Τρίτη 27 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Ενίσχυση των διμερών σχέσεων συμφώνησαν Ιράν και Κατάρ

Ενίσχυση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων συμφώνησαν σε προχτεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία οι ηγέτες του Κατάρ και του Ιράν, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο και τις απαιτήσεις των μοναρχιών του Κόλπου, που έχουν επιβάλει αποκλεισμό και περιορισμούς σε βάρος του Κατάρ.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ μετέδωσε πως ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, τηλεφωνώντας την Κυριακή στον Καταριανό εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, αναφέρθηκε στην «απαράδεκτη πολιορκία» του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες, τονίζοντας: «Πιστεύουμε ότι εάν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ περιφερειακών χωρών, οι πιέσεις, οι απειλές ή οι κυρώσεις δεν είναι ο κατάλληλος δρόμος για την επίλυση διαφορών».

Παράλληλα, χτες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ ζήτησε τη μεσολάβηση της ΕΕ για τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή του Κόλπου, τονίζοντας ότι οι χώρες που κατηγορούν το Ιράν και το Κατάρ για «τρομοκρατία» επιχειρούν να αποφύγουν να αναλάβουν την ευθύνη «για τις δικές τους αποτυχίες στις προσπάθειες που καταβάλλουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του λαού τους». Και κατέληξε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ: «Οταν η εξωτερική πολιτική γίνεται ένα εμπόρευμα, τότε η αγοραπωλησία στρατιωτικού εξοπλισμού γίνεται κριτήριο για τον καθορισμό ποιος είναι και ποιος δεν είναι τρομοκράτης».

Στην υπόθεση παρενέβη εκ νέου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, που επικρότησε την απόρριψη των απαιτήσεων των χωρών του Κόλπου από το Κατάρ χαρακτηρίζοντάς τες «παράλογες και ανέφικτες». Κατηγόρησε τις δυνάμεις αυτές ότι διατύπωσαν απαιτήσεις που «παραβιάζουν» τους «διεθνείς κανονισμούς», απορρίπτοντας ξανά την αξίωσή τους για κλείσιμο της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ. Πάντως, ρεπορτάζ της λονδρέζικης εφημερίδας «Τάιμς» υποστήριξε χτες πως η Τουρκία, μετά τους πρώτους 100 στρατιώτες που έστειλε πριν από μερικές μέρες στο Κατάρ, ετοιμάζεται να στείλει και άλλους 1.000.

Διαπιστώνοντας τη διατήρηση της όξυνσης στην περιοχή του Κόλπου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους, ζητώντας «εξομάλυνση της ρητορικής», με τη σημείωση ότι «δεν θα είναι εύκολο» να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των άλλων χωρών του Κόλπου έναντι του Κατάρ έως τις αρχές Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ