Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Απεργία χιλιάδων γιατρών στη Μαδρίτη

Από τη μαζική κινητοποίηση στη Μαδρίτη για την Υγεία, στις 13 Νοέμβρη, από υγειονομικούς και εργαζόμενους άλλων κλάδων

Copyright 2022 The Associated

Από τη μαζική κινητοποίηση στη Μαδρίτη για την Υγεία, στις 13 Νοέμβρη, από υγειονομικούς και εργαζόμενους άλλων κλάδων
Χιλιάδες οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πραγματοποιούν επ' αόριστον απεργία στα 430 Κέντρα Υγείας της Μαδρίτης από τη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενοι για την υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας και τη μεγάλη υποστελέχωση, που οδηγεί σε υπερκόπωση και έλλειψη χρόνου για την ορθή εξέταση των ασθενών.

Στην πρώτη μέρα απεργίας υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 4.240 οικογενειακοί γιατροί και 720 παιδίατροι.

Η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι ένας από τους κύριους άξονες της απεργίας, σύμφωνα με στελέχη του συνδικάτου υγείας Amyts, που επεσήμαναν ότι οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης αρνούνται να αυξήσουν τη χρηματοδότησή της. Οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στη Μαδρίτη έχουν εντείνει τις διαμαρτυρίες τους από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά.

«Η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού έχουν προκαλέσει συνεχή υποβάθμιση» της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, «με το 20% του προσωπικού να μην καλύπτεται» και με αποτέλεσμα την «υπερφόρτωση της περίθαλψης», τόνισε η επικεφαλής των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Amyts, Μ. Χουστίθια.

«Κατά μέσο όρο 50 ασθενείς βοηθούνται καθημερινά, ακόμα και 60 - 70 σε ορισμένα κέντρα», παράλληλα με την εκτέλεση άλλων υποχρεωτικών δραστηριοτήτων, «χωρίς το περιφερειακό υπουργείο Υγείας να έχει κάνει τίποτα για την αύξηση των πόρων και τη μείωση της γραφειοκρατίας», δήλωσαν πηγές στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε αυτό το επίπεδο άγχους, η κατάσταση είναι αφόρητη», αναφέρουν πολλοί υγειονομικοί.

Τα Κέντρα Υγείας στη Μαδρίτη θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν σε ελάχιστο επίπεδο, με τέσσερις ή περισσότερους γιατρούς, δύο οικογενειακούς γιατρούς και έναν παιδίατρο ανά βάρδια, επιβεβαίωσαν περιφερειακές πηγές Υγείας.

Οι υγειονομικοί απαιτούν μεταξύ άλλων «τον περιορισμό των ημερήσιων λιστών σε 30 - 31 ασθενείς ανά γιατρό και 21 στην Παιδιατρική. Να αφιερώνονται τουλάχιστον 10 λεπτά ανά ασθενή, αντί για μόλις 6 που είναι σήμερα, και να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org