Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Τώρα είναι η ώρα του αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, φθηνό ρεύμα και τρόφιμα, κατάργηση φόρων

«Η ζωή μας δεν χωράει voucher και pass. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας. Προετοιμάζουμε τη μεγάλη απεργιακή απάντηση στις 9 Νοέμβρη. Μπροστά στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, αγώνας για ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς»: Με τα πανό τους και με συνθήματα όπως τα παραπάνω «πολιόρκησαν» χτες σωματεία και φορείς από όλη την Αττική, με χιλιάδες εργαζόμενους να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά τους, το υπουργείο Οικονομικών, μεταφέροντας το «Δεν πάει άλλο» που νιώθουν ο εργατόκοσμος και η νεολαία όλης της χώρας.

Τόσο με τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα όσο και με την πορεία που ακολούθησε στο υπουργείο Εσωτερικών, έστειλαν το μήνυμα της απεργιακής κλιμάκωσης για τις ανάγκες του λαού, προαναγγέλλοντας «βαρυχειμωνιά» για την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.

Εργατικά σωματεία, Ενώσεις και Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, άλλοι μαζικοί φορείς έδωσαν το «παρών», παίρνοντας τη θέση τους μπροστά από το υπουργείο με τα πανό και τις πικέτες τους.

Μαζί τους ενώθηκαν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που αυτές τις μέρες δίνουν μεγάλη μάχη στα ΑΕΙ ενάντια στην ένταση του αυταρχισμού, οι οποίοι είχαν δώσει νωρίτερα ραντεβού στα Προπύλαια. Οι εκατοντάδες φοιτητές έφτασαν στο Σύνταγμα με πορεία ξεσηκώνοντας το κέντρο και φωνάζοντας: «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά».

Κανένας συμβιβασμός με την εξαθλίωση


Απέναντι στην πολιτική της εξαθλίωσης, που παρουσιάζει ως «παροχές» το μισό ντεπόζιτο καυσίμων και τις δύο σακούλες με ψώνια από το σούπερ μάρκετ που μοιράζει στον λαό, οι διαδηλωτές απαίτησαν φθηνά ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα, κατάργηση φόρων, μείωση τιμών και πλαφόν σε βασικά είδη, διαγραφή χρεών.

Κόντρα στις κυβερνήσεις και τους νόμους που έχουν μετατρέψει τους μισθούς και τις συντάξεις σε ...pass που δεν φτάνουν ούτε για να βγει μισός μήνας, απαίτησαν Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.

«Κουπόνια για το ρεύμα, κουπόνια για φαΐ, σε λίγο θα μας δώσετε κουπόνια για ζωή», κατήγγειλαν οι διαδηλωτές. Αντί να σταθεί στην ουρά του ...φτωχοκομείου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αντί να πληρώσει για μια ακόμα φορά τα σπασμένα προκειμένου να διατηρούνται και να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, έστειλαν μήνυμα στον λαό πως έχει κι άλλη επιλογή: Να πάρει θέση στον αγώνα, στην οργάνωση της πάλης, στη διεκδίκηση.

«Χειμώνας δεν βγαίνει με voucher και pass, δεν προσαρμοζόμαστε, μην τους προσκυνάς», φώναξαν και κάλεσαν κάθε εργαζόμενο, νέο, συνταξιούχο να μη δείξει καμία ανοχή σε όσους τον καταδικάζουν να ξεπαγιάσει χωρίς θέρμανση και ρεύμα, σε όσους τον αναγκάζουν να ζει με την απειλή των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτροδότησης, σε όσους τον καλούν να προσαρμοστεί στο κρύο, στην πείνα, στην επιβίωση με τα ελάχιστα.

Σύσκεψη σωματείων στις 5 Οκτώβρη


Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, απηύθυνε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που θα οργανωθεί στις 5 Οκτώβρη στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, με θέμα την οργάνωση της επιτυχίας της απεργίας. «Με αυτήν την απεργία όσους θέλουν μας τρομοκρατήσουν θα τους τρομοκρατήσουμε εμείς», υπογράμμισε.

«Τώρα είναι η ώρα του αγώνα! Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας. Για τα δικαιώματά μας. Για να μην πληρώσουμε τα σπασμένα για μια ακόμη φορά. Τώρα όλοι έχουμε ανάγκη τον αγώνα και ο αγώνας μάς έχει όλους ανάγκη. Κανείς δεν περισσεύει»: Με τα παραπάνω λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στη συγκέντρωση ο Γ. Τασιούλας.

Οπως είπε, «η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη είναι η απάντηση του εργατόκοσμου απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται. Η απάντησή μας στα ψίχουλα.

Η απάντηση σε όλους αυτούς, που αντιμετωπίζουν την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις, τη ζωή μας που φέρανε οι ίδιοι σε αδιέξοδο, ως εισαγόμενο πρόβλημα.

Αυτούς, σημερινούς και προηγούμενους, που το παίζουν αθώοι, που παρουσιάζονται ως προστάτες και σωτήρες, που μοιράζουν ψίχουλα για να μας "βάλουν στον ύπνο", να κάνουν ξανά τη "βρώμικη" δουλειά, να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα για να "βγουν λάδι" οι λίγοι.


Η αναμονή και οι αυταπάτες ότι θα δώσουν όλοι αυτοί λύσεις στα προβλήματά μας είναι επιζήμιες. Αφήνουν πεδίο ελεύθερο να παίξουν το παιχνίδι τους».

Σχολιάζοντας τα διάφορα «pass» σημείωσε ότι αυτά δεν λύνουν τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, ενώ «το μεγάλο πακέτο πάει στους λίγους που κερδοφορούν με τις ανάγκες μας. Οι πάροχοι Ενέργειας θησαυρίζουν με τις κυβερνητικές επιδοτήσεις, ενώ σε μας έρχεται κάθε μήνα ο λογαριασμός ακριβότερος. Τα μεροκάματα παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα του 2007».

Απάντηση έδωσε και στους πανηγυρισμούς των κυβερνήσεων για το «τέλος της εποπτείας» ή το «τέλος των μνημονίων», σημειώνοντας ότι «οι αντεργατικοί νόμοι παραμένουν. Το αντεργατικό οπλοστάσιο θωρακίζεται καθημερινά. Τα διαχρονικά μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων, του απλού λαού, οξύνονται στον μέγιστο βαθμό».

«Είτε στην κρίση είτε στην ανάπτυξη, στην πανδημία, σε κάθε φάση, ο λαός και οι ανάγκες του στο "ανάθεμα" και τα συμφέροντα των λίγων στο "εικονοστάσι"», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ενώ σχολιάζοντας τα μέτρα για το στεγαστικό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι με αυτά «θα μπουκώσουν τους εμποροσπιτάδες, τους τραπεζίτες με νέα πακέτα. Το έργο το έχουμε ξαναδεί και έχει κάψει τη ζωή μας. Η κατοικία θα συνεχίσει να είναι πανάκριβη. Οι πλειστηριασμοί θα συνεχίσουν να είναι το εργαλείο για να βάζουν στο χέρι τους κόπους μιας ζωής. Η κατοικία θα συνεχίσει να είναι άπιαστο όνειρο.

Εδώ χάνουν τα σπίτια τους όσοι κατάφεραν με ένα σωρό θυσίες να τα αποκτήσουν. Τώρα, θα δουν τις δόσεις να αυξάνονται κατά πολλά ευρώ. Κανένας από όλους αυτούς, που νομοθέτησαν τις περικοπές, τους πλειστηριασμούς, τους φόρους που μας κάνουν νοικάρηδες στο σπίτι μας, δεν λέει τίποτα.

Τώρα θέλουν να σπρώξουν νέους πελάτες στα νύχια των τραπεζών και των εμποροσπιτάδων. Για να τους στηρίξουν, να τους χρηματοδοτήσουν με τις δικές μας εισφορές, που συνεχίζουν να παρακρατούνται, παρόλο που όλα τα προγράμματα του πρώην ΟΕΚ ελαχιστοποιήθηκαν και πάγωσαν. "Ζεστό" χρήμα για να κάνουν μπίζνες οι λίγοι».

Καταλήγοντας απηύθυνε κάλεσμα για την πανελλαδική πανεργατική απεργία, «να βάλει μπροστά τα δικά μας αιτήματα και τις διεκδικήσεις. Τις λύσεις, που έχουμε ανάγκη, τις γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα. Δεν συμβιβαζόμαστε, δεν ξεγελιόμαστε με όσους μας λένε και εξαγγέλλουν λύσεις των προβλημάτων μας. Τους γνωρίσαμε. Ξέρουμε τα αποτελέσματα των προτάσεών τους. Ξέρουμε ότι η ζωή μας βρίσκεται συνεχώς μπροστά σε αδιέξοδο.

Η ελπίδα στον αγώνα, η ελπίδα στη δύναμή μας. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!».

Στους αγώνες η ελπίδα των συνταξιούχων

Τα «πρωθυπουργικά παραμύθια», σύμφωνα με τα οποία οι συνταξιούχοι αποτελούν την πιο προνομιούχο και ωφελημένη κατηγορία πολιτών, στηλίτευσε ο Γιώργος Σκιαδιώτης, απευθύνοντας χαιρετισμό στη συγκέντρωση εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Αφού ανέτρεψε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «στήριξης των συνταξιούχων», αναδεικνύοντας ότι οι όποιες «αυξήσεις» θα εξανεμιστούν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, ενώ οι μισοί συνταξιούχοι δεν θα δουν αύξηση, υπογράμμισε: «Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες που δώσαμε τους προηγούμενους μήνες, τα προηγούμενα χρόνια τόσο οι συνταξιούχοι όσο και άλλα τμήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Η ελπίδα βρίσκεται στους νέους αγώνες που αποφασίζουμε και θα κάνουμε».

Δεν θα «προσαρμοστούμε», θα αγωνιστούμε!

«Οι φοιτητές - τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών - βιώνουμε και εμείς στην τσέπη μας τις συνέπειες αυτής της πολιτικής», επισήμανε η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, αναφερόμενη στα εφιαλτικά πανάκριβα νοίκια, στις ανύπαρκτες φοιτητικές εστίες και στα «μέτρα» της κυβέρνησης που ενισχύουν την εμπορευματοποίηση και της φοιτητικής στέγης. «Για εμάς υπόσχονται έναν δύσκολο χειμώνα και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους είναι πάντα καλοκαίρι», ανέφερε. Ενώ μιλώντας για τον αγώνα που δίνουν οι φοιτητές ενάντια στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καταφέρνοντας να την καθυστερήσουν, τόνισε ότι «ο αγώνας αυτός είναι κοινός με τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι! Θέλουν να μας προετοιμάσουν για βαρυχειμωνιά αλλά δεν ξέρουν τι πραγματικά τους περιμένει: Φοιτητές, εργατιά θα είμαστε μια φωνή και μια γροθιά γιατί δεν "θα προσαρμοστούμε" αλλά θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας».

Δεν θα παγώσουμε στα σχολεία και τα σπίτια μας

«Τα εκπαιδευτικά σωματεία από την αρχή της σχολικής χρονιάς είμαστε σε συνεχή δράση!», σημείωσε ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», ο οποίος μίλησε για την τραγική κατάσταση στα σχολεία, με τα 10.000 κενά εκπαιδευτικών, τα μειωμένα κονδύλια κ.ο.κ. «Και σαν μην έφταναν όλα αυτά έχουμε την κυβέρνηση, τους υπουργούς και τους δημάρχους να απειλούνε τα σχολεία και να μας λένε "παγώστε τον χειμώνα, αλλιώς δε θα έχετε προσλήψεις και κονδύλια"», πρόσθεσε. «Δεν μπορεί στις λαϊκές συνοικίες της Β' Πειραιά που δρα ο σύλλογός μας, όπου η λαϊκή οικογένεια στενάζει μην μπορώντας να ανταποκριθεί στο δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης, να βλέπεις μαθητές σου να μένουν χωρίς ρεύμα ή να βγαίνει το σπίτι τους σε πλειστηριασμό και να μένεις άπραγος», ξεκαθάρισε και μίλησε για τις σχετικές παρεμβάσεις που γίνονται από τον Σύλλογο.

Οχι στο νέο τσεκούρι της χρηματοδότησης στους δήμους

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται στους δήμους αναφέρθηκε ο Βασίλης Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση στη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δήμων φέρνει νέες περικοπές ως τιμωρία για όσους δεν συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις του 10% της δήθεν εξοικονόμησης Ενέργειας». Ανέδειξε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε ένα τέτοιο μέτρο και κατήγγειλε ότι «η πλειοψηφία των δημάρχων έσπευσε όχι μόνο να συναινέσει αλλά και να δηλώσει ότι βάζει πλάτη στα μέτρα της κυβέρνησης». «Δεν θα βάλουν όμως τη δική τους πλάτη, θα βάλουν την πλάτη των εργαζομένων, της φτωχής λαϊκής οικογένειας που εδώ και χρόνια αυταρχικά και βίαια απομυζούν το λιγοστό εισόδημά της», τόνισε.

Δεν παζαρεύουμε ποιες ανάγκες θα τους χαρίσουμε

«Ο χειμώνας, όπως και το καλοκαίρι, δεν είναι ίδιος για όλους. Οι εργαζόμενοι από τη μία παλεύουν να πληρώσουν το ρεύμα, ενώ τα μονοπώλια τρίβουν τα χέρια τους κάνοντας "χρυσές" μπίζνες πάνω στα αποκαΐδια που αφήνουν οι αυξήσεις και η ακρίβεια», ανέφερε ο Χρήστος Μουλός, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια. Για τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών της Ενέργειας σημείωσε ότι «αυτή είναι η κανονικότητα της οικονομίας της αγοράς, που υπηρετούν με απόλυτη συνέπεια η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που σκοπό έχουν να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. «Εμείς το δηλώνουμε καθαρά: Οι ανάγκες μας δεν χωράνε σε κανένα voucher και επίδομα. Εμείς δεν παζαρεύουμε ποιες ανάγκες θα τους χαρίσουμε», σημείωσε, μεταφέροντας την απαίτηση για «ρεύμα φθηνό για τον λαό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ