Τρίτη 27 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προεκλογικές εξαγγελίες με αποδέκτη τους μονοπωλιακούς ομίλους

Το πρόγραμμα του SPD εγκρίθηκε την Κυριακή στο συνέδριο του κόμματος

Ο Μ. Σουλτς στο βήμα του συνεδρίου
Ο Μ. Σουλτς στο βήμα του συνεδρίου
Ομόφωνα εγκρίθηκε από τους περίπου 600 αντιπροσώπους το «κυβερνητικό» πρόγραμμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), στο συνέδριό του την Κυριακή στο Ντόρτμουντ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν να διαφοροποιηθούν στα σημεία από τους βασικούς τους αντιπάλους στη διεκδίκηση της καγκελαρίας, αλλά η πολιτική τους πρόταση κατευθύνεται και υπηρετεί τον ίδιο στόχο, αυτόν της θωράκισης και της ενίσχυσης των συμφερόντων του γερμανικού κεφαλαίου, σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού και αναμόρφωσης της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του SPD και υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς, επανέλαβε την προτεραιότητα για δημόσιες επενδύσεις, αξιοποιώντας τα πλεονάσματα των τελευταίων ετών, για υποδομές και άλλα έργα, που θα ανοίγουν νέα πεδία κερδοφόρας δράσης για το γερμανικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με τον Σουλτς, μέχρι το 2025 το 3,5% του ΑΕΠ θα κατευθύνεται ποικιλοτρόπως στις επιχειρήσεις που «προωθούν την καινοτομία και την έρευνα».

Με εύσχημες φράσεις, όπως «πρόληψη κρίσεων», «διασφάλιση της ειρήνης» και «ανθρωπιστική βοήθεια», ζητάει την αύξηση των αμυντικών δαπανών και ενίσχυση του στρατού της Γερμανίας, απορρίπτει όμως το στόχο για εισφορές όλων των κρατών - μελών στο 2% του ΑΕΠ, όπως ζητάνε οι ΗΠΑ απ' όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Δηλώνει, επίσης, υπέρ της ενίσχυσης της ΕΕ και υποστηρίζει τη δημιουργία μιας «οικονομικής κυβέρνησης της Ευρωζώνης».

Για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και του «εγκλήματος», οι Σοσιαλδημοκράτες υποστηρίζουν τη δημιουργία επιπλέον 15.000 θέσεων στην αστυνομία, ενώ την ώρα που σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας στη Γερμανία είναι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, το SPD υπόσχεται να ...«καταργηθούν οι αναίτιες λήξεις συμβάσεων». Επίσης, ανακοινώνει «πάγωμα» των συντάξεων μέχρι το 2030 στο σημερινό επίπεδο του 48% του μέσου μισθού, με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 67.

Στο μεταξύ, μπροστά εμφανίζει και νέα δημοσκόπηση (Enmid για την κυριακάτικη «Bild») τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) της Αγκελα Μέρκελ, με 39%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν 24%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» με 9% και ακολουθούν οι Πράσινοι και το αντιμεταναστευτικό - ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 8% και το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) με 7%.

«Πάντοτε θεωρούσα ότι το FDP είναι ο κυβερνητικός εταίρος που θα προτιμούσαν οι Χριστιανοδημοκράτες», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα «Handelsblatt». Ο σημερινός μεγάλος συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες δεν μπορεί να διαρκέσει επ' άπειρον, γιατί αυτό «δεν θα ήταν καλό για τη δημοκρατία. Μία ισχυρή αντιπολίτευση θα ήταν προτιμότερη», συμπλήρωσε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ