Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Βρισκόμαστε σε αγωνιστική εγρήγορση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας αναμένοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και βρισκόμαστε σε αγωνιστική εγρήγορση», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν οι μηλοπαραγωγοί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της μεγάλης πανελλαδικής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Πέμπτη στην Αθήνα.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας επισημαίνει ακόμα ότι «η κινητοποίηση στο υπουργείο, τα μεγάλα συλλαλητήρια με τρακτέρ που έγιναν σε όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας στις 15 Νοέμβρη, η ενότητα και αποφασιστικότητα των αγροτών, έθεσαν επί τάπητος το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε. Αναδείξαμε σε όλη τη χώρα την αισχροκέρδεια που γίνεται εις βάρος μας αλλά και σε βάρος των καταναλωτών. Αρπάζουν την παραγωγή μας κάτω από το κόστος παραγωγής κοψοχρονιά και την πουλάνε 5 ως 10 φορές ακριβότερα στα ράφια. Πάνω από όλα όμως η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, η κλιμάκωση στην Αθήνα ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποδεχτεί και να παραδεχτεί το οξυμένο πρόβλημα που υπάρχει ειδικά φέτος στη μηλοπαραγωγή και ο υπουργός να δεσμευτεί πως το αργότερο μέχρι 15 Δεκέμβρη θα υπάρξει ανακοίνωση της κυβέρνησης για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος. Είναι ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα των κινητοποιήσεών μας, αλλά καλούμε τους αγρότες, τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς να μην εφησυχάσουν, να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση, με επιμονή και αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε την πίεση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας τονίζει ότι «οι αγρότες διεκδικούν να καλυφθεί η απώλεια που μετριέται με εκατοντάδες ευρώ για κάθε στρέμμα, διαφορετικά η Αγιά θα ερημώσει και θα μαραζώσει οικονομικά και κοινωνικά, οι αγρότες δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν ούτε να καλύψουν τα στοιχειώδη έξοδα διαβίωσης. Αναφορικά με την συνδεδεμένη ενίσχυση που κόβεται από τα μήλα και τους καρπούς με κέλυφος τονίζουμε ότι οι αιτιάσεις του υπουργού δεν μας έπεισαν και επιμένουμε η συνδεδεμένη να παραμείνει όπως είχε δεσμευθεί πέρυσι η ίδια κυβέρνηση. Καλούμε το υπουργείο να σταματήσει την λογική του "διαίρει και βασίλευε" που εκφράζεται δίνοντας σε κάποιες περιοχές συνδεδεμένη για τα μήλα και σε άλλες όχι, είτε με την πρακτική να κόβει τη συνδεδεμένη από κάποια προϊόντα για να την δώσει σε άλλα προϊόντα, όπως γίνεται στη δική μας περίπτωση, και έτσι να στραφεί ο ένας αγρότης απέναντι στον άλλο. Περιμένουμε εξαγγελία που θα αποκαθιστά την αδικία που γίνεται και η συνδεδεμένη ενίσχυση να δοθεί σε μήλα και καρπούς με κέλυφος».

Κλείνοντας σημειώνει ότι, «όπως αναδείχτηκε από τη συζήτηση αλλά και από το σχέδιο προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για συζήτηση στη Βουλή, υπάρχουν χρήματα και πόροι ώστε να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας και να ικανοποιηθούν τα άμεσα αιτήματά μας. Εναπόκειται στην πολιτική βούληση και ευθύνη της κυβέρνησης αν θα στηρίξει τους αγρότες ή τους επιχειρηματίες για μια ακόμη φορά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους δρόμους του αγώνα για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους(3/1/2023)
Αγώνας επιβίωσης κόντρα στην κυβερνητική κοροϊδία(23/12/2022)
Μέτρα στήριξης για την επιβίωση εδώ και τώρα!(25/11/2022)
Διαδηλώνουν σήμερα στην Αθήνα με διεκδικήσεις που αφορούν την επιβίωσή τους(24/11/2022)
Με τα τρακτέρ στον δρόμο διεκδικούν για την επιβίωσή τους(31/8/2022)
Ανικανοποίητα τα αιτήματα(20/1/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org