Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΟΒΑΡΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ
Επεσε από τον 3ο όροφο - Καθόταν στο περβάζι γιατί δεν υπήρχε θέση!

Σε κινητοποίηση στην Κοσμητεία της Νομικής και την Πρυτανεία του ΑΠΘ προχωρούν σήμερα φοιτητικοί σύλλογοι, διεκδικώντας ασφαλείς υποδομές και προσλήψεις καθηγητών για «σπάσιμο» τμημάτων

Σοβαρό τραυματισμό υπέστη χτες το μεσημέρι φοιτητής του δεύτερου έτους της Νομικής του ΑΠΘ, όταν έπεσε από τον 3ο όροφο στο κενό και σώθηκε επειδή στο ενδιάμεσο χτύπησε σε κλιματιστικό...

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο φοιτητής παρακολουθούσε διάλεξη και καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη θέση καθόταν σε περβάζι παραθύρου. Ο συγκεκριμένος δεν ήταν ο μοναδικός που δεν είχε θέση στην αίθουσα, και μαζί με άλλους φοιτητές, προκειμένου να παρακολουθήσουν, κάθονταν στο πάτωμα ή στα περβάζια.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο φοιτητής, που νοσηλεύεται στο ΓΝ «Παπανικολάου», υπέστη σοβαρά κατάγματα στα άκρα και τα πλευρά του, ωστόσο η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Χημικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Μαθηματικού, Φαρμακευτικής και Νομικής του ΑΠΘ σημειώνουν πως η Κοσμητεία, η Πρυτανεία και η κυβέρνηση φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΑΠΘ και καλούν σήμερα Τετάρτη 19 Οκτώβρη σε κινητοποίηση στις 10 π.μ. στην Κοσμητεία της Νομικής και στις 12 μ. στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, διεκδικώντας έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για σύγχρονα κτίρια, ασφαλείς υποδομές και άμεσες προσλήψεις καθηγητών και «σπάσιμο» τμημάτων.

«Το τραγικό συμβάν στο Πανεπιστήμιό μας, με συνάδελφό μας να πέφτει από το παράθυρο του τρίτου ορόφου κατά τη διάρκεια του μαθήματος λόγω του τρομερού συνωστισμού που επικρατούσε στην αίθουσα, αναδεικνύει την εγκληματική πολιτική υποχρηματοδότησης των σχολών μας, αποτέλεσμα της οποίας είναι οι ανεπαρκείς υποδομές, το στοίβαγμα στις αίθουσες και η έλλειψη καθηγητών», σημειώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και προσθέτουν:

«Η Κοσμητεία, οι πρυτανικές αρχές, το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση φέρουνε στο ακέραιο την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχολές του ΑΠΘ. Το σημερινό τραγικό περιστατικό δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι το προδιαγεγραμμένο έγκλημα της υποχρηματοδότησης. Τα διοικητικά όργανα του πανεπιστημίου και οι κυβερνήσεις επανειλημμένα έχουν αγνοήσει τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων για τη διεκδίκηση σύγχρονων υποδομών με βάση τις ανάγκες των φοιτητών».

Με τραγικό τρόπο αναδεικνύονται οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας

Η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει πως «το περιστατικό αναδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων» και επιβεβαιώνει την εγκληματική πολιτική υποβάθμισης των πανεπιστημίων που διαχρονικά υποστήριξαν όλες οι κυβερνήσεις.

Παράλληλα, τονίζει πως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι τεράστιες ελλείψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, οι ανεπαρκείς υποδομές, οι ελλείψεις σε εργαστήρια και αναλώσιμα.

«Το κόστος όμως ουδέποτε αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για ό,τι σχετίζεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα», σημειώνει η ανακοίνωση και τονίζει ότι η κυβέρνηση βρήκε άμεσα τα 50 εκατ. ευρώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία, επέλεξε όμως να αγνοήσει τα επανειλημμένα αιτήματα των Συλλόγων Φοιτητών και διδασκόντων για σύγχρονες υποδομές, για προσλήψεις διδακτικού προσωπικού.

Και καταλήγει: «Καμία αναμονή! Η πολιτική του πανεπιστημίου - επιχείρηση που αφαιρεί το δικαίωμα στη μόρφωση είναι επικίνδυνη ακόμα και για την ίδια μας τη ζωή. Να γίνει υπόθεση των εργαζομένων και του λαού ο αγώνας ενάντια στην ένταση των ταξικών φραγμών στην Εκπαίδευση, ο αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στις σπουδές, στη δουλειά και στη ζωή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ