Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Νέες διαβουλεύσεις με στόχο συνομιλίες στην Αστάνα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Διήμερη συνάντηση στην Τεχεράνη ξεκίνησαν χτες αξιωματούχοι από το Ιράν, τη Ρωσία και την Τουρκία, με στόχο την προώθηση της εκεχειρίας και των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στη Συρία, ενόψει των νέων «διεθνών» διαβουλεύσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο τέλος του μήνα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.

Ο Καζάχος υπουργός Εξωτερικών, Καϊράτ Αμπντρακχμάνοφ, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣ, είπε πως η ατζέντα των επικείμενων «διεθνών» διαβουλεύσεων στην Αστάνα για τη Συρία θα καθοριστεί εντός της σημερινής μέρας. Στον προηγούμενο γύρο διαβουλεύσεων στην Αστάνα, που έγινε στις 6 Ιούλη, αξιωματούχοι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν είχαν συμφωνήσει να συγκροτήσουν «κοινή ομάδα εργασίας» για τον ακριβή καθορισμό των ζωνών «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» στη Συρία.

Παράλληλα, χτες, στη Δαμασκό, Σύροι αντικαθεστωτικοί, που τους επικαλέστηκε το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, ανακοίνωσαν πως δυνάμεις του συριακού στρατού κλιμάκωσαν τους χερσαίους και εναέριους βομβαρδισμούς στο προάστιο Ανατολική Γκούτα. Οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού φαίνεται πως έγιναν σε περιοχές που δεν εμπίπτουν στη ζώνη της γενικότερης εκεχειρίας.

Δεκάδες νεκροί σιίτες από βομβαρδισμούς των ΗΠΑ

Στο Ιράκ, το ίδιο 24ωρο, η ένοπλη οργάνωση σιιτών «Ταξιαρχίες του Σαγίντ αλ Σουχάνταα» κατήγγειλε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πως βομβάρδισαν θέσεις της στη μεθόριο με τη Συρία ενώ πολεμούσε τζιχαντιστές.

Ανακοίνωσε ακόμη πως στις συγκρούσεις αυτές σκοτώθηκαν πάνω από 40 σιίτες ένοπλοι και ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30 άλλοι. Κατήγγειλε τις ΗΠΑ πως «φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες των πράξεών τους». Κάλεσε επίσης την ιρακινή κυβέρνηση να διενεργήσει έρευνα για τις συνθήκες της αεροπορικής επιδρομής στη μεθόριο Συρίας - Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ