Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποιος είναι;

«Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στους "Financial Times", είπε ότι θέλει από τη μία το ΔΝΤ να απαιτεί την "αυστηρή και πειθαρχημένη" συνταγή, αλλά ταυτόχρονα να έχει... ανθρώπινο πρόσωπο» έγραφε η «Αυγή». Καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο δεν σας θυμίζει; Μα ποιος, αλήθεια, καυχιέται ότι αυτός και μόνο έχει αποκλειστικά την πατέντα να δημιουργήσει καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο; Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο ...«φανατικός εχθρός» του ΔΝΤ και της Κρ. Λαγκάρντ;

Το 'κανε πάλι το θαύμα της...

Το 'κανε πάλι το θαύμα της η πλειοψηφία στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ενόψει της Κυριακής, όποτε τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, όπως προβλέπει ο νόμος για τις εφτά Κυριακές το χρόνο, συγκάλεσε χτες τη διοίκηση και αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κηρύξει 24ωρη απεργία τη μέρα εκείνη στον κλάδο του Εμπορίου. Αφήνουμε κατά μέρος τη φιλολογία περί «μνημονιακής νομοθεσίας» και «δεσμεύσεις της κυβέρνησης για κατάργηση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, που δεν τηρήθηκαν». Τέτοιες αυταπάτες τις καλλιεργούσε με τη σέσουλα η Ομοσπονδία στους εργαζόμενους, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμαζόταν να αναλάβει τη διακυβέρνηση, έχοντας το δικό της μερτικό στην ευθύνη για την κατάσταση που είναι σήμερα το κίνημα στον κλάδο. Τώρα, όμως, επιδιώκει με τη στάση της να αποτελειώσει ό,τι αφήνει όρθιο η επέλαση των μεγαλεμπόρων και της κυβέρνησης, οδηγώντας σε πλήρη εκφυλισμό το κίνημα. Αυτό είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της τακτικής της να αποφασίζει απεργίες δυο μέρες πριν, χωρίς καμιά προετοιμασία, χωρίς καν να απευθύνεται στους εργαζόμενους και χωρίς βέβαια να κάνει το παραμικρό για να οργανώσει την επιτυχία τους. Πρόκειται για απαράδεκτη και επικίνδυνη τακτική, που χρειάζεται να καταδικαστεί από τους εργαζόμενους στο Εμπόριο και γενικότερα. Να πάρουν στα δικά τους χέρια την οργάνωση του αγώνα και με τα κλαδικά τους σωματεία να δώσουν ώθηση στην ανασύνταξη και ανάπτυξη του κινήματος στον κλάδο.

Προέχει το συμφέρον της τάξης

Ο πρόσφατος διορισμός του πρώτου «βιολιού» για το Βrexit (την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ) Μπόρις Τζόνσον στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, από την υπέρμαχο της παραμονής νέας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, χαρακτηρίστηκε στον αστικό Τύπο διεθνώς ως «έκπληξη», «φάρσα», «εγγλέζικο χιούμορ». Αν κανείς δει τα πράγματα επιφανειακά θα θεωρήσει ότι πρόκειται για κάτι παράταιρο. Ομως και η πρώτη τοποθέτηση της Μέι επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν βαθύτερες διεργασίες στη βρετανική αστική τάξη, σε μια προσπάθεια να συγκεραστούν συμφέροντα και διαφορετικές προσεγγίσεις. Γι' αυτό αστοί πολιτικοί, που διχάστηκαν με αφορμή το δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, τώρα συνεργάζονται με γνώμονα πρώτα και κύρια το γενικό συμφέρον της τάξης. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διαφορές τους σταμάτησαν, αλλά τις παραμερίζουν προς το παρόν. Ανάλογη, εξάλλου, είναι και η εμπειρία στη χώρα μας μετά το δημοψήφισμα πριν περίπου ένα χρόνο, όταν το «Οχι» έγινε εν μια νυκτί «Ναι» και όλα τα αστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ), που πριν κοντράρονταν, συνυπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο, γιατί αυτό εξυπηρετούσε το κεφάλαιο, που από διαφορετικούς δρόμους όλοι υπηρετούν. Απ' όλα αυτά, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντλούν συμπεράσματα και να απεγκλωβίζονται από τα ψευτοδιλήμματα που συχνά τους θέτουν οι εκμεταλλευτές τους για να τους χειραγωγούν.

Βιτρίνες οργανωμένου εγκλήματος

«"Για κάθε απειλή που παρακολουθούμε, είτε πρόκειται για ξένους τρομοκράτες, καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών, καθεστώτα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις ή χάκερ, οι ερευνητές μας έρχονται αντιμέτωποι με αμερικανικές εταιρείες - βιτρίνες που χρησιμοποιούνται για να κρύβονται και να μεταφέρονται χρήματα, και εκεί τα ίχνη τους χάνονται" έγραψε ο Ανταμ Σούμπιν, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην εφημερίδα "The Hill", η οποία καλύπτει εκτενώς θέματα του αμερικανικού Κογκρέσου. Πολλές αμερικανικές πολιτείες επιτρέπουν να ιδρύονται εταιρείες χωρίς να χρειάζεται να αποκαλύπτεται η ταυτότητα του βασικού τους μετόχου, προσφέροντας πλήρη ανωνυμία, η οποία αξιοποιείται από διαβόητους λαθρέμπορους όπλων και ναρκωτικών, επισήμανε ο Σούμπιν. "Οι αμερικανικές εταιρείες - βιτρίνες έχουν το θλιβερό προνόμιο να προσφέρουν τη μοναδική μέθοδο ξεπλύματος χρήματος, η μυστικότητα της οποίας είναι εγγυημένη από τις κυβερνητικές υπηρεσίες", συνέχισε ο Ανταμ Σούμπιν στο άρθρο. Μόνο το αμερικανικό Κογκρέσο - το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι - έχει τη δυνατότητα να κλείσει αυτό το παραθυράκι, απαιτώντας οι μέτοχοι εταιρειών οι οποίες ιδρύονται και καταχωρίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να καταγράφονται ονομαστικά κατά την ίδρυση των εταιρειών. Προτάσεις νόμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού υποβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά εγκαταλείφθηκαν εξαιτίας της πίεσης την οποία άσκησαν λόμπι, πρόσθεσε ο Σούμπιν, κρίνοντας πως "αυτό είναι απλά απαράδεκτο"». (cnn.gr, ΑΠΕ, 12/7/2016). Οταν Αμερικανός υφυπουργός αποκαλύπτει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι μονοπώλια και κράτος γίνονται βιτρίνα του οργανωμένου εγκλήματος, εμείς τι να σχολιάσουμε; Οτι η σαπίλα του καπιταλισμού και η μπόχα της δεν έχουν όρια; Αυτά αφιερωμένα εξαιρετικά σε όλους τους με απέραντη ευλάβεια αγιογράφους του συστήματος και στους αιρετικούς που το εξωραΐζουν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1872 Γεννιέται ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμουνδσεν. Ηταν ο επικεφαλής της «Ανταρκτικής Αποστολής» (1910 - 1912) που έφτασε πρώτη στο Νότιο Πόλο.

1917 Στις 16 - 17 πραγματοποιούνται μαζικές εργατικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Ρωσίας Πετρούπολη με βασικό σύνθημα «Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ»!

1940 Ο Χίτλερ δίνει την εντολή για την προπαρασκευή της επιχείρησης «Θαλάσσιος Λέων» (απόβαση στη Βρετανία). Η επιχείρηση ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Οι δυνάμεις που προορίζονταν για αυτή ενσωματώθηκαν τελικά στην επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1941 Ιδρύεται το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Εργατικό ΕΑΜ), προπομπός του ΕΑΜ. Το Εργατικό ΕΑΜ συγκροτήθηκε από την Ενωτική Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΕΓΣΕΕ), που βρισκόταν κάτω από την επιρροή του ΚΚΕ, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), που ακολουθούσε ρεφορμιστική γραμμή και τα επίσης ρεφορμιστικά Ανεξάρτητα Συνδικάτα που είχαν αποσπαστεί από τη ΓΣΕΕ (τα Ανεξάρτητα Συνδικάτα προσχώρησαν στο ΕΕΑΜ λίγο μετά την ίδρυσή του, το Σεπτέμβρη του 1941). Το Ιδρυτικό του ΕΕΑΜ υπέγραψαν εκ μέρους της ΕΓΣΕΕ ο Κώστας Λαζαρίδης (συνδικαλιστικό στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ. Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 13 Μάρτη του 1943), εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο Γιάννης Καλομοίρης και εκ μέρους των Ανεξάρτητων Συνδικάτων ο Δ. Στρατής. Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑΜ εκλέχτηκε ο Κ. Λαζαρίδης.

1942 Διαδηλώσεις κατά της κατοχής και της πείνας πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Πειραιά.

1945 Σε ένα ερημικό οροπέδιο του Νέου Μεξικού, οι Αμερικανοί δοκιμάζουν με επιτυχία την πρώτη ατομική βόμβα, με το κωδικό όνομα «Αγία Τριάδα».

1946 Οι Θ. Σαπρανίδης και Γ. Καλέμης εκτελούνται στη Θεσσαλονίκη, καταδικασμένοι σε θάνατο. Τα δεδομένα, με τα οποία στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία στο έκτακτο στρατοδικείο, ήταν η ανεύρεση σε χωράφι που ανήκε σε θείο του ενός κατηγορούμενου τεσσάρων όπλων και τετρακοσίων σφαιρών, καθώς και ότι «ήσαν πρώην ελασίται» ενώ ακόμη «υπήρχον πολλαί ενδείξεις ότι ούτοι ετέλουν εις επαφήν» με «συμμορία», αν και στη γύρω περιοχή δεν είχε συμβεί καμιά σύγκρουση ή επεισόδιο από τη μέρα των εκλογών της 3ης Μάρτη. Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις με το Γ' Ψήφισμα «περί εκτάκτων μέτρων ασφαλείας».

1969 Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11» με πλήρωμα τους αστροναύτες Ν. Αρμστρονγκ, Μπ. Ολντριν και Μ. Κόλινς και προορισμό τη Σελήνη.

1989 Πεθαίνει ο Αυστριακός μαέστρος Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ