Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
«Μπλόκο» σε νέο δημοψήφισμα στη Σκοτία

Το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε χτες το αίτημα της τοπικής κυβέρνησης της Σκοτίας να προχωρήσει μονομερώς στη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς τη συναίνεση της κεντρικής βρετανικής κυβέρνησης.

«Ενα νόμιμο δημοψήφισμα θα είχε σημαντικές πολιτικές συνέπειες σε σχέση με την Ενωση και το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε ο λόρδος Ριντ ανακοινώνοντας την απόφαση του δικαστηρίου.

Η «πρώτη υπουργός» της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, ανέφερε μεν ότι αποδέχεται την απόφαση, προσθέτοντας ωστόσο με ανάρτησή της: «Ενας νόμος που δεν επιτρέπει στη Σκοτία να επιλέξει το μέλλον της χωρίς τη συγκατάθεση του Γουέστμινστερ, εκθέτει ως μύθο κάθε έννοια του Ηνωμένου Βασιλείου ως εθελοντικής συνεργασίας και ενισχύει τα επιχειρήματα για ανεξαρτησία».

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι επόμενες εκλογές στη Σκοτία για το βρετανικό Κοινοβούλιο και την τοπική κυβέρνηση θα είναι ουσιαστικά ένα de facto «δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία της, τονίζοντας πως το κόμμα της (SNP) θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2024 «πλειοψηφική υποστήριξη» στη Σκοτία για την ανεξαρτησία.

Τόσο ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρ. Σούνακ, όσο και ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, τάχθηκαν ξανά χτες ενάντια στο αίτημα για νέο δημοψήφισμα στη Σκοτία.

Το 2014 είχε διεξαχθεί δημοψήφισμα στη Σκοτία με ερώτημα απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ψηφοφόροι απέρριψαν την προοπτική της ανεξαρτησίας κατά 55% έναντι 45%, ωστόσο οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας ζητούν νέο δημοψήφισμα «πατώντας» στην απόφαση για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (στη Σκοτία είχε επικρατήσει η ψήφος υπέρ της παραμονής στην ΕΕ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ