Παρασκευή 29 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΚΟΤΙΑ
Επίσκεψη Τζόνσον, με το βλέμμα σε ενδεχόμενο νέο δημοψήφισμα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Επίσκεψη στη Σκοτία, υπό το βάρος επικρίσεων για την ανεπιτυχή διαχείριση της πανδημίας αλλά και του Brexit, πραγματοποίησε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το αυξανόμενο ρεύμα στήριξης προς ένα ακόμα δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.

Ο Τζόνσον επισκέφτηκε κέντρο εμβολιασμού στο Λιβινγκστόουν, όπου μίλησε για τα πλεονεκτήματα από την ενότητα της χώρας τα οποία αναδείχθηκαν μέσα στην πανδημία, με φόντο τις έντονες πιέσεις της Σκοτσέζας πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον για νέο δημοψήφισμα με αντικείμενο την ανεξαρτησία της Σκοτίας, η ένωση της οποίας με Αγγλία - Ουαλία - Βόρεια Ιρλανδία μετρά τουλάχιστον 314 χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο Τζόνσον υποστήριξε ότι η Σκοτία ως τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) κέρδισε πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και χορηγείται από τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. «Η αμοιβαία συνεργασία σε όλο το ΗΒ κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας είναι ακριβώς αυτό που περιμένουν οι πολίτες της Σκοτίας, και είναι αυτό στο οποίο επικεντρώνομαι», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η Στέρτζον πάντως αποδοκίμασε την επίσκεψη Τζόνσον, διερωτώμενη αν οι λόγοι γι' αυτήν είναι «πραγματικά σοβαροί» εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων.

Στο δημοψήφισμα του 2014 η πλειοψηφία των Σκοτσέζων ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της παραμονής στο ΗΒ - 55% έναντι 45%. Σε εκείνο για το Brexit όμως, το 2016, ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ενώ σε σύνολο ΗΒ επικράτησε η ψήφος υπέρ της αποχώρησης, γεγονός που ενδυνάμωσε το αίτημα των Σκοτσέζων αυτονομιστών για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Η κόντρα με την ΕΕ

Συνεχίζεται στο μεταξύ η διένεξη μεταξύ ΗΒ και ΕΕ. Χτες o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ακύρωσε συνάντηση που είχε οριστεί με τον Λίντσεϊ Κρόισντεϊλ - Απλμπι, νέο εκπρόσωπο της Βρετανίας στις Βρυξέλλες, λόγω της άρνησης της Βρετανίας να δώσει στους εκπροσώπους της ΕΕ πλήρες διπλωματικό καθεστώς στο Λονδίνο μετά το Brexit. Η Βρετανία αρνείται να δώσει τα ίδια διπλωματικά διαπιστευτήρια και προνόμια στον πρέσβη των Βρυξελλών και στην ομάδα του με αυτά που δίνει σε εκπροσώπους χωρών, επικαλούμενη ότι η 27μελής ΕΕ δεν είναι έθνος - κράτος.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας και ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Νταν Τέχαν σε τηλεφωνική συνομιλία συμφώνησαν να ξεκινήσουν στα μέσα Φλεβάρη τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Μια τέτοια συμφωνία εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ακόμα και μέχρι το Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ