Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Εχουμε διαλέξει την πλευρά του λαού, απέναντι στην πολιτική που τον τσακίζει

Παρέμβαση του δημάρχου Πάτρας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Ο Κ. Πελετίδης στο βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ
Ο Κ. Πελετίδης στο βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ
«Συνεχώς ακούμε ότι οι δήμοι είναι η βαθμίδα του κράτους που βρίσκεται πιο κοντά στον λαό και ακούει τα προβλήματά του. Γι' αυτό, λοιπόν, δεν πρέπει να τον εγκαταλείψουμε, αλλά να είμαστε ένα μαζί του, να αγωνιστούμε μαζί του για άμεσα μέτρα βελτίωσης της ζωής του», ανέφερε στην ομιλία του στο Συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, ο αγωνιστής δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης. Αποτέλεσε και μια απάντηση σε όλες τις άλλες δυνάμεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλοι δήθεν ανεξάρτητοι) που στην τοπική διοίκηση προωθούν ή στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική.

Οπως είπε, μεταξύ άλλων, έναν χρόνο μετά το προηγούμενο συνέδριο της Ενωσης, όπου είχε περιγραφεί με μελανά χρώματα η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δήμοι, «τα πράγματα είναι χειρότερα για τους συνδημότες μας. Η ακρίβεια και οι φόροι "τσακίζουν" τον λαό. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη. Οι τιμές στην Ενέργεια έχουν εκτιναχθεί, λόγω της λεγόμενης "πράσινης μετάβασης", των πανάκριβων ΑΠΕ, της απελευθέρωσης της Ενέργειας, της επιπλέον αύξησης του ενεργειακού κόστους λόγω του κλιμακούμενου πολέμου ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, στο έδαφος της Ουκρανίας. Σ' αυτό το περιβάλλον τα μονοπώλια, οι κάτοχοι του πλούτου κάνουν "πάρτι" κερδών, ενώ όλα τα ζητήματα που αφορούν τους δήμους μας επιδεινώθηκαν».

Το σίγουρο είναι, πρόσθεσε, πως από πέρσι «δεν άλλαξε τίποτα στην κυβερνητική πολιτική, στα εμπόδια που μας βάζει» και συμπλήρωσε ότι η πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΕ «συνειδητά, ενώ γνωρίζει την αιτία των προβλημάτων, από πού προέρχονται τα εμπόδια που συναντάμε, αρνείται να παρέμβει, να αποκαλύψει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Το ίδιο φυσικά γινόταν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Καλό είναι να αποκαλείσαι αυτοδιοικητικός, αλλά πρέπει και να το αποδεικνύεις. Πρέπει να διαλέξεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Και η πλειοψηφία διαλέγει να είναι με την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική που κάνει τη ζωή του λαού δύσκολη, που βάζει εμπόδια στη λειτουργία των δήμων μας. Υιοθετεί τον ρόλο του "αμορτισέρ", για να μην υποστεί τους "κραδασμούς" της λαϊκής δυσαρέσκειας η κεντρική διοίκηση, η κυβέρνηση, το σύστημα».

Τόνισε ακόμα πως εάν εφαρμοζόταν αυτό που προβλέπει ο νόμος, για το 2023 οι δήμοι θα έπρεπε να μοιραστούν 6 δισ. ευρώ, ενώ τώρα δίνονται 1,7 δισ., «δηλαδή, θα λείπουν από τα ταμεία των δήμων 4,3 δισ.», χρήματα που «πάνε στα "σεντούκια" των λίγων, για να κάνουν επενδύσεις, να φέρουν την ανάπτυξη, όχι βέβαια με τα δικά τους χρήματα, αλλά με τα χρήματα του λαού μας».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, των προσδοκιών που έχουν από μας οι δημότες μας» και κατέληξε παρουσιάζοντας τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για:

  • Αμεση και επαρκή χρηματοδότηση των δήμων. Να δοθούν εδώ και τώρα όλα τα παρακρατηθέντα από την κυβέρνηση και το κράτος, με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του λαού και των εργαζομένων των δήμων, την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Υπηρεσιών μας, των σχολείων μας, των κοινωνικών δομών, των χώρων αθλητισμού και πολιτισμού.
  • Την κατάργηση του νόμου που θεσπίστηκε και διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις, που απαγορεύει τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Αμεση έναρξη διαδικασίας μέσω ΑΣΕΠ για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στους δήμους και τις ΔΕΥΑ.
  • Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας.
  • Να καταργηθεί το τέλος ταφής απορριμμάτων.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.
  • Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Αμεση επανασύνδεση όλων των κομμένων ρευμάτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία σκέψη για διακοπές ρεύματος στα σχολεία μας, στον οδοφωτισμό και αλλού.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων στην Ενέργεια και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ειδικού φόρου στα καύσιμα που έχουν γονατίσει το λαϊκό εισόδημα. Στήριξη των δήμων, ώστε να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια και να μην κόβονται έργα και υπηρεσίες».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org