Τρίτη 27 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Ελβετία μεταφέρονται από αύριο οι διαπραγματεύσεις

Με τη συμμετοχή των δύο ηγετών, των «εγγυητριών δυνάμεων» και της ΕΕ, ξεκινάνε οι εργασίες της Διάσκεψης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέος γύρος διαβουλεύσεων, που αλληλεπιδρούν με ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, ξεκινά αύριο στην Ελβετία, στο θέρετρο Κρανς Μοντάνα, όπου θα συνεχιστεί η Διάσκεψη για το Κυπριακό, που άρχισε τον περασμένο Γενάρη. Εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία και τον εκπρόσωπο του ψευδοκράτους, επίσημα θα πάρουν μέρος οι «εγγυήτριες δυνάμεις» Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, αλλά και η ΕΕ ως «παρατηρητής».

Στο «τραπέζι» θα βρεθούν όλα τα κεφάλαια και μάλιστα «αλληλένδετα», ενδεικτικό του πάρε - δώσε που έχει στηθεί, προκειμένου να βρεθεί συμβιβασμός πάνω στο νέο διχοτομικό σχέδιο για την Κύπρο. Στη βάση αυτή, ξετυλίγεται και η συζήτηση περί αναμόρφωσης του «συστήματος ασφάλειας», σχηματισμού νέων πολυεθνικών «στρατιωτικών δυνάμεων», που πιθανώς θα αντικαταστήσουν τις σημερινές κ.ά. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και παράλληλα φουντώνουν κάθε είδους εκβιασμοί και σενάρια διαμελισμού του νησιού.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από την Κύπρο, όπως δήλωσε χτες, «με πλήρη αποφασιστικότητα και καλή θέληση, αγνοώντας τις όποιες αρνητικές δηλώσεις από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς», με «μοναδικό στόχο και πρόθεση τη συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος». Πρόσθεσε, πάντως, ότι το προσχέδιο του εγγράφου που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, «δεν ανταποκρίνεται στα όσα έχουν συμφωνηθεί κατά την 4η Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, ουδόλως το θεωρώ δεσμευτικό και η όποια επίκληση ή αναφορά στο εν λόγω έγγραφο δεν είναι αποδεκτή».

Στην Αγκυρα, αναλύσεις εξακολουθούν να εστιάζουν στην καταλυτική σημασία που έχει η διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων και στρατευμάτων στο νησί. Είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Τουγρούλ Τουρκές (που προ ημερών βρέθηκε στα Κατεχόμενα), ο οποίος επισήμανε ότι η πρόταση της Τουρκίας «είναι η εξασφάλιση και η δημιουργία ενός νέου, σωστού ομόσπονδου κράτους με δυο ίσες κοινότητες. Αυτή είναι η ορθή επιλογή. Οι σημερινές πληθυσμιακές αναλογίες δεν σημαίνουν τίποτα».

Προ ημερών, θυμίζουμε, ο αντιπρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού CHP (τουρκική αντιπολίτευση), Οζτούρκ Γιλμάζ, προειδοποιούσε τη σημερινή κυβέρνηση του ΑΚΡ ότι «εάν συνεχίσει έτσι θα χάσουμε τα δικαιώματά μας στην Κύπρο. Ξεκινά μια διαδικασία που θα καταργήσει την ΤΔΒΚ. Ο,τι και να λένε, η λύση κατά την οποία δεν θα υπάρχει τουρκικός στρατός, είναι η αρχή του τέλους για την Τουρκία. Διότι εάν η Τουρκία χάσει την Κύπρο, θα χάσει τα πάντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ η Ρωσία και οι ΗΠΑ "στοιβάζουν" στρατό προς την Κύπρο, είναι ανόητο εσύ να αποσύρεις το στρατό σου. Προειδοποιώ να μην μπείτε στο παιχνίδι αυτό. Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθούν να μετατρέψουν το Κυπριακό σε εργαλείο εδραίωσης της κυριαρχίας τους στην Ανατ. Μεσόγειο(2023-07-20 00:00:00.0)
Σήμερα η ενημέρωση στη Βουλή για τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις(2017-07-11 00:00:00.0)
Αναστολή διαπραγματεύσεων μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις(2014-10-08 00:00:00.0)
Υπογραφή σημαίνει και εφαρμογή(2005-04-06 00:00:00.0)
Προοίμια της διχοτόμησης(2004-04-25 00:00:00.0)
"Καμιά υποχώρηση. Λάθος καταλάβατε... "(1997-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ