Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2022 - αριθ. φύλλου: 14112

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Απεργία σήμερα και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Στην Αθήνα, συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και πορεία στο υπουργείο Υγείας


ΣΕΛ.  10
ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
Κάθε χώρος δουλειάς να γίνει μετερίζι του αγώνα!

Κλιμακώνεται η προετοιμασία σε όλη τη χώρα | Απεργία και στις 25/10 στο λιμάνι του Πειραιά


ΣΕΛ.  11   -   13

«Λερναία Υδρα» η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο και στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας
  • Δεσμεύσεις για νέες αποστολές πολεμικού υλικού από τον Ελληνα ΥΠΕΞ στην κυβέρνηση Ζελένσκι | Ξεκίνησε η παράδοση των τεθωρακισμένων BMP-1 | Τα σχέδια ενίσχυσης της ουκρανικής αεράμυνας κρατούν «ζεστή» τη συζήτηση και για τους S-300
  • Επιβεβαιώνεται ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης ως «κόμβου» για τη μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού στο μέτωπο της Ουκρανίας | Μεγάλος κίνδυνος να αποτελέσει στόχο σε περίπτωση γενίκευσης της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας
  • Αναπόσπαστο μέρος του ΝΑΤΟικού πυρηνικού σχεδιασμού η χώρα μας, παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι δεν συμμετέχει στην πυρηνική άσκηση «Steadfast Noon» | Κομβικός ο ρόλος του Αραξου και της βάσης της Σούδας

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αναπόσπαστο μέρος

Μόνο ανατριχίλα προκαλούν τα δημοσιεύματα για τη ΝΑΤΟική πυρηνική άσκηση «Steadfast Noon», που πραγματοποιείται με φόντο την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η χώρα μας δεν συμμετέχει στην άσκηση, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, αφού η Ελλάδα, με τη βούλα όλων των κυβερνήσεων, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.

Οπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ ήδη από το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι υποδομές στον Αραξο που προορίζονται για την αποθήκευση πυρηνικών - και που «φιλοξενούσαν» τέτοια όπλα έως το 2001 - όχι μόνο παραμένουν «εν ενεργεία» αλλά γίνονται και εργασίες «συντήρησης» και εκσυγχρονισμού για τη φιλοξενία «ειδικών όπλων» ανά πάσα στιγμή στο μέλλον.

Μάλιστα, για τις εργασίες αυτές είχαν γίνει ειδική συνεδρίαση στην έδρα του ΝΑΤΟ, όσο και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις από τον τότε επικεφαλής για την Πυρηνική Πολιτική της δολοφονικής συμμαχίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε και εδώ τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ για να πάει ένα βήμα πιο πέρα: Ηταν μόλις τον περασμένο Νοέμβρη όταν, για πρώτη φορά στα χρονικά, το υπουργείο Αμυνας «συνδιοργάνωσε» στη Σούδα το Συμπόσιο Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ, δείγμα των αναβαθμισμένων αποστολών που είναι διατεθειμένη να αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Οπως ανέφερε τότε το ΝΑΤΟ, το Συμπόσιο «επικεντρώνεται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την πυρηνική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων τρόπων ενίσχυσης της αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης της Συμμαχίας». Το ίδιο ακριβώς αντικείμενο έχει και η άσκηση «Steadfast Noon» που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

Σήμερα, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο να μαίνεται, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία συνοδεύει σταθερά και συνεκπαιδεύεται με τα αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 που διατρέχουν τον εναέριο χώρο της Ανατ. Ευρώπης, κάνοντας «επίδειξη» των πυρηνικών δυνατοτήτων προς τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

Μόνο τυχαίες δεν είναι επίσης οι αναφορές στον αμερικανικό Τύπο στις δυνατότητες της ναυτικής βάσης της Σούδας «να φιλοξενήσει οποιαδήποτε στιγμή πυρηνικά αεροσκάφη τύπου B-2 Spirit, αεροπλανοφόρα που φέρουν πυρηνικά όπλα, καθώς και πυρηνικά υποβρύχια».

Με φόντο τα ΝΑΤΟικά ντοκουμέντα που σημειώνουν ότι «η πυρηνική αποτροπή του ΝΑΤΟ βασίζεται επίσης στα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ που αναπτύσσονται στην Ευρώπη και στις υποστηρικτικές δυνατότητες και υποδομές που παρέχονται από τους Συμμάχους», η χώρα μας «αναβαθμίζεται» με την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για το ενδεχόμενο να υπάρξει «διαμοιρασμός πυρηνικών όπλων» μεταξύ των κρατών του ΝΑΤΟ.

Η λυκοσυμμαχία έχει σε ισχύ το δόγμα του πρώτου πυρηνικού πλήγματος και ανανεώνει συνεχώς τις σχετικές δυνατότητες, με τελευταίο κρίκο τη «νέα στρατηγική αντίληψη» του ΝΑΤΟ που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάη.

Πρόκειται για δόγμα πολέμου για τη μοιρασιά της λείας με τη Ρωσία και την Κίνα που παραπέμπει στο πυρηνικό οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα ότι «η Συμμαχία έχει τις δυνατότητες και την αποφασιστικότητα να επιβάλει κόστη σε έναν αντίπαλο που θα του ήταν απαράδεκτα...».

Η «καρδιά» μάλιστα αυτής της στρατηγικής, όπως περιγράφουν τα σχετικά ΝΑΤΟικά ντοκουμέντα, είναι «οι συμφωνίες διαμοιρασμού πυρηνικών που βρίσκονται στο επίκεντρο της Δομής Αμυνας και Αποτροπής της Συμμαχίας. Αυτές οι ρυθμίσεις καταδεικνύουν ενότητα και συνοχή μεταξύ όλων των Συμμάχων - μοιράζοντας τόσο το πολιτικό βάρος όσο και τους επιχειρησιακούς κινδύνους που ενέχονται στην αποστολή πυρηνικής αποτροπής», ομολογώντας ανοιχτά ότι κάθε χώρα «διαμοιρασμού» των πυρηνικών αποτελεί στόχο των αντίπαλων κέντρων.

Απέναντι στα ερωτήματα που φουντώνουν, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στα βρώμικα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που φτάνουν έως τον πυρηνικό όλεθρο. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τον λαό στην εξουσία.


ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Χιλιάδες συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και στην αλληλεγγύη

Σε Γαλλία, Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ουγγαρία | Διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα για την ακρίβεια


ΣΕΛ.  19


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ «ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΗΣ»
«Εγκλημα» οι διεκδικήσεις των εργαζομένων και του λαού

ΚΚΕ: Αθλια και απαράδεκτη η ταύτιση της μαζικής λαϊκής δράσης με ειδεχθή εγκλήματα


ΣΕΛ.  9
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Απαιτούν μέτρα μετά τον τραυματισμό συμφοιτητή τους

ΣΕΛ.  24
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κάτω τα χέρια από εφέδρους στρατιώτες που αντιδρούν στον πόλεμο!

ΣΕΛ.  3

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ