αλλά σταθερά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα διάφορα μέτωπα των συγκρούσεων στη Συρία, καθώς αφενός εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ΗΠΑ - Τουρκίας, με αιχμή του δόρατος το Κουρδικό και τη ρευστότητα στη μεθόριο της Νοτιοανατολικής Τουρκίας με τη Βόρεια Συρία, αφετέρου οι Ισραηλινοί εντείνουν τις επιθέσεις σε βάρος του συριακού στρατού από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, διαμηνύοντας την ετοιμότητά τους για κλιμάκωση της έντασης έναντι του Ιράν και της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ»...

Συνέχεια στην κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας, με αφορμή τον αμερικανικό βαρύ πολεμικό εξοπλισμό των κουρδικών δυνάμεων YPG - SDF της Συρίας, έδωσε προχτές ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, που προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα πληρώσουν «κάθε σταγόνα τουρκικού αίματος» που θα χυθεί από αμερικανικά όπλα, τα οποία έχουν δοθεί σε Κούρδους.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει «ένα τρομοκρατικό κράτος στη Βόρεια Συρία να εγκατασταθεί στα σύνορά μας», επισημαίνοντας πως ο τουρκικός στρατός «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο στη Συρία». Αναρωτήθηκε επίσης με νόημα: «Θα συνυπάρχουμε στο ΝΑΤΟ και εσείς θα συνεργείτε με τρομοκρατικές ομάδες. Τι είδος συνύπαρξη είναι αυτή; Σε αυτήν την περίπτωση, η συμφωνία ίδρυσης του ΝΑΤΟ πρέπει να αναθεωρηθεί».

Και συνέχισε: «Δυστυχώς, οι χώρες που λέμε ότι είναι σύμμαχοί μας, χώρες που θεωρούμε φίλους, δε θεωρούν πρόβλημα τη συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις που στοχοποιούν την ενότητα της Τουρκίας (...) Δεν ξέρω τι μέλλον θα έχετε στη Συρία με την τρομοκρατική οργάνωση που διαλέγετε (σ.σ. να συνεργαστείτε), αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θα έχετε μέλλον μαζί μας».

Πάντως, χτες οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων SDF ανακοίνωσαν πως ανέκτησαν ακόμη μία δυτική συνοικία της πόλης Ράκα (τη συνοικία αλ Καντισίγια) στη Βόρεια Συρία, όπου οι τζιχαντιστές έχουν φτιάξει το λεγόμενο «χαλιφάτο» τους.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκτόξευσε νέες απειλές κατά του Σύρου Προέδρου Ασαντ, του Ιράν και της σιιτικής λιβανέζικης «Χεζμπολάχ». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ «θα ενεργήσει» για να εμποδίσει, πρώτον, την απόκτηση προηγμένων όπλων «που μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι» από τη λιβανέζικη οργάνωση «Χεζμπολάχ», δεύτερον, τη δημιουργία «μόνιμης ιρανικής στρατιωτικής παρουσίας» στα σύνορά της και, τρίτον, την εκτόξευση ρουκετών από τη Συρία στο Ισραήλ.

Πριν τις δηλώσεις Νετανιάχου, ο συριακός στρατός κατήγγειλε το Ισραήλ για την εξαπόλυση νέων, παράνομων επιθέσεων εναντίον του με απώτερο στόχο τη δημιουργία «ασπίδας προστασίας» υπέρ τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» (πρώην «Μέτωπο Νούσρα», νυν «Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ») που δρουν στην περιοχή. Τέλος, Ιρακινοί αξιωματούχοι εκτίμησαν πως είναι θέμα ημερών η πλήρης ανακατάληψη της Μοσούλης στο βόρειο τμήμα της χώρας από τους τζιχαντιστές, μετά από πολιορκία περίπου εννιά μηνών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πόλεμος» δηλώσεων «Χεζμπολάχ» - σαουδαραβικής μοναρχίας(2022-01-05 00:00:00.0)
Νέα πυραυλική επίθεση Ισραηλινών(2019-07-25 00:00:00.0)
Πρώτο στο στόχαστρο το Ιράν(2018-10-06 00:00:00.0)
Οι Κούρδοι «μοχλός» για τα αμερικανικά σχέδια(2018-06-29 00:00:00.0)
Ρωσικές αντιδράσεις για ανεφοδιασμό «αντικαθεστωτικών»...(2016-12-28 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι «προβληματισμοί» για την τουρκική επέμβαση(2016-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ