Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανησυχία Μέι για την «ενότητα της χώρας»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη Σκοτία επέλεξε χτες για την πραγματοποίηση της πρώτης επίσκεψής της με την ιδιότητα της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου η νέα ηγέτις της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σε μία προσπάθεια να δείξει την «προσωπική της δέσμευση» όπως είπε «στη διατήρηση της ενότητας της χώρας» και της «ειδικής σχέσης» στην ένωση της Αγγλίας, της Ουαλίας, της Σκοτίας και της Β. Ιρλανδίας.

Η Μέι συναντήθηκε στο Εδιμβούργο με την πρωθυπουργό της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, σε μια προσπάθεια να την πείσει πως δεν χρειάζεται δεύτερο δημοψήφισμα με θέμα την απόσχιση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, και να την καθησυχάσει ότι τα συμφέροντα της σκοτσέζικης αστικής τάξης θα εκπροσωπηθούν επαρκώς στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε για τη διαδικασία Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit). Πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνησή της δεν πρόκειται να ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με το οποίο θα ξεκινήσουν επισήμως οι συνομιλίες για το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την ΕΕ, μέχρι να έχει συμφωνηθεί μια κοινή προσέγγιση για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ίδια η Στάρτζεον, προτού συναντηθεί με την Μέι, δήλωσε πως «θα ήταν λάθος» η βρετανική κυβέρνηση να εμποδίσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, σε περίπτωση που οι Σκοτσέζοι το επιθυμούν, σε σχέση με το αν θα παραμείνουν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο υπουργός Σκοτίας της κυβέρνησης Μέι, Ντέιβιντ Μάντελ, δήλωσε νωρίτερα πως ο νέος υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, θα συμπεριλάβει στο επιτελείο του Σκοτσέζους αξιωματούχους που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Προχτές η Τ. Μέι εξέφρασε την ελπίδα πως θα πραγματοποιηθούν «θετικές συνομιλίες» για το «διαζύγιο» με την ΕΕ, σημειώνοντας στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας της με τους ηγέτες Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, και Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, πως χρειάζεται «πίστωση χρόνου» για να προετοιμαστεί για τις διαπραγματεύσεις πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org