Σάββατο 22 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 23 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ
«Λερναία Υδρα» η συμμετοχή της Ελλάδας στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Χαρακτηριστικά «Λερναίας Υδρας» λαμβάνει πλέον η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο και στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, με αναβάθμιση της εμπλοκής και των κινδύνων για τον λαό.

Πιο πρόσφατες εξελίξεις οι δεσμεύσεις απέναντι σε Κίεβο και ΝΑΤΟ, την Τετάρτη, για νέες αποστολές πολεμικού υλικού από τον Ελληνα ΥΠΕΞ, ενώ ξεκίνησε η παράδοση των «ελληνικών» τεθωρακισμένων BMP-1 στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις και στο τραπέζι βρίσκεται η παραχώρηση και ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, βρέθηκε στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης για τη συμμετοχή στον πόλεμο τόνισε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι «προσφέραμε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους συμμάχους που επιθυμούν να στείλουν βοήθεια στην Ουκρανία», ενώ συζήτησαν και για την αποστολή 40 «ελληνικών» τεθωρακισμένων BMP-1 στην κυβέρνηση Ζελένσκι, η οποία ξεκίνησε μέσα στη βδομάδα. Ο δε Ουκρανός ΥΠΕΞ αφού ευχαρίστησε «και για την υλική βοήθεια», έθεσε και θέμα χορήγησης «συστημάτων για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας».

Θυμίζουμε πως, κατά πληροφορίες, εντός ΝΑΤΟ συνεχίζονται «πιέσεις» και παζάρια ώστε η κυβέρνηση να στείλει κι άλλα οπλικά συστήματα στο Κίεβο, π.χ. το αντιαεροπορικό σύστημα βραχέος βεληνεκούς TOR-M1. Μετακίνηση που θα κούμπωνε ακριβώς πάνω στα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας, η οποία στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Αμυνας έθεσε ως «κορυφαία προτεραιότητα» ακριβώς την «περισσότερη αεράμυνα» για την Ουκρανία. Συζήτηση που, έχοντας ήδη ανοίξει, πιάνει αντικειμενικά και τους «ελληνικούς» S-300.

Την ίδια ώρα, «στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με την ανάπτυξη 4 επιπλέον Σχηματισμών Μάχης επιπέδου ενισχυμένου Τάγματος (Battlegroup)», αναχώρησαν προ ημερών για το Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας μία διμοιρία αντιαρματικών (6 τεθωρακισμένα οχήματα M901ITV, φορείς αντιαρματικών TOW-2 συν άλλα τροχοφόρα οχήματα) και επιτελείς της 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, που συμμετέχουν στη συγκρότηση της δύναμης ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria, υλοποιώντας και έτσι τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις για την περικύκλωση της Ρωσίας, που ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Και το «κοντέρ» δεν σταματάει να γράφει, αφού τη βδομάδα αυτή φτάνει στην Αθήνα ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, σε μια επίσκεψη όπου ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν και νέοι εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ (οι πληροφορίες λένε για αναβάθμιση 123 από τα 183 «Leopard 2 A4», όπως και την απόκτηση 205 νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης «Lynx KF-41» από τους Γερμανούς), με τον λαό να πληρώνει περίπου 1,5 δισ. ευρώ επιπλέον.

ΑμερικανοΝΑΤΟικός «προμαχώνας» με τη σφραγίδα της κατάπτυστης Συμφωνίας

Στο μεταξύ ήδη την Πέμπτη, και στο πλαίσιο υλοποίησης της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση Σούδας 4 μαχητικά αεροσκάφη F-22 RΑPTOR από την 90th Expeditionary Fighter Squadron και 2 αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135, καθώς και το προσωπικό υποστήριξής τους. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ «συμμετέχουν στην Ασκηση "Αgile Combat Employment" (ACE) US AIR FORCE, στο πλαίσιο της οποίας είχαν μετασταθμεύσει και Α/Φ F-35 στην Σούδα τον Ιούλιο του 2022».

Στην πραγματικότητα δεν είναι απλά άσκηση. Οπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τον όρο Αgile Combat Employment «για να περιγράψει έναν τρόπο λειτουργίας που βασίζεται λιγότερο σε μεγάλες παραδοσιακές κύριες υπερπόντιες βάσεις ως κόμβους για την προβολή μαχητικής ισχύος, και περισσότερο στην ανάπτυξη και συντήρηση αεροσκαφών σε διάσπαρτες προωθημένες τοποθεσίες σε συνεννόηση με συμμάχους και εταίρους. Αυτή η μετατόπιση υποκινήθηκε από τις προόδους των αντίπαλων κέντρων στις ικανότητες αναγνώρισης και οπλικών συστημάτων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο εκείνες τις (μεγάλες παραδοσιακές) βάσεις που παραδοσιακά θεωρούνταν "καταφύγια" (για τα πολεμικά αεροσκάφη των Αμερικανών). Το ACE μετατοπίζει τις επιχειρήσεις από κεντρικές φυσικές υποδομές σε ένα δίκτυο μικρότερων, διάσπαρτων τοποθεσιών που μπορεί να περιπλέξει τον σχεδιασμό του αντιπάλου και να παρέχει περισσότερες επιλογές για διοικητές διακλαδικών δυνάμεων».

Μια εξήγηση που βασικά επιβεβαιώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως αμερικανοΝΑΤΟικού προμαχώνα, κι από την άλλη επιβεβαιώνει επίσης ότι οι κίνδυνοι που αντιμετώπιζαν οι μεγάλες βάσεις των Αμερικανών τώρα ...κεντράρουν εδώ.

Με «αιχμή» τον Αραξο...

Ολα αυτά την ώρα που με αφορμή την άσκηση «πυρηνικής αποτροπής» του ΝΑΤΟ «Steadfast Noon», που ξεκίνησε τη Δευτέρα με συμμετοχή 14 χωρών της λυκοσυμμαχίας, στην επιφάνεια έρχεται ξανά η εμπλοκή της χώρας και στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.

Αλλωστε, μπορεί αρμόδιες πηγές να έλεγαν στον «Ριζοσπάστη» ότι το δημοσίευμα του διευθυντή του Nuclear Information Project της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (FAS), Χανς Κρίστενσεν, πως η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση, «δεν επιβεβαιώνεται» και ότι η χώρα τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση δεν διαθέτει αεροσκάφη ικανά να επιχειρήσουν και για πυρηνικό πλήγμα, ωστόσο μόνο εφησυχασμό δεν μπορεί να δημιουργεί η αναφορά τους ότι προσώρας υπάρχει «μόνο» ο Αραξος.

Θυμίζουμε ότι, όπως έχει αποκαλύψει το ΚΚΕ, στον Αραξο συνεχίζουν να υπάρχουν 6 «θόλοι» («vaults») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System) - κατασκευές συνήθως βυθιζόμενες στο έδαφος, που χρησιμοποιούνται για «ασφαλή αποθήκευση "ειδικών όπλων", συνήθως για τακτικές πυρηνικές βόμβες B61», όπως αναφέρεται στη σχετική διεθνή ορολογία.

Οι υποδομές αυτές όχι μόνο δεν σταμάτησαν να λειτουργούν μετά το 2001, οπότε και οι πυρηνικές βόμβες που βρίσκονταν εκεί με τον αγώνα και την πίεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος απομακρύνθηκαν από τη χώρα με μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ, αλλά αντίθετα τα συστήματα αποθήκευσης WS3, παραμένουν σε «κατάσταση φύλαξης» («caretaker status»). Εχουν δηλαδή «μπει στη ναφθαλίνη ("mothballed") με τέτοιον τρόπο,ώστε αν επιλέξουμε να επιστρέψουμε σε αυτές τις βάσεις, να μπορούμε να το κάνουμε», όπως είπε παλιότερα ο Χάρολντ Σμιθ, πρώην βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, υπεύθυνος για τα προγράμματα Πυρηνικής, Χημικής και Βιολογικής Αμυνας.

Και πράγματι τα τελευταία χρόνια, όπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, στον Αραξο έχουν γίνει εργασίες για τη συντήρηση και αναβάθμιση των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Θυμίζουμε ότι στις 26 - 28/9/2017 έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο ακριβώς την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Αραξου. Σχετική ενημέρωση από τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Αμυνας, με απόρρητο έγγραφο, το οποίο ανέφερε ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονταν στη βάση ήταν και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση «ειδικών όπλων». Για το θέμα ενημερώθηκε και το ΓΕΑ.

Στον ίδιο καμβά, στις 17/5/2018 επισκέφτηκε τη βάση, συνοδευόμενος από επιτελείς του ΝΑΤΟ, ο ίδιος ο Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής τότε Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ, για να επιθεωρήσει τις εργασίες.

...εμπλοκή και στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ

Με τον Αραξο να αποτελεί εδώ και χρόνια βασικό «κρίκο» στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, πήγε πολλά ακόμα βήματα μπροστά την εμπλοκή. Ενα «καλεντάρι» όσων συνέβησαν μέσα σε μόλις έναν χρόνο αποτυπώνει το εύρος της:

-- Οκτώβρη 2021 στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ συνεδριάζει η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού της λυκοσυμμαχίας, με τον γγ, Γ. Στόλτενμπεργκ, να διακηρύσσει ότι το ΝΑΤΟ - το οποίο έχει σε ισχύ το δόγμα του πρώτου πυρηνικού πλήγματος - ανανεώνει τις δυνατότητές του επειδή «δεν πιστεύουμε στον μονομερή πυρηνικό αφοπλισμό».

Στα μέσα του μήνα υπογράφεται και η κατάπτυστη Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις, και λίγες βδομάδες μετά η λεγόμενη «Εφαρμοστική Διευθέτηση» (Implementing Arrangement) της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), που προβλέπει την υλοποίηση κατασκευών, βελτιώσεων, «αναπτυξιακών» έργων, συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών που διατίθενται προς χρήση στις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. «Αναβάθμιση» που αντικειμενικά «αγκαλιάζει» και τις πυρηνικές δυνατότητες, π.χ. με τα σχέδια για τη φιλοξενία αεροσκαφών «διπλού σκοπού», όπως αμερικανικά F-35.

Την ίδια περίοδο, άλλωστε, διόλου τυχαία, στην ελληνική έκδοση της επιθεώρησης «Foreign Affairs» (τεύχος Δεκέμβρη 2021 - Γενάρη 2022) αναφέρεται ότι «η ναυτική βάση της Σούδας μπορεί να φιλοξενήσει οποιαδήποτε στιγμή πυρηνικά αεροσκάφη τύπου B-2 Spirit, αεροπλανοφόρα που φέρουν πυρηνικά όπλα, καθώς και πυρηνικά υποβρύχια».

-- Νοέμβρη 2021 γίνεται για πρώτη φορά στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, στη Σούδα, το ετήσιο Συμπόσιο Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ - «η κύρια εκδήλωση πυρηνικής πολιτικής της Συμμαχίας». Συνδιοργανωτές η Διεύθυνση Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ, το υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ. Το ΝΑΤΟ εκπροσωπεί στο Συμπόσιο η ίδια η διευθύντρια Πυρηνικής Πολιτικής της λυκοσυμμαχίας, Τζέσικα Κοξ, την οποία σπεύδουν να ξεναγήσουν στις ευρωατλαντικές υποδομές στον Κόλπο της Σούδας.

-- Φλεβάρη 2022 συνεδριάζει στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού, η οποία εξετάζει «την ανάπτυξη νέων πυρηνικών δυνατοτήτων από πλευράς Ρωσίας και Κίνας». Ενόψει δε της Συνόδου Κορυφής του Ιούλη, για αλλαγή του στρατηγικού δόγματος της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, στα κεντρικά του ΝΑΤΟ διακινούνται κείμενα με εκτενείς αναφορές στις πυρηνικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Π.χ. σε κείμενο για τις Ρυθμίσεις Κοινής Χρήσης Πυρηνικών του ΝΑΤΟ (NATO's Nuclear Sharing Arrangements) υπογραμμίζεται ότι «οι συμφωνίες διαμοιρασμού πυρηνικών βρίσκονται στο επίκεντρο της Δομής Αμυνας και Αποτροπής της Συμμαχίας (...) Διασφαλίζουν ότι τα οφέλη, οι ευθύνες και οι κίνδυνοι της πυρηνικής αποτροπής μοιράζονται σε ολόκληρη τη Συμμαχία. Οι ρυθμίσεις αφορούν πυρηνικές δυνατότητες, αεροσκάφη και υποδομές που παρέχονται από ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα όλων».

-- Ιούνη 2022 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης εγκρίνεται η νέα «Στρατηγική Αντίληψη» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, δόγμα πολέμου απέναντι σε Κίνα και Ρωσία. Σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά, ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους ότι το ΝΑΤΟ παραμένει πάντα μια «πυρηνική συμμαχία»,διατηρεί σε ισχύ το δόγμα του πρώτου πυρηνικού πλήγματος και ανανεώνει συνεχώς τις πυρηνικές του δυνατότητες.

Σε αυτό το φόντο, όλο αυτό το διάστημα μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναλαμβάνουν αποστολές συνοδείας και ρόλους υποστήριξης αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών Β-52, τα οποία ολοφάνερα κάνουν πρόβες πολέμου αλλά και «επίδειξη δυνατοτήτων» για την εκτέλεση (και) πυρηνικών πληγμάτων.

Ενδεικτικά, στις 26/8, κατόπιν αιτήματος της NATO Air Command (διοίκησης αεροπορικών δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας) Β-52 της Bomber Task Force των ΗΠΑ, κατά την πτήση του στο πλαίσιο της Διασυμμαχικής Επιχείρησης «Onyx Swing», πραγματοποιεί μαζί με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεκπαιδεύσεις κατάδειξης στόχων, αναχαίτισης, εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και συνοδείας στο FIR Αθηνών. Ηταν η τρίτη τέτοια συνεκπαίδευση από την έναρξη του πολέμου στη Ουκρανία, μετά από αυτές στις 7/3 και 5/4.


Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ